Για «μείζον λάθος» της κυβέρνησης να μην απαντήσει «αμέσως και κατηγορηματικά στην ιταμή τουρκική ανακοίνωση», υποβαθμίζοντας το θέμα, κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά για την ένταση στην περιοχή των Ιμίων. Η στάση της ελληνικής πλευράς και η «αδύναμη» απάντησή της στις τουρκικές προκλήσεις, η οποία έρχεται σε συνέχεια «του φιάσκου της επίσκεψης Ερντογάν», έγιναν το κύριο αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή σύσκεψη της Χαριλάου Τρικούπη υπό την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ελληνική κυριαρχία των Ιμίων έχει οριστικά καθοριστεί από το διεθνές δίκαιο, συνθήκες και συναφείς ρυθμίσεις. Δεν καθορίζεται από προκλητικές μονομερείς δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε στην παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά, η οποία κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες ευρωπαϊκά -φέρνοντας το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -, αλλά και διεθνώς, ενημερώνοντας τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. «Η αδράνεια βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε με έμφαση, εκφράζοντας παράλληλα την «απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζητεί από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με δήλωσή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζει πως «οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα», τονίζοντας πως «ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την ευθύνη για εθνική συνεννόηση». Με την συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών, ο Θεοδωράκης εκτιμά ότι μπορούν να «εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα» και να γίνει η χάραξη μιας «πατριωτικής γραμμής, μακριά από επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως αυτά που συνηθίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης».

Η στάση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού για τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και τη Novartis θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής το οποίο αναμένεται να πάρει και αποφάσεις για τα οργανωτικά του ιδρυτικού Συνεδρίου του Μαρτίου.