Για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια ενημέρωσε ο υπουργός ‘Αμυνας Πάνος Καμμενος τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις.

Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων, που είχε την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός επέστησε, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την προσοχή των Στόλτεμπεργκ και Μάτις στις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς με τις οποίες «αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών». Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, επίσης, «στους ναυτικούς χειρισμούς των Τούρκων που έφτασαν στο σημείο να εμβολίσουν πλοίο του Λιμενικού» τονίζοντας ότι προσεγγίζουν «το όριο της ανεκτικότητας».

«Ο υπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ και ο γγ του ΝΑΤΟ έχουν πλέον μια πλήρη εικόνα, διαφορετική από αυτή που δίνει η Τουρκία. Ότι δεν πρόκειται δηλαδή για ατύχημα, αλλά πρόκειται για μια προκλητική στάση και πράξεις από τη μεριά της Τουρκίας» ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας. Ενημέρωσε ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις» και από τους δύο άνδρες ότι «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να προκαλεί έναν σύμμαχο και να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ».

«Θεωρώ ότι και οι πρωτοβουλίες αυτές θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ συμπλήρωσε πως κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και θα ασκήσει τα προβλεπόμενα μέσα».