Μετά την επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα αποκλειστικά στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Παρά τους χαμηλούς τόνους που έχει επιλέξει να κρατήσει το Μαξίμου, αποφεύγοντας να μιλήσει –όπως έπραξε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης –για ακραία στοιχεία και εθνικιστές, αναμένει τη συμμετοχή του κόσμου για να ζυγίσει τις εξελίξεις.

Ηδη πάντως υπάρχει προβληματισμός, καθώς αφενός η αντίστοιχη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης υποτιμήθηκε εξ αρχής και αφετέρου οι δημοσκοπήσεις στέλνουν αρνητικά μηνύματα στην κυβέρνηση. Τα στοιχεία και της τελευταίας δημοσκόπησης (Pulse, για το Action 24) λένε ότι το 65% των πολιτών τάσσεται υπέρ των συλλαλητηρίων και έξι στους δέκα πολίτες ακολουθούν… γραμμή Καμμένου: πιστεύουν, δηλαδή, ότι είναι λάθος η σύνθετη ονομασία με συμπερίληψη του ονόματος «Μακεδονία». Αλλά και η απόφαση της Ιεραρχίας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο συνιστά ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση, αφού δείχνει να χάνει έναν βασικό της σύμμαχο –δεδομένου ότι τουλάχιστον ως τέτοιον επιχείρησε να αναδείξει την Εκκλησία ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τον Αρχιεπίσκοπο για το Σκοπιανό πριν από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ετσι, η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα δημιουργήσει αναμφισβήτητα σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να το διαχειριστεί επικοινωνιακά. Από τη μία, δεν θα πρέπει να πάει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα. Από την άλλη όμως δεν επιθυμεί τη μετατροπή της εκδήλωσης σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Το τελευταίο, βέβαια, θα επιστρατευθεί ως επιχείρημα στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών, εφόσον η αντιπολίτευση επιχειρήσει πράγματι να αξιοποιήσει το συλλαλητήριο για να εκφράσει την αντίθεσή της απέναντι στην κυβέρνηση. Τυχόν συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο όμως θα φέρει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο δυσχερή θέση –αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τούτο μοιάζει απίθανο.

Μάχη χαρακωμάτων. Στο ίδιο τεντωμένο σχοινί παραμένουν και οι ισορροπίες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς η ομιλία Καμμένου στα κομματικά του όργανα δεν βοήθησε στην εκτόνωση της έντασης. Πρώτα απ’ όλα, διότι είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση στελεχών των ΑΝΕΛ να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Θανάσης Παπαχριστόπουλος). Απών θα είναι και ο Πάνος Καμμένος, μολονότι στηρίζει το συλλαλητήριο, καθώς –όπως είπε –θα λείπει στο εξωτερικό και θα τον εκπροσωπήσει η οικογένειά του.

Την ίδια στιγμή, παρά τις συστάσεις Καμμένου να πέσουν οι τόνοι, τα αλληλομαχαιρώματα ανάμεσα στους δύο εταίρους συνεχίζονται και συντηρούν τα ρήγματα που έχουν ανοίξει. Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται ο Δημήτρης Καμμένος: «Εχει ροπή προς την Ακροδεξιά. Συναγελαζόταν με τους βασανιστές της χούντας», είπε (Antenna) ο Νίκος Φίλης, διαχωρίζοντας μάλιστα από τον βουλευτή τον κορμό των ΑΝΕΛ. «Βλέπω διάθεση να μας ξεφορτωθούν, είναι πολιτική πίεση που ασκείται», απάντησε από την πλευρά του (ΕΡΑ) ο Δημήτρης Καμμένος.

Σύγχυση για το μέλλον. Απόλυτη σύγχυση επικρατεί πάντως και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για τη στάση τους, εφόσον δεν ψηφίσουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Ναι, υπάρχει η πιθανότητα να αποχωρήσουμε από τα υπουργεία», είπε (Σκάι) ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης. Νωρίτερα, ωστόσο, ο Κώστας Κατσίκης είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει ενδεχόμενο να φύγουμε από την κυβέρνηση, εάν περάσει μια πρόταση που εμείς θα καταψηφίσουμε». Και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης ή παραίτησης Καμμένου από την κυβέρνηση», την ώρα που ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης επέμενε ότι «ο Καμμένος δεν μπορεί να σταθεί στην κυβέρνηση εάν έλθει λύση με το όνομα Μακεδονία».

«Με τους ΑΝΕΛ, είχαμε και έχουμε σαφείς ιδεολογικές διαφορές», δήλωσε (Real fm) ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον ίδιο να εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί στη Βουλή ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ, αλλά και πως δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή. Παρόμοια θέση εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης (Ραδιόφωνο 24/7), τονίζοντας πως «μέχρι τη λήξη της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, προχωράμε με την κυβέρνηση Τσίπρα, με τη σημερινή της πλειοψηφία».