Σχεδόν 16 ώρες μέχρι την ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της αναμένεται να διαρκέσει η αυριανή συνεδρίαση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis. H μαραθώνια συνεδρίαση, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης Προέδρων της Βουλής, αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τετάρτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα με ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Κατά τον αρχικό προγραμματισμό, θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι συναρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας. Δικαίωμα παρέμβασης έχουν τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα παραστεί στην συνεδρίαση αλλά θα στείλει υπόμνημα.

Βάσει της διαδικασίας που έχει αποφασιστεί, οι εμπλεκόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά χρόνο ομιλίας όπως και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συνεδρίαση θα κλείσει με τις δευτερολογίες των αρχηγών.

Για την ψηφοφορία:

– Θα στηθούν δέκα κάλπες, αριθμημένες –μία για κάθε πρόσωπο που προτείνεται για περαιτέρω έλεγχο. Η ΝΔ έχει ζητήσει να υπάρξει μία κάλπη, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδίδονται κατηγορίες ανά πρόσωπο και ζητείται απλώς η διερεύνηση της υπόθεσης.

– Για κάθε εμπλεκόμενο θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφονται οι τρεις επιλογές που έχουν οι βουλευτές («ναι» ή «όχι» στην παραπομπή και «παρών»).

– Στην ψηφοφορία μπορούν να συμμετάσχουν 295 βουλευτές –οι πέντε εμπλεκόμενοι νυν βουλευτές (Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεωργιάδης, Λοβερδος, Σαλμάς) δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

– Ανεξάρτητα από τον αριθμό των ψηφισάντων για την παραπομπή στην Προανακριτική απαιτούνται για κάθε εμπλεκόμενο 151 ψήφοι.