Ρελάνς με τη διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ετοιμάζει η ΝΔ στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis που κατέθεσε η κυβέρνηση. Το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί αμέσως μετά την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος, ζητώντας ευθέως από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό να μην υιοθετήσει δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς τα θέματα που απασχολούν την πολιτική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της Εξεταστικής Επιτροπής και όχι απευθείας της Προανακριτικής προκρίθηκε τελικά, επειδή, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν ο Αλέξης Τσίπρας απέρριπτε σήμερα την Προανακριτική προκειμένου να στηρίξει τον κυβερνητικό του εταίρο και να διατηρήσει την κυβερνητική συνοχή, η ΝΔ δεν θα μπορούσε ούτε μετά τις επόμενες εκλογές, ακόμη κι αν ήταν πρώτο κόμμα, να καταθέσει το ίδιο αίτημα για την ίδια υπόθεση. Αυτό δεν συμβαίνει με την Εξεταστική, ακόμη κι αν η πλειοψηφία απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Οπως ανέφεραν χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου οι Μαρία Σπυράκη, Μάκης Βορίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, η ΝΔ θα πει «ναι» στην Προανακριτική για τη Novartis, καθώς από την πρώτη στιγμή η βασική της θέση ήταν «όλα στο φως». Ωστόσο, κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι «η σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων». Η πρόταση της κυβέρνησης, επισήμανε η εκπρόσωπος της ΝΔ, «ούτε αδικήματα περιγράφει ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης. Το μόνο που περιλαμβάνει είναι η επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του Παναγιώτη Κουρουμπλή».

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ. Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά παράδοξα στην υπόθεση, όπως το ότι «ένας μάρτυρας καταθέτει εννέα φορές». Εθεσε το θέμα της «εξαφάνισης» του ονόματος του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τη δικογραφία, ενώ πρόσθεσε πως «η «Κατερίνα Κελέση» θυμήθηκε να πει για τον Σαμαρά μετά από ένα μήνα κατάθεσης». «Ερχεσαι να καταθέσεις για δωροδοκία του πρωθυπουργού και το λες μετά από ένα μήνα και δεν πας στον εισαγγελέα;» διερωτήθηκε. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι «όλοι κατονομάστηκαν πλην του Κουρουμπλή», υποστήριξε ότι «το αποδεικτικό υλικό στηρίζεται μόνο σε εικασίες».