Οι καταθέσεις που έχουν δώσει μία γυναίκα και δύο άνδρες με αλλοιωμένα όλα τα πραγματικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους αποτελούν τον βασικό καμβά της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή εστιάζοντας σε δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.
Την ώρα που η αποστολή του φακέλου έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα έρχονται στο φως της δημοσιότητας κομμάτια από το παζλ της δικογραφίας που, όπως λένε, πρόσωπα τα οποία είχαν πρόσβαση σε αυτήν όχι μόνο δεν είναι ικανά τα στοιχεία να δομήσουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη πολιτικού προσώπου, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θέτουν ευθέως ζητήματα δικονομικής τάξης που σχετίζονται άμεσα με τον πυρήνα της λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις αυτές, που φέρεται ότι έχουν ληφθεί από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, στη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση μήνα, οι αυθορμήτως εμφανιζόμενοι μάρτυρες οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας και εξετάστηκαν με ψευδώνυμα παραθέτουν τους τρόπους δράσης της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας .
Κατά τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, όπως μεταφέρεται το περιεχόμενο των καταθέσεών τους και από πρόσωπα που είδαν το επίμαχο αποδεικτικό υλικό, προκύπτει ότι τα χρήματα από την εταιρεία Novartis διακινούνταν με δύο τρόπους με τελικούς αποδέκτες συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα: Ο πρώτος ήταν διακίνηση μετρητών με βαλίτσα ή φακέλους που έφταναν χέρι με χέρι από το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας σε πολιτικούς. Ο δεύτερος τρόπος ήταν –σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων –η χρήση εταιρειών – οχημάτων που φέρεται ότι ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα και μέσω αυτών τα χρηματικά ποσά έφταναν στους τελικούς αποδέκτες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες αυτοί, οι οποίοι με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα αποτελούν και το μοναδικό στοιχείο της εισαγγελικής έρευνας, έχουν εξεταστεί περισσότερες από μία φορά ο καθένας.

Τα εμβόλια και ο Καραμανλής. Σε μία από τις καταθέσεις αυτές φέρεται να υπάρχει περιγραφή για πρώην υπουργό Υγείας ο οποίος κατά τα λεγόμενά τους φέρεται να… παρέσυρε ή κατά άλλη εκδοχή να… παραπλάνησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων. Σε αυτό το πολιτικό πρόσωπο, οι μάρτυρες λένε ότι είχε δοθεί και η μερίδα του λέοντος από τη διακίνηση των χρημάτων, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά έφταναν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της μίζας για όλα τα πολιτικά πρόσωπα οι ίδιοι μάρτυρες καταθέτουν πως αγγίζει να περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Σε άλλη κατάθεση μάρτυρας φέρεται να εστιάζει στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να προκύπτει η μετά βεβαιότητος γνώση του για όσα καταθέτει επιχειρώντας να τον τοποθετήσει στο κεντρικό κάδρο της ιστορίας για την υπόθεση της Novartis .

Επιπλέον, σε άλλη κατάθεση γίνεται αναφορά τον ρόλο πρώην υπουργού Υγείας ο οποίος φέρεται να έχει εισπράξει χρήματα μέσω εταιρείας-οχήματος τα οποία στη συνέχεια τα… μοίρασε σε συνεργάτες του.

Τεστ αξιολόγησης. Εισαγγελικές πηγές έλεγαν χθες ότι ελέγχθηκε η αξιοπιστία των συγκεκριμένων μαρτύρων και όταν πέρασαν το… τεστ αξιολόγησης αποφασίστηκε να εξεταστούν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Κατά τις ίδιες πηγές τα πρόσωπα αυτά, η αξιοπιστία των οποίων ευθέως βάλλεται από τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο φάκελο που έφτασε στη Βουλή, «έχουν προσκομίσει στις Αρχές στοιχεία που αποτυπώνουν ότι είχαν γνώση και ότι βρίσκονταν κοντά στα επίδικα γεγονότα».
Ωστόσο, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα αν αυτές οι καταθέσεις μπορούν από μόνες τους να αποτελέσουν τη βάση για να προχωρήσει μία τόσο σοβαρή υπόθεση με μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσει την άρση της ανωνυμίας των μαρτύρων ώστε σε περίπτωση που η Βουλή επιληφθεί της υπόθεσης να έρθουν ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών και να πουν πρόσωπο με πρόσωπο όσα καταμαρτυρούν και περιγράφουν στις καταθέσεις τους.

Από την πλευρά του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis Κων. Φρουζής με αφορμή την ανάμειξη του ονόματός του στο φερόμενο ως σκάνδαλο Novartis δήλωσε πως «ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώσιν μου» αποδίδοντας τα όσα κυκλοφορούν «στη σφαίρα της φαντασίας». «Ολα τα ανωτέρω θα αποδείξω ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών Αρχών από τις οποίες, παραδόξως, ουδέποτε κλήθηκα μέχρι σήμερα να εισφέρω οτιδήποτε θα βοηθούσε στη διαλεύκανση της υπόθεσης», προσθέτει επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός του για την ηθική βλάβη που του έχει προκαλέσει η εμπλοκή του ονόματός του στην ερευνώμενη υπόθεση.

Και μη πολιτικά πρόσωπα. Εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα στο στόχαστρο της ομάδας των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς υπό την επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη βρίσκονται άλλα 20 μη πολιτικά πρόσωπα με την έννοια του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για σειρά προσώπων που είχαν υπηρετήσει σε θέσεις όπως γενικοί γραμματείς υπουργείων, σύμβουλοι υπουργών καθώς και μέλη της Επιτροπής Τιμολόγησης Φαρμάκων τα οποία ελέγχονται ποινικά για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για το τρίτο ερευνώμενο αδίκημα –εκτός από αυτά της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας –που αφορά σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το γνωστό σε όλους ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι ζημίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το νούμερο που προκύπτει ως ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από την καταγραφή των μεθόδων της Novartis, τη χρονική περίοδο από το 2000 έως το 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνει τα 3 δισ. ευρώ ενώ το ύψος της ζημίας από υποθέσεις διαφθοράς ή αμέλειας στο χώρο της υγείας την ίδια περίοδο εκτοξεύεται, σύμφωνα με κύκλους δικαστικών Αρχών, στο ποσό των 23 δισ. Και αυτό γιατί, όπως έχει προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, τα χρόνια πριν από τα Μνημόνια η Ελλάδα δαπανούσε διπλάσιο ποσοστό από τα άλλα κράτη για τις προμήθειες φαρμάκων.