Το τέλος μιας περιόδου ανοχής, που έφτασε κάποια στιγμή και στα όρια της αμοιβαίας πολιτικής συμπάθειας, στις σχέσεις των Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή σηματοδοτούν οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού στο Σκοπιανό και η κυβερνητική απόπειρα αποδόμησης της τακτικής του πρώην πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι το 2008. Τα τελευταία 24ωρα μέσω δηλώσεων ανώτατων αξιωματούχων όπως του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αλλά και δημοσιευμάτων είναι εμφανής η προσπάθεια ακύρωσης της προσπάθειας Καραμανλή και προβολής της θέσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει τότε στη σύνθετη ονομασία για το γειτονικό κράτος.

Η απόπειρα αυτή προκαλεί την έντονη ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα του Βουκουρεστίου είναι απτά και μετρήσιμα, όπως επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του. Βουλευτές της ΝΔ από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ και δεν διστάζει στο πλαίσιο αυτό να πλήξει την εικόνα και του πρώην πρωθυπουργού. Ο Κώστας Καραμανλής επί του παρόντος δεν θεωρεί ότι πρέπει να αντιδράσει. Είναι γνωστά, σημειώνουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, και τα γεγονότα και τα αποτελέσματα που υπήρξαν λόγω της στάσης που τήρησε έναντι (κυρίως) των Αμερικανών που επιθυμούσαν διακαώς και τότε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Επίσης θυμίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε συζητήσει το θέμα αναλυτικά και είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη και των άλλων κομμάτων, κάτι μάλιστα που αναγνωρίζει και ο Γιώργος Παπανδρέου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή.

ΨΑΧΝΕΙ ΑΛΛΟΘΙ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, φαίνεται ότι επιχειρεί σήμερα, δέκα χρόνια μετά, να ακυρώσει την προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να κατασκευάσει συνυπεύθυνους για τη δική του στάση έναντι του εθνικού θέματος. Διαδοχικά δημοσιεύματα φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο διαβεβαίωνε την Ουάσιγκτον ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε αποδεχθεί την σύνθετη ονομασία, θεωρείται ότι εξυπηρετούν αυτό τον στόχο. Η συνέχεια δόθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος επικαλούμενος τα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υποστήριξε ότι ουδέποτε ο τότε πρωθυπουργός έθεσε βέτο στη συνεδρίαση. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιμένει να υποβαθμίζει την ελληνική παρέμβαση παρ’ ότι γνωρίζει –όπως αναφέρουν πρόσωπα που ήταν μαζί με τον Κώστα Καραμανλή στην ελληