Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Ο Ζάεφ αποκαλύπτει: Η Ελλάδα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας των Σκοπίων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2018 21:03 |
Ο Ζάεφ αποκαλύπτει: Η Ελλάδα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας των Σκοπίων
Περαστικοί περνούν από τις πινακίδες του αεροδρομίου στα Σκόπια που αλλάζουν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ

Νέα στοιχεία στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων και στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξη στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ORF, ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών. Είπε ότι το ζήτημα της ιθαγένειας ουσιαστικά δεν έχει καν μπει στο τραπέζι γιατί δεν το έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

«Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Τα επτά σημεία (από τα οποία ο Ζάεφ έχει πει ότι έχουν συμφωνήσει στα τρία χωρίς να αποκαλύψει σε ποια) είναι το όνομα και, έπειτα, το εύρος χρήσης, η γλώσσα, η ταυτότητα (ιθαγένεια), οι εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και οι συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.

Αν όντως η Ελλάδα δε θέτει ζήτημα με την ιθαγένεια τότε ενδεχομένως οι διαπραγματεύσεις να είναι πιο προχωρημένες απ’ ότι εκτιμάται και στοχεύουν στην εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος. Στα σενάρια που ακούγονται είναι αυτό του γεωγραφικού προσδιορισμού με πιο πιθανό το «Γκόρνα Μασεντόνια».

Εν τω μεταξύ, κι ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να επισκεφθεί τα Σκόπια στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, Τα διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν τη Δευτέρα φωτογραφίες με τέτοιες πινακίδες, ακουμπισμένες στο έδαφος. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό έγινε εξαιτίας έργων σε δρόμο. Το πρώτο θα λέγεται πλέον «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και ο αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα θα έχει την ονομασία «Φιλία».

3
H Vardaska στην ΕΕ
20/02/2018 08:39
Ο Ζάεφ ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι θα του παραχωρήσουμε τα πάντα (σκέτο Μακεδονία για όνομα, εδάφη, ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, αρχαιότητες). Άκουσα ότι ο Κοτζιάς θέλει να παραχωρήσει στη Vardaska την χρυσή λάρνακα και τα οστά του Φιλίππου Β΄ ως κίνηση καλής θελήσεως, σε αντάλαγμα με την μετονομασία αεροδρομίου και δρόμου.
Johny -- Σκίζω Μνημόνια!
20/02/2018 07:27
Φυσικά ρε γομάρια , αφού ο καθένας το παίζει ό,τι το καπνίσει... ΚΑΙ ΣΑΝ ΓΝΗΣΙΟΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ...ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (την πραγματική). ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕΡΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (την πραγματική) ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΛΥΘΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (η πραγματική) ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΥΛΟΙ ΟΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΗΜΑΙΑ; ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΑΪΝΙΑ!!!!!
σισυφος
20/02/2018 02:32
Πολύ πρόοδος στο θέμα,και σε πόσο βάθος χρόνου συμφωνησατε να γίνει η ένωσή βόρειας και νότιας Μακεδονίας σε ενιαίο ανεξάρτητο κράτος;;; πως θα ονομάζεται η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου σας;;; πότε θα εξισλαυιστει τελείως ο μ.αλεξαντρος / αλεξαντροφσκι;;;;;; και η ολυμπισκα ο φιλιποφσκυ και η θεσαλοντσκα;;;;; κατι θα γνωρίζει ο μέγας διπλωμάτης Κοτζιάς