Μετά τον αποκλεισμό του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το ΔΗΚΟ την προσεχή Κυριακή δεν θα στηρίξει ούτε τον Νίκο Αναστασιάδη, ούτε τον Σταύρο Μαλά.

Αυτή είναι η εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, η οποία θα τεθεί αύριο Τετάρτη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Εκτελεστικό Γραφείο προχώρησε το βράδυ της Τρίτης σε πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, καθώς και στην εξέταση των πολιτικών δεδομένων που έχουν προκύψει εν όψει του δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ήταν αρνητικό. «Ακριβώς γι’ αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με αντικείμενο την ανάλυσή του και την επισήμανση κάποιων ειδικών παραμέτρων που οδήγησαν στη διαμόρφωσή του», αναφέρει ανακοίνωση.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Αθως Αντωνιάδης, αναφέρει:

«Σε ότι αφορά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση/εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος:

Η απόφαση για τη στάση του Κόμματος είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση.

Κυρίαρχο κριτήριο οφείλει να είναι ο σεβασμός στην επιλογή των 100.000 πολιτών που στήριξαν τις θέσεις και προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Η συνέπεια σε αυτές τις θέσεις είναι ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας και πεποίθησης για την ορθότητά τους.

Οπως διαπιστώνεται οι θέσεις των δύο υποψηφίων του δεύτερου γύρου, κυρίως σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, δεν προσεγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τις θέσεις μας».

Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, «οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει υποχώρηση από τις θέσεις αυτές, γεγονός που θα συνιστούσε ασέβεια προς τους πολίτες που μας στήριξαν και θα ακύρωνε τη συνέπεια και την αξιοπιστία μας».

Συνεπώς, «το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μπορεί να υποστηρίξει τον κ. Σταύρο Μαλά, δεν μπορεί να υποστηρίξει τον κ. Νίκο Αναστασιάδη», καταλήγει η ανακοίνωση.