Στο ίδιο μοτίβο προκλητικών ενεργειών συνεχίζει και σήμερα η Τουρκία, τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο στα Ιμια, αποκλείοντας με NAVTEX (σύστημα προειδοποιήσεων που ενημερώνει τους ναυτιλλομένους) το Καστελλόριζο για την πραγματοποίηση άσκησης έρευνας και διάσωσης. Εκ των πραγμάτων οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση μολονότι από χθες έγινε προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και από την ελληνική και από την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Σημειώνεται δε ότι ακόμη και η προαναγγελία με NAVTEX από την υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για τη δέσμευση της εν λόγω περιοχής είναι παράνομη. Κι αυτό διότι για το Καστελλόριζο αρμόδια να εκδώσει NAVTEX είναι η αντίστοιχη υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παρά την επιφυλακή, πάντως, η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης δεν προκαλεί έκπληξη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στους επιτελείς του «Πενταγώνου». Οι προκλήσεις είναι συνεχείς και εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα, επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές. Και γι’ αυτό τον λόγο οι σαφείς εντολές είναι προσεκτική παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων και ταυτόχρονα περιφρούρηση του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά πάντα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας διαμήνυσε χθες πως δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο. Ο,τι κατέχουμε ως Ελλάδα, σημείωσε, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και η γη και τα νησιά και οι βραχονησίδες, έχει κατακτηθεί με αγώνες του ελληνικού λαού και ήρθαν οι συμβάσεις να το επικυρώσουν. «Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και άρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη και αυτό βεβαίως αποδεικνύεται πλήρως».