Ο κόσμος άρχισε να φτάνει από νωρίς στην Πλατεία Συντάγματος. Λίγο μετά τις 11 το πρωί διαδηλωτές από την επαρχία, οικογένειες, ομάδες πιστών από ενορίες της χώρας, στρατιωτικοί, άνθρωποι όλων των ηλικιών βρίσκονταν ήδη εκεί. Ενα πλήθος με πάθος, κρατώντας ελληνικές σημαίες, έφτανε στην πλατεία για να εξασφαλίσει μια θέση κοντά στην εξέδρα. Εκεί όπου δέσποζε ένα τεράστιο πανό: «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα». Το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Κατά την αλλαγή Φρουράς στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και ενώ η μπάντα έπαιζε το «Μακεδονία ξακουστή» οι εύζωνοι καταχειροκροτήθηκαν. Την ίδια στιγμή, μια τεράστια ελληνική σημαία εμβαδού 150 τ.μ. κυμάτιζε κοντά στο σιντριβάνι δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Οσο περνούσε η ώρα το πλήθος πύκνωνε και οι γύρω δρόμοι γέμιζαν με χιλιάδες κόσμο: Βασιλίσσης Σοφίας, Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, οι αρχές της Σταδίου και της Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας ο αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τους 140.000 ενώ στην Αττική αφίχθησαν 283 λεωφορεία εκ των οποίων τα 189 πέρασαν από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και τα 94 από τα διόδια της Ελευσίνας. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις υπολογίζονταν πάνω από 500.000. Κάποιοι ήταν ντυμένοι με στολές μακεδονομάχων, άλλοι τυλιγμένοι με ελληνικές σημαίες, ορισμένοι είχαν ζωγραφίσει τα πρόσωπά τους με γαλάζιο και λευκό χρώμα, πολλοί συνόδευαν τα παιδιά ή ηλικιωμένους συγγενείς τους. Οι περισσότεροι φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν. «Η Μακεδονία είναι ελληνική», «Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία», «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν, ενώ σε πολλά πανό γίνονταν αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι ομιλίες. Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι άρχισαν οι κεντρικές ομιλίες. Οταν ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε την πορεία του προς την εξέδρα, ο κόσμος τον αποθέωσε. Από όπου περνούσε γινόταν δεκτός με κόρνες, μπλε καπνογόνα και χειροκροτήματα, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ομάδα διαδηλωτών φώναζε «Μίκη αλλάζεις την Ιστορία», ενώ γιουχαΐσματα ακούστηκαν από το πλήθος όταν ο μουσικοσυνθέτης αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Εξαιτίας του συνωστισμού που υπήρχε σε κάποια σημεία, από τα μεγάφωνα ακούγονταν διαρκώς εκκλήσεις να αραιώσει ο κόσμος, ειδικά στην οδό Ερμού, για λόγους ασφαλείας. Λόγω των συνθηκών κάποιοι λιποθύμησαν και οι διοργανωτές ζητούσαν γιατρούς. Στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Βουκουρεστίου, και σε όλους τους γύρω κεντρικούς δρόμους, σχεδόν ανά εκατό μέτρα μικροπωλητές είχαν στήσει τους πάγκους τους: σημαίες, κασκόλ και καπέλα με τη γαλανόλευκη ήταν σε πρώτη ζήτηση, ενώ ορισμένοι πουλούσαν κουλούρια, νερά και σουβλάκια για τους διαδηλωτές που είχαν ξεκινήσει νωρίς το πρωί από την επαρχία.

