Μια ανάσα από τις προεδρικές εκλογές, τις 13ες στην ιστορία της Κυριακής Δημοκρατίας βρίσκεται η Κύπρος. Οι υποψήφιοι είναι εννέα, αλλά οι βασικοί είναι τρεις: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς.

Ο γενικός έφορος εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών την Κυριακή 28 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00, θα κλείσουν στις 18:00, ενώ γύρω στις 20:30 αναμένεται να έχει «ξακαθαρίσει» το τελικό αποτέλεσμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 άτομα και θα λειτουργήσουν 1.122 εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό. Οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσκομίζοντας το εκλογικό βιβλιάριο ή την ταυτότητά τους, παλαιά ή νέα. Τα επαρχιακά γραφεία δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι τις 13:00, αύριο.

Το πρωί της Παρασκευής παραδόθηκαν οι κάλπες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο γενικός έφορος εκλογής υπενθύμισε πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας είναι οι πιο κρίσιμες για τους υποψηφίους, γι’ αυτό τα επιτελεία τους δίνουν την πιο αποφασιστική μάχη, έχοντας ως κατευθυντήριες γραμμές τα μηνύματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιούνται παγκύπρια. Σε αυτές τις μετρήσεις τα επιτελεία λαμβάνουν υπόψη και διάφορους άλλους παράγοντες, που τους βοηθούν στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της κρυμμένης ψήφου.

Την ίδια ώρα, τα τηλέφωνα και οι «ομάδες κρούσης» σε πόλεις και χωριά εργάζονται νυχθημερόν, συλλέγοντας ψήφους για την τελική μεγάλη μάχη της Κυριακής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται με πολύ επιθετικούς ρυθμούς, πιστοί στη γραμμή που χάραξε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ότι «καμία ψήφος δεν περισσεύει», ζητώντας ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή. Τα στελέχη τού επιτελείου του κάνουν συναντήσεις και συντονισμένες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, «ισχυρή δυναμική και ότι έχει πέσει στο κενό η προσπάθεια άλλων επιτελείων να τον πλήξουν τις τελευταίες ώρες, προσπαθώντας να «αρπαχτούν» από αναφορές του σε συνεντεύξεις».

Στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη θέλουν μεγάλο προβάδισμα, ώστε, εν πολλοίς, ο δεύτερος γύρος και η επανεκλογή να κριθούν από το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Στο επιτελείο του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου θέλουν να μεταφέρουν προς τα έξω ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον υποψήφιό τους σε σχέση με τη μάχη για τον δεύτερο γύρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αρκετές από τις οποίες έδειξαν τον κ. Σταύρο Μαλά να τον περνά, αλλά και το γεγονός, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ότι «έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως αντίληψη στην κοινωνία ότι το δίδυμο του δευτέρου γύρου θα είναι Αναστασιάδης-Μαλάς, έχει θορυβήσει το επιτελείο, παρά το γεγονός ότι δεν θέλουν αυτό να βγει προς τα έξω».

Προς αντιστροφή αυτού του κλίματος έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη μία διαφορά ασφαλείας από τον κ. Μαλά, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν ότι μπορούν να αποδομήσουν την εικόνα του ακλόνητου φαβορί που έχει ο κ. Αναστασιάδης.

Στο επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου δείχνουν να μην ανησυχούν από συγκεντρώσεις στελεχών του κόμματος που αυτοπροσδιορίζονται ως «το παραδοσιακό ΔΗΚΟ» και αντιτίθενται στην γραμμή Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, λόγω της στήριξής του από κόμματα που απορρίπτουν τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Για τον κ. Μαλά φαίνεται να λειτουργούν όλα υπέρ του τα τελευταία εικοσιτετράωρα και για αυτό στο επιτελείο του επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η παρουσία του στο debate και γενικότερα σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, καθώς και η κινητοποίηση που καταγράφεται υπέρ του, εκτιμάται από το επιτελείο του ότι «έχουν προσθέσει πόντους».

Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο Μαλά αναφέρουν ότι η εσωτερική δημοσκόπηση δείχνει «ξεκάθαρο σταθερό προβάδισμα για τον υποψήφιό τους».

Φαίνεται, επίσης, να έχει ένα σαφές προβάδισμα σε επαρχίες «κλειδιά», ενώ αντίθετα θεωρούν ακόμα πιο ενισχυτικό το γεγονός ότι ακόμα και σε επαρχίες που θεωρούνταν ως «δυνατές» για τον κ. Παπαδόπουλο δεν του δίνουν τέτοιο προβάδισμα που να μπορεί να ανατρέψει το δικό τους.

Εντούτοις, όμως, θέλουν να διατηρούν χαμηλούς τους τόνους και να μην περάσουν σε καμία περίπτωση το μήνυμα του εφησυχασμού. Και αυτό διότι ναι μεν οι εκτιμήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στον υποψήφιό τους, από την άλλη, όμως, δεν θεωρείται ότι υπάρχει διαφορά ασφαλείας.