Σε παιχνίδια τακτικής καταφεύγει το Μαξίμου ως αντιπερισπασμό στην επαμφοτερίζουσα στάση του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του τροφοδοτούν σενάρια προσέγγισης με την Κεντροαριστερά και μολονότι βρίσκουν κλειστές τις πόρτες του Κινήματος Αλλαγής, αυτό ουδόλως τους εμποδίζει να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους –πάντα με αφορμή το Ονοματολογικό της ΠΓΔΜ –προκειμένου να προκαλέσουν αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς τούτο, το Μαξίμου τραβά ευκρινώς διαχωριστικές γραμμές και εντοπίζει το ενδιαφέρον του στις τομές που επιχειρεί στην αντιπολίτευση, οι οποίες θα μπορούσαν –κατά τον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου –να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την οικοδόμηση συμμαχιών στη Βουλή ενόψει μιας συμφωνίας για το Σκοπιανό, αλλά και ευρύτερα. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Αυτό το οποίο νομίζω ότι προέκυψε από τις συναντήσεις είναι μια τάση δημιουργίας πολιτικών συγκλίσεων σε ό,τι αφορά το Ονοματολογικό, με τους περισσότερους, μάλλον, από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η μεγάλη εξαίρεση –και αυτό είναι ένα δυστυχές γεγονός –ήταν ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πλέον έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη» είπε (Real FM) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο Μαξίμου διάβασαν έτσι θετικά τόσο τη στάση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) όσο και του ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις τους για το Σκοπιανό θα ληφθούν την τελευταία στιγμή και υπό το βάρος των πραγμάτων δεν θα είναι αρνητικές. Ιδιαίτερα για την Κεντροαριστερά, κυβερνητικά στελέχη βάζουν το δίλημμα αν θα συνταχθεί με τις συντηρητικές αντιλήψεις που εκφράζει η ΝΔ ή θα συμβάλει στο «προοδευτικό ρεύμα λύσης» που επιδιώκουν στο Μαξίμου.

Πυκνώνουν τα σύννεφα. Απρόβλεπτη παραμένει, όμως, η παράμετρος των ΑΝΕΛ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου ότι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση. Τα σύννεφα πάνω από τις σχέσεις του κυβερνητικού εταίρου με τον ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνουν καθημερινά, με αντιμαχόμενες δηλώσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν. Νέο επεισόδιο αποτέλεσε η τηλεοπτική αντιπαράθεση των Μάκη Μπαλαούρα και Δημήτρη Καμμένου με… παράλληλους μονολόγους. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε (Σκάι) ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ «έχει προκαλέσει και παλαιότερα προβλήματα στην κυβέρνηση», με αποτέλεσμα εκείνος να σηκώσει το γάντι και να τον ρωτήσει (Ant1) εάν «έχει κρυφή χαρά που δίνει τη Μακεδονία». Στο πλευρό Μπαλαούρα έσπευσε ο Νίκος Φίλης. «Εχει μια προδιάθεση Ακροδεξιάς ο Δημήτρης Καμμένος» σχολίασε (Real FM).

Ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί το Μαξίμου, ωστόσο, παρά τις συστάσεις και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ να πέσουν οι τόνοι, είναι μεγάλο. Οι εσωκομματικές αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν έντονες εξαρχής και αποκορύφωμα υπήρξε η πρόσφατη παρέμβαση της ομάδας των 53, μιλώντας για «παρά φύσιν» συνεργασία. Σε περίπτωση λοιπόν που ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για το Ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αλλά ταυτόχρονα αξιώσουν την παραμονή τους σε υπουργικά πόστα και συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Τσίπρας θα πρέπει να βρει τρόπο να διαχειριστεί ένα υπαρκτό ηθικό και πολιτικό ζήτημα και να απαντήσει στις αντιδράσεις των δικών του στελεχών και της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Μαξίμου ήταν σχεδόν πανηγυρική, με φανερή την προσπάθεια εκ μέρους του πρωθυπουργικού επιτελείου να κλείσει το θέμα. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χαρακτηριστικά πως οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ «βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος».