Αντιμέτωπος με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με την ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση της αγοραπωλησίας στρατιωτικού υλικού με τη Σαουδική Αραβία.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό που συνοδεύει τη δικογραφία, «θα διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του υπουργού Αμυνας σχετικά με την υλοποίηση της από 13-6-2017 διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την αγοραπωλησία αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού».

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε η σκοτεινή υπόθεση, η κυβέρνηση επιχείρησε να «καλύψει» τις ευθύνες του κυβερνητικού εταίρου της, απορρίπτοντας τα διαδοχικά αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο υπουργός Αμυνας και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ακόμη και ο φερόμενος ως μεσάζοντας στην αγοραπωλησία, επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος ουδέποτε εμφανίστηκε ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών όταν κλήθηκε να καταθέσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Στη συνέχεια, η Εισαγγελία διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή τη δικογραφία μόλις διαπίστωσε πως στην υπόθεση εμπλέκεται το όνομα του Πάνου Καμμένου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΒΟΥΤΣΗ. Με την αποστολή της δικογραφίας από τις εισαγελικές Αρχές, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε να παράσχει σχετική κάλυψη στον υπουργό Αμυνας, λέγοντας πως «στη δικογραφία δεν απαγγέλλεται καμία κατηγορία κατά του υπουργού». Παράλληλα ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί της ασυλίας και να καταθέσει ως απλός πολίτης στη Δικαιοσύνη. «Είναι μια πολιτική κίνηση, ένα σήμα προς τη Δικαιοσύνη από τον ίδιο, ότι είναι διατεθειμένος για τα ζητήματα που αναφέρονται στη δικογραφία να αντιμετωπιστεί ως απλός πολίτης» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Αμυνας «θέλει να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την υπόθεση, χωρίς την προφύλαξη που του δίνει το άρθρο 86 του Συντάγματος».

Η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, να καταθέσει αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση αυτή και αν το πόρισμά της έχει ευρήματα τέλεσης αξιόποινων αδικημάτων, μπορεί να παραπέμψει τον Πάνο Καμμένο στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει την παραπομπή του ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ενδεχόμενο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής θα απορριφθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δείξει από την πρώτη στιγμή τις διαθέσεις της, να υψώσει τείχος προστασίας στον κυβερνητικό εταίρο, καθώς ακύρωσε τελικά τη διακρατική συμφωνία στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Υποθέσεων κι επίσης μπλόκαρε για τρεις συνεχόμενες φορές την κλήση του υπουργού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο υπουργός Αμυνας θα κληθεί να δώσει εκ νέου εξηγήσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, σε ειδική ημερήσια διάταξη που θα οριστεί για όσα διαδραματίστηκαν στο «Πεντάγωνο» και για όσα έλαβαν χώρα στις διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για την πώληση βλημάτων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συζητήσεις αφορούσαν την πώληση 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό έχει καταγγελθεί ότι θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη. Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό, που προβλήθηκε ως διακρατική συμφωνία, με τον επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η συμφωνία υπεγράφη άρον άρον μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, παρά τις προειδοποιήσεις του προξένου στο Ριάντ Ηλία Κλουβάτου ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εμφανιζόταν να αγνοεί την ανάμειξη του έλληνα επιχειρηματία.