Κάθε άλλο παρά ευθύγραμμη πορεία προσλαμβάνουν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Παραμονές του συλλαλητηρίου της Αθήνας, το θερμόμετρο ανεβαίνει από τις επιθετικές δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών («είμαστε Μακεδόνες»). Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό πεδίο, το κλίμα οξύνουν επικίνδυνα οι απειλές του Ρουβίκωνα πως «μπορεί να χυθεί αίμα» στο συλλαλητήριο, οι οποίες προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση, ενώ αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια προγραμματίζουν αναρχικοί. Αλλά και οι ενδοκυβερνητικές «εχθροπραξίες» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαίνονται, με τον Δημήτρη Καμμένο στο επίκεντρο, βαραίνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα της συμβίωσης των δύο εταίρων.

Το Σκοπιανό μοιάζει πλέον με παρτίδα πόκερ, με άγνωστη κατάληξη για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως παρατηρούσαν σε χθεσινό άρθρο τους οι «Financial Times». Επισημαίνουν τις ισχυρές αντιδράσεις πλειοψηφικής μερίδας της κοινής γνώμης για το συλλαλητήριο της Κυριακής, αλλά και τις πολιτικές διαμάχες που έχει προκαλέσει το ζήτημα. Με αποτέλεσμα η εφημερίδα να διερωτάται εν τέλει «τι έχει να κερδίσει ο Τσίπρας;», αποδίδοντάς του «υψηλού ρίσκου στρατηγική», ενώ μιλά για «πιέσεις από την Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Πρωθυπουργό, σε συνέντευξή του στο Reuters επιμένει ότι οι ελληνικές προτάσεις θα κατατεθούν εντός του Φεβρουαρίου και σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν το ζήτημα δεν έχει κλείσει έως τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απαντά κοφτά: «Θα έχει κλείσει». Παράλληλα, εμφανίζεται προσεκτικός αναφορικά με το συλλαλητήριο, υποστηρίζοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν άνθρωποι «που δεν έχουν κακή πρόθεση και βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία». Οι πολιτικές παρενέργειες είναι ήδη έντονες: το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών επανέφερε το ΠΑΣΟΚ, με το Μαξίμου να επιλέγει μέσω κύκλων του να επιτεθεί στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με επιχείρημα πως το μόνο που ενδιαφέρει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι ο αλυτρωτισμός του για την εξουσία».

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πλέον βγαίνει εκτός ορίων και το κλίμα αποτυπώνει μια φράση του Κώστα Ζαχαριάδη, διευθυντή

της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Εάν πυροβολούμε τη συνεργασία, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε μάλιστα ότι ο Δημήτρης Καμμένος υπηρετεί σχέδιο ρήξης μεταξύ των εταίρων και ανατροπής της κυβέρνησης. Εσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν εκπροσωπεί το σύνολο των ΑΝΕΛ, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τη στάση των ΑΝΕΛ εν συνόλω, τόνισε πως «δεν μας χαροποιεί ούτε μας αφήνει αδιάφορους». Ως προς το τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος εάν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό και αν θα φύγει από την κυβέρνηση, σχολίασε: «Αυτό πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος ο κ. Καμμένος».

«Τελείως λάθος» χαρακτήρισε τη στάση των ΑΝΕΛ ο Γιώργος Κυρίτσης, ενώ ο Γιάννης Μπαλάφας εμφανίστηκε πιο χαλαρός, υποστηρίζοντας ότι «με τους ΑΝΕΛ είχαμε διαφορές και για τους τρανσέξουαλ». Ο ίδιος, όμως, ύψωσε τους τόνους για το συλλαλητήριο, σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή που συνιστά ψυχραιμία, καθώς δήλωσε ότι «ακροδεξιοί και φασίστες έδωσαν τον τόνο στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης». «Κάποιος είχε πει, από το δικό μου κόμμα, ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καμμένος σήκωσε ξανά το γάντι και αφού απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «δεξιά στροφή», επιτέθηκε με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς στον Δημήτρη Παπαδημούλη. «Είναι καθ’ έξιν ρουφιάνος και τώρα ρουφιανεύει και τους ΑΝΕΛ» είπε (Real FM). Αφησε μάλιστα να εννοηθεί πως μπορεί πράγματι να πέσει η κυβέρνηση εάν δεν στηριχθεί από τους ΑΝΕΛ η συμφωνία για την ΠΓΔΜ, δηλώνοντας ότι αδιαφορεί για την κυβερνητική συνοχή και νοιάζεται μόνο για το κόμμα του, προβλέποντας «δύσκολη την επόμενη μέρα» σ’ αυτή την περίπτωση.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις απειλές του Ρουβίκωνα

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η προχθεσινή επώνυμη ανάρτηση ιδρυτικού μέλους του Ρουβίκωνα, με την οποία προειδοποιεί ότι την ερχόμενη Κυριακή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό «μπορεί να χυθεί αίμα». Η σχετική παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο μαζί με τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου) και ένα βίντεο.

Η επίσκεψη Νίμιτς έδειξε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί

Προκλήσεις και κόκκινες γραμμές από τα Σκόπια

Η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια και οι συναντήσεις του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ έδειξαν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική πλευρά που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της ΠΓΔΜ και σε αυτό έσπευσε να τοποθετηθεί ο Νίκολα Ντιμιτρόφ με μια δήλωση που αντιμετωπίσθηκε ως πρόκληση από πολλούς στην Αθήνα.

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ζήτημα της ταυτότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα του. «Κατανοούμε ότι υπάρχουν πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορούν να μας αρνηθούν το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, κομμάτι μιας σλαβικής ομάδας γλωσσών».

Την ίδια στιγμή ο Ντιμιτρόφ ζήτησε να υπάρχει επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά την αποκάλυψη των θέσεων κάθε πλευράς. Κατά την άποψή του, όσο περισσότερο μιλάει κάθε πλευρά για κόκκινες γραμμές τόσο περιορίζονται τα περιθώρια για συνομιλίες και οι ευκαιρίες για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.