«Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Ελληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, μιλώντας στο 9ο αναπτυξιακό συνέδριο.

«Ενας πατριωτισμός όμως που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς».

Φωτογραφίζοντας δε, κατά τους συνεργάτες του, τον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε «εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες».

«Εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε»

«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας» και πάνω από όλα τιμιότητας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Ομως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό» .

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας είναι η αντίληψή μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος» και πως «γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν κόμματα και πολίτες για την πατρίδα είναι: «Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν». Από πρόσωπα, πρόσθεσε, «που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα».

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Μπορώ σήμερα με σιγουριά να πω ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας», είπε και έδωσε «προεκλογικό» χαρακτήρα στην ομιλία του, υποσχόμενος σταδιακή μείωση της φορολογίας, πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος που επιβλήθηκε στην αρχή του μνημονίου, καθώς και αύξηση των επενδύσεων.

Σημείωσε πως μπορεί να πει σήμερα με σιγουριά ότι «μπροστά μας, μπροστά στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πατρίδα, βρίσκεται ένας δρόμος που έχει ανοίξει με πολλές θυσίες, συμβιβασμούς, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις, που οδηγεί με σιγουριά σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο», ενώ υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Η οικονομία επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς, η ανεργία μειώνεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ και η χώρα κατά κοινή ομολογία κερδίζει τη διεθνή θέση που της αξίζει, η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα μας αποκαθίσταται και βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, το 2018» υπογράμμισε.

Μιλώντας για τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή», ενώ σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.