Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες ότι κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη, οι δύο πλευρές κατάφεραν να επιλύσουν τα τρία από τα επτά ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προχώρησε επίσης και σε μία έμμεση αποκάλυψη, εφόσον τελικώς αποδειχθεί. Οπως είπε, ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή επιλογή από τη χώρα του, δηλώνοντας ότι «έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες προτάσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων με χρονικό προσδιορισμό». Αρα δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι το «Nova Makedonija».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα θα επιλυθούν και τα άλλα ζητήματα και έκανε λόγο για την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Τα επτά θέματα είναι το όνομα, το εύρος χρήσης, η ταυτότητα, η γλώσσα, τα παράγωγα, τα ακρωνύμια και η αλλαγή του Συντάγματος. Παράλληλα, ο Ζάεφ επανέλαβε ότι «αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων είναι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα».

Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό είναι ενθαρρυντικό ότι έχει υπάρξει ήδη κάποια πρόοδος, ενώ επιβεβαίωσε ότι «δικαιολογημένα τα θέματα-κλειδιά είναι ζωτικής σημασίας, όπως π.χ. το όνομα, αν θα πρέπει να αλλάξει ή όχι το Σύνταγμα, η γλώσσα και άλλα ζητήματα που έχουν αναφερθεί».