Ευδιάκριτες αποστάσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη κρατά ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο παρά την καλή προσωπική επαφή και συνεργασία τους για το Κυπριακό και τις γενικότερες σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πλέον ανοιχτά την υποστήριξή του στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά, αντιμετωπίζοντας την αναμέτρηση σε ιδεολογικοπολιτική βάση. Η Κουμουνδούρου καταγράφει ως «πολύ θετική εξέλιξη» την είσοδο Μαλά στον β’ γύρο και στιγματίζει την εκλογική άνοδο που κατέγραψε το εθνικιστικό ΕΛΑΜ, το οποίο αποτελεί επί της ουσίας παρακλάδι της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ για μια νέα προοδευτική πορεία της Κύπρου και στέκεται στο πλευρό του λαού της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να αφήνει έτσι αμφιβολίες για την υποστήριξή του προς τον Μαλά. Προς τούτο μάλιστα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα με τον υποψήφιο πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού προκειμένου να τους συγχαρεί για το εκλογικό αποτέλεσμα και να δηλώσει τη στήριξή του ενόψει της μάχης στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή.

Η τελική αναμέτρηση. Την ίδια στιγμή, τις δυνάμεις τους και τις δυνητικές συμμαχίες ζυγίζουν Αναστασιάδης και Μαλάς ενόψει της τελικής αναμέτρησης. Ο νυν πρόεδρος ξεκινά από τη θέση του οδηγού, ωστόσο η διαδρομή ώς τις κάλπες της Κυριακής ενδέχεται να κρύβει εκπλήξεις, καθώς με το προβάδισμα του 5,3% από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ μόνο σίγουρη δεν μπορεί να θεωρεί την επανεκλογή του.

Ρόλο ρυθμιστή καλείται να παίξει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με τους άμεσους συνεργάτες του να δηλώνουν πως «Αναστασιάδης – Μαλάς είναι το ίδιο ακατάλληλοι για την προεδρία», καθώς είναι αντίθετοι με τις θέσεις του υποψήφιου του ΔΗΚΟ για το Κυπριακό. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν διερευνητικές συναντήσεις των δύο υποψηφίων προέδρων με όσους συμμετείχαν στον α’ γύρο, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης συμμαχιών, με τον Μαλά να έχει αποκλείσει πάντως την επαφή του με τον υποψήφιο του εθνικιστικού κινήματος Χρίστο Χρίστου, ενώ ο Αναστασιάδης μιλά για «κυβέρνηση ευρείας αποδοχής».