Στο βήμα μετά τον Μίκη Θεοδωράκη ανέβηκε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία ως συστατικού ονομασίας άλλου κράτους». Ακολούθησαν και άλλοι ομιλητές μεταξύ των οποίων ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα «είναι εδώ» και «λέει «όχι» σε παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους», ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ο οποίος επεσήμανε ότι «υπερασπιζόμαστε όχι απλά το όνομα της Μακεδονίας. Αλλά τις ίδιες τις αξίες του Ελληνισμού, όπως είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και ο πατριωτισμός».
Ενταση. Λίγο πριν από το τέλος της συγκέντρωσης μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου και γύρω από τα Προπύλαια, όταν ομάδα ακροδεξιών που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ελληνικές σημαίες επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ. Νωρίτερα στα Προπύλαια είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση αντιεξουσιαστές οι οποίοι, όμως, είχαν ήδη αποχωρήσει από το σημείο. Ακροδεξιοί επιτέθηκαν και στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με την ομάδα περιφρούρησης του χώρου. Επίθεση δέχθηκε στην οδό Σόλωνος και μοτοσικλετιστής ο οποίος κρατούσε ελληνική σημαία.

Πολιτικές παρουσίες στο συλλαλητήριο

– Στο Σύνταγμα από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι:πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, Αδωνης Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Σοφία Βούλτεψη, Θανάσης Σκρέκας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Γιώργος Κασαπίδης, Αννα Καραμανλή, Νικήτας Κακλαμάνης, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου, Βασίλης Κικίλιας, Αννα Ασημακοπούλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιώργος Κύρτσος και

ο περιφερειάρχης

Απόστολος Τζιτζικώστας.

– «Παρούσα» δήλωσε με μήνυμά της η υφυπουργός Εσωτερικών ( Μακεδονίας – Θράκης) προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, ενώ από τους ΑΝΕΛ προσήλθαν οι Δημήτρης Καμένος και Κώστας Κατσίκης.

– Στο Σύνταγμα κατέβηκαν και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η ευρωβουλευτήςτης Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή,ο πρώην αντιδήμαρχος(στον Δήμο Αθηναίων) Γιώργος Αποστολόπουλος,

ο Αλέξανδρος Λυκουρέζοςκαι η πρώην βουλευτήςΡαχήλ Μακρή.

Τί κατέγραψαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων

Τον γύρο του κόσμου έκανε μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και των ξένων ανταποκριτών το χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με ιδιαίτερη μνεία, σε πολλές περιπτώσεις, στην παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη. Φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία!» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική!» δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά στο Κοινοβούλιο, πολλοί από αυτούς ανεμίζοντας σημαίες με το Αστέρι της Βεργίνας, έμβλημα του αρχαιοελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας», μετέφερε την εικόνα η αμερικανική «Washington Post» μέσω του Associated Press. «Χιλιάδες Ελληνες πλημμύρισαν την πρωτεύουσα της χώρας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε έναν πιθανό συμβιβασμό που θα μπορούσε να λύσει μία από τις πλέον δισεπίλυτες διαμάχες του κόσμου: πώς θα ονομάζεται η Μακεδονία», σημείωνε η ανταποκρίτρια των βρετανικών «Sunday Times» –με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιευμάτων να αναφέρονται στην ΠΓΔΜ με αυτόν τον τρόπο. «Πολλοί Ελληνες αντιτίθενται στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την ομώνυμη χώρα, λέγοντας πως υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα», εξηγούσε το BBC.

«Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας ζήτησε την Κυριακή ο 92χρονος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, στη διάρκεια ογκώδους συλλαλητηρίου στην Αθήνα από πολίτες που αντιτίθενται σε έναν συμβιβασμό», σημείωνε το Γαλλικό Πρακτορείο σε τηλεγράφημα που έστειλε ειδικά για την ομιλία του παγκοσμίου φήμης έλληνα μουσικοσυνθέτη. Σαφώς πιο αυστηρούς τόνους σχετικά με τη φύση του συλλαλητηρίου υιοθέτησε το γερμανικό «Spiegel»: «Στην Αθήνα ξεσπάει η οργή των εθνικιστών εναντίον της ελληνικής πολιτικής», ανέφερε. «Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας εναντίον ενός συμβιβασμού στο ζήτημα του ονόματος με τη γειτονική Μακεδονία».