«Για την συνέχεια του δύσκολου και κοπιαστικού αυτού έργου ζητώ ταπεινά την αγάπη σας και τις προσευχές σας.Σας διαβεβαιώ ξεκάθαρα ότι η προσκόλληση ή και η εξάρτηση σε καρέκλες εξουσίας δεν κατέστη ποτέ αυτοσκοπός της ταπεινότητάς μου». Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ανήμερα της συμπλήρωσης 10 ετών από την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ήταν σαφές: Θέλει, όσο είναι καλά– παρά τα 80 του χρόνια, χαίρει άκρας υγείας –νασυνεχίσει να προσφέρει στην Εκκλησία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ισχυρές προσωπικότητες της Ιεραρχίας δεν προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα στην Αρχιεπισκοπή.

Αρκετοί μητροπολίτες παίρνουν μέρος στο… «ιερό Survivor» της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών –κυρίως υπογείως –χτίζοντας σχέσεις και συμμαχίες.Μάλιστα, με αφορμή το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία οι φιλοδοξίες κάποιων από τους φερόμενους ως εν δυνάμει διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου εκδηλώθηκαν εμφατικά και στο προσκήνιο.Πηγές με γνώση της εκκλησιαστικής σκακιέρας επισημαίνουν πως οι μητροπολίτες που βγήκαν μπροστά με αφορμή το Σκοπιανό και ουσιαστικά άφησαν παρακαταθήκη να πρωταγωνιστήσουν και στο μέλλον, «είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που ούτως ή άλλως θα παίξουν ρόλο στην επόμενη μέρα της Εκκλησίας».

Τα δυνατά χαρτιά για την επόμενη ημέρα

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος δεν έκρυψε τις βλέψεις του για την Αρχιεπισκοπή και με μία ανακοίνωση που είχε έντονα ειρωνική διάθεση απέναντι στον Ιερώνυμο έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο. Με σπουδές στο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ, εκφραστής συντηρητικών απόψεων της Εκκλησίας, θεωρείται ικανός και είναι αγαπητός στην κοινωνία. Εντούτοις, δεν έχει μεγάλη δημοτικότητα μέσα στην Ιεραρχία, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι τις σχέσεις του με τη ρωσική Εκκλησία.

Από τα δυνατά χαρτιά της Ιεραρχίας θεωρείται ο 65χρονος μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος σε ρόλο… Χριστόδουλου μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρχιεπίσκοπος τον επέλεξε ως τον ομιλητή στη συγκέντρωση εκτιμώντας τις διοικητικές και ηγετικές του ικανότητες. Κινείται προσεκτικά και χαρακτηρίζεται ως μία από τις μετριοπαθείς φωνές της Εκκλησίας απόρροια και των σπουδών του· είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών. Εχει αναπτύξει και επικοινωνιακές αρετές αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου μετά τις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας.

Ρόλο προεξοφλείται πως θα παίξει σε μία κούρσα διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος με άρθρο του τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων. Ιεράρχης με κατάρτιση, καθηγητής στη Θεολογική του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπροσωπεί την προοδευτική πτέρυγα της Εκκλησίας. Ομως οι προωθημένες απόψεις του δύσκολα βρίσκουν απήχηση στη συντηρητική Ιεραρχία.

Υπάρχουν πάντως και άλλοι μητροπολίτες που μπορούν να καθορίσουν με τις κινήσεις και την επιρροή τους μία μελλοντική αρχιεπισκοπική εκλογή. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τα χαρακτηριστικά για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή μιας «ιερής» αναμέτρησης είναι και ο 60χρονος μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Αθόρυβη αλλά ουσιαστική παρουσία, με εμπειρία από το πεδίο της επικοινωνίας, καθώς έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εκτιμάται πως θα μπορούσε να συγκεράσει τις διαφορετικές τάσεις της Ιεραρχίας.

Οι ρολίστες,ο «Τραμπ» καιο «Μακρόν» της Ιεραρχίας

Ειδικό βάρος σε μία κούρσα διαδοχής αναμένεται να παίξουν άλλες δύο ισχυρές προσωπικότητες της Εκκλησίας. Ο «Μακρόν» της Εκκλησίας, ο 42χρονος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ εκτιμάται πως δύσκολα –λόγω του νεαρού της ηλικίας του –θα μπορούσε να διεκδικήσει την επόμενη αρχιεπισκοπική κούρσα. Φαίνεται όμως πως έχει τα φόντα για να ρυθμίσει μία αρχιεπισκοπική εκλογή. Συνδέεται με πολλούς μητροπολίτες –συντηρητικούς και προοδευτικούς -, είναι κοντά στον Ιερώνυμο, διατηρεί επαφές με πολιτικούς και θεωρείται φορέας καινοτόμων ιδεών.

Μια αρχιεπισκοπική ψηφοφορία θα μπορούσε να επηρεάσει και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Ο λεγόμενος και «Τραμπ» της Εκκλησίας, λόγω του παρορμητικού χαρακτήρα του, μολονότι εκφράζεται πολλές φορές με τρόπο που χαρακτηρίζεται ακραίος, χαίρει σεβασμού στην Ιεραρχία λόγω της κατάρτισης και εμπειρίας του στη Νομική.

Ακόμη, τους συσχετισμούς μιας μάχης για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα μπορούσαν να επηρεάσουν οι μητροπολίτες Καισαριανής Δανιήλ και Υδρας Εφραίμ, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με χριστοδουλικούς ιεράρχες.