Δέκα κάλπες για καθένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για τη Novartis θα στηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης. Η Εθνική Αντιπροσωπεία θα κληθεί να αποφασίσει με μυστική ψηφoφορία εάν θα παραπεμφθούν σε προκαταρκτική εξέταση.

Η Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο είναι να γίνει διήμερη συζήτηση που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης. Στην περίπτωση αυτή, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης θα τοποθετηθούν οι εισηγητές όλων των κομμάτων και τη δεύτερη οι πολιτικοί αρχηγοί και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Αν και κάτι τέτοιο –να σπάσει η διαδικασία σε δύο ημέρες –δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά, στην προκειμένη περίπτωση κρίνεται αναγκαίο δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ομιλητών.

Το δεύτερο σενάριο θέλει να διεξάγεται η συνεδρίαση σε μία ημέρα, από το πρωί ώς τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δικαίωμα να τοποθετηθούν έχουν και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζονται στη δικογραφία Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Παναγιώτης Πικραμμένος –ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματός του και δεν θα μιλήσει στην Ολομέλεια, θα εκφράσει την άποψη του στέλνοντας υπόμνημα. Στην τελική ψηφοφορία θα ψηφίσουν 295 βουλευτές καθώς οι πέντε εμπλεκόμενοι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Είναι προφανές ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καθώς θα βρεθεί στο βήμα από τον Δεκέμβριο του 2014.

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε χθες και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία χαρακτήρισε τη Novartis ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και σε επίπεδο μεθοδεύσεων και σε επίπεδο εύρους εμπλεκομένων προσώπων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι δικαστικοί προχωρούν με σοβαρότητα και προσεκτικά βήματα για να διαλευκάνουν την υπόθεση».