Στα θολά νερά του σκανδάλου Novartis κινείται η πολιτική ζωή του τόπου με απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχουν ανοικτά σοβαρά θέματα, όπως π.χ. το Σκοπιανό. Ο πυρηνικός πολιτικός πόλεμος, που δεν έχει προηγούμενό του τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είναι σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Το πολιτικό σκηνικό κυριολεκτικά έχει πάρει φωτιά, ενώ μαίνεται η εκτός ορίων σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και ειδικά της ΝΔ. Το σκάνδαλο Novartis, που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου ήταν κρίσιμη, δημιουργεί πολλαπλές παρενέργειες στην πολιτική τάξη της χώρας, κορυφαία στελέχη της οποίας αναφέρονται στη δικογραφία.

Εν μέσω των δημόσιων αντεγκλήσεων, κατηγοριών, ακόμα και απειλών, για τους προστατευόμενους μάρτυρες, για τους οποίους η κυβέρνηση κεντρικά μεταδίδει ότι προφανώς και δεν τους γνωρίζει, παρά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, το σκάνδαλο Novartis ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις, προϊόν της δικογραφίας, διαμορφώνουν ένα δύσοσμο κλίμα που επηρεάζει και τις ισορροπίες στα πολιτικά κόμματα και δημιουργεί συσπειρώσεις από την πλευρά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και, από την άλλη, της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί είναι η σφοδρή προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με χαρακτηρισμούς που ξέφυγαν από τα συνήθη πλαίσια, ακόμα και μιας σκληρής πολιτικής σύγκρουσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συντασσόμενος πλήρως με τη γραμμή και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, στηρίζει, κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια και είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών, ενώ έστειλε μήνυμα πως «το κράτος δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος».

Στο Μέγαρο Μαξίμου διέκριναν πανικό στον πρόεδρο της ΝΔ, μεταδίδουν ότι έπραξαν τα αυτονόητα και τα νόμιμα και υπενθυμίζουν ότι τα περί δήθεν πολιτικής δίωξης τα έλεγε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος και τώρα είναι έγκλειστος στον Κορυδαλλό. Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις πληροφορήθηκε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη συζήτησε με τους στενούς του συνεργάτες και η απάντηση που εστάλη από το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ιδιαίτερα σκληρή.

Από εκεί μεταδίδεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς επιδιώκει να τη συνδέσει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους.

«Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι… Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, με την επισήμανση ότι «η Δικαιοσύνη, όπως και η δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Στη θεωρία της αντιπολίτευσης, για την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει πληροφορίες ότι στο εσωτερικό της γίνεται μεγάλη συζήτηση και υπάρχει προβληματισμός και αναστάτωση για τις παρενέργειες στην εικόνα του κόμματος από τις αποκαλύψεις, αντιπαραβάλλεται η βασική αρχή ότι όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου, που ισχύει πάντα στην Ελλάδα.

«Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis» είναι το ηχηρό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς την ηγεσία της ΝΔ, για την οποία λένε ότι έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον, καθώς τα περισσότερα στοιχεία είναι προϊόν της έρευνας των διωκτικών (FBI) και εισαγγελικών Αρχών των ΗΠΑ.

Η επόμενη φάση του σκανδάλου Novartis συζητήθηκε χθες εκτενώς στην κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Πολιτικού Συμβουλίου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Εκεί ο Πρωθυπουργός, αφού ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίστηκε, κάτι που έτυχε και της ομόφωνης στήριξης όλων των μελών των κομματικών οργάνων, αποφασισμένος να μην υποκύψει στους, κατά τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, εκβιασμούς διαφόρων παραγόντων.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ. «Η υπόθεση που είναι πολύ σοβαρή πρέπει να πάει μέχρι το τέλος και ο ελληνικός λαός να μάθει την πλήρη αλήθεια» είναι μια φράση, αν και κοινότοπη, αλλά τόσο ουσιαστική, που ακούστηκε στη συνεδρίαση. Επίσης, εκεί επιβεβαιώθηκε ότι από εδώ και πέρα το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης θα είναι «λευκό ποινικό μητρώο έναντι της διαπλοκής και του παλαιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος».

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα στη συγκεκριμένη υπόθεση, θεωρώντας ότι μέσω αυτής θα αντισταθμιστούν και οι απώλειες που καταγράφει. Στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου πολλοί ασπάζονται τη θεωρία ότι ετερόκλητες δυνάμεις συνασπίζονται με στόχο το τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε αποτίμηση της κατάστασης και κυρίως εστίασαν σε ζητήματα που αφορούν τις νομικές πτυχές της δικογραφίας. Οριστικές αποφάσεις για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα δεν ελήφθησαν, αλλά όλα δείχνουν ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι προ των πυλών. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν να συνεδριάσει αύριο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να ενημερωθούν και οι βουλευτές, ενώ θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη για να αποφασιστεί η επόμενη κίνηση.