Ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ είναι δεδομένος δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και επισήμανε ότι «ακούμε το μήνυμα της συγκέντρωσης (για τη Μακεδονία), διαφωνούμε κάθετα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν δυναμική, προϋπόθεση είναι η αλλαγή των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα».

Σχετικά με το ονοματολογικό, ξεκαθάρισε -όπως έχει κάνει και ο Νίκος Κοτζιάς- ότι ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία είναι δεδομένος.

«Είναι λανθασμένη η άποψη της απάλειψης του όρου «Μακεδονία»’, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη στάση από τους εταίρους μας, θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στους εταίρους μας» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ακούμε το μήνυμα της συγκέντρωσης (για τη Μακεδονία) διαφωνούμε κάθετα» επισήμανε ακόμη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Είναι Γκόρνα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με τον ομολογό του κ. Ντιμιτρόφ, διέρρευσαν πληροφορίες ότι συζητείται εντόνως το όνομα «Γκόρνα» που είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Παράλληλα, και ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι συμφωνεί με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά όχι με χρονικό.

Μιλώντας στον Alpha ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στο ονοματολογικό άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιο πλαίσιο για να κλείσει συμφωνία η οποία θα πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί.

Αποσαφήνισε πως η γεωγραφία δεν προσδιορίζει την ταυτότητα και κατέστησε σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν είναι το όλο της γεωγραφικής οντότητας της Μακεδονίας και δεύτερον και κυριότερο, ότι η δικιά τους γεωγραφική οντότητα δεν τους δίνει ιστορικά, πολιτισμικά δικαιώματα πάνω στην ελληνική κληρονομιά.

Επισήμανε επίσης πως τον ενοχλεί ο αλυτρωτισμός που κρύβεται πίσω από το όνομα και συμπλήρωσε πως όταν το όνομα αποσυνδεθεί από την πολιτισμική, ιστορική κληρονομιά και τον αλυτρωτισμό και προσδιοριστεί αυστηρά γεωγραφικά, τότε το νόημά του είναι διαφορετικό.