Με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών κατά την αυριανή συνεδρίαση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis, η τρικυμία στην οποία έπεσε το κυβερνητικό σκάφος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη νέα κρίση στα Ιμια μπορεί να δημιούργησε ακόμα ένα σημαντικό ρήγμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αυτό ικανό να οδηγήσει και σε πολιτικό ναυάγιο.

Στη σκιά των όσων συνέβησαν τις περίπου 60 ώρες από την ώρα του συμβάντος στα Ιμια έως τη στιγμή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Λιμενικό, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε με τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Αμυνας την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, σε μια κίνηση που είχε και επικοινωνιακή σημασία λόγω και των όσων συζητούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη σχέση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Η κοινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρισκόταν οικογενειακώς στο νησί για το τριήμερο, με τον Πάνο Καμμένο για να συνομιλήσουν με τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών, τους τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας και το προσωπικό της Σμηναρχίας, κρίθηκε επιβεβλημένη με βάση τα όσα έγιναν.

Από το Μέγαρο Μαξίμου θέλησαν να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία και κυρίως να τονιστεί η αγαστή συνεργασία Πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Αμυνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της ελληνικής πλευράς προς τη γείτονα. Παράλληλα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιθυμούσαν να μεταδοθεί και στο εσωτερικό της χώρας το σήμα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα συνεχίσει να πορεύεται ενιαία και αυτό παρά τα όσα καταγράφονται και τις σοβαρές διαφωνίες σε σειρά ζητημάτων, με πιο σοβαρό την ονοματολογία της ΠΓΔΜ.

Μόνο που το ζήτημα της ΠΓΔΜ δύναται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να διαλύσει το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού τον πολιτικό γάμο Τσίπρα και Καμμένου. Πρόκειται για σενάριο που συζητείται ακόμη και μεταξύ βουλευτών και στελεχών των δύο κομμάτων. Βέβαια, από την πλευρά της κυβέρνησης μεταδίδεται ότι δεν υφίσταται θέμα ημερομηνίας λήξης της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, αν και αναγνωρίζονται οι δυσκολίες, όπως και το ότι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν έρθει στα όριά τους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό –και μέσω της παράστασης στη Σκύρο –Τσίπρας και Καμμένος επιχείρησαν να διαβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται ενιαία, καθώς έχει μπροστά της εκτός από το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, ένα τρίτο μέτωπο που σχετίζεται με το σκάνδαλο Novartis και την αντεπίθεση που εξαπολύει κυρίως η ΝΔ.

«Μπετόν αρμέ» στη Βουλή. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ειδικά για το σκάνδαλο Νοvartis υπάρχει όχι απλά ενιαία γραμμή, αλλά η στάση είναι «μπετόν αρμέ», όπως χαρακτηριστικά λέγεται –και αυτό αναμένεται να φανεί με μεγάλη ένταση στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή. Εξάλλου, σε αυτό το σκάνδαλο επενδύουν πολλά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ –στη λογική να δοθεί ισχυρό πολιτικό πλήγμα στο παλαιό δικομματικό σύστημα που συνδέεται και με αυτό το σκάνδαλο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Ολα στο φως για όλους, χωρίς διάθεση συγκάλυψης» είναι η κοινή αντίληψη Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου που εν μέσω και πάλι σεναρίων για εκλογές το φθινόπωρο εμφανίζονται, τουλάχιστον σήμερα, στη γραμμή «εξάντληση της τετραετίας». Μόνο που σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει η κοινή πορεία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή και να μη διαταραχθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εάν υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα, αφού το κόμμα του Πάνου Καμμένου παραμένει στο «όχι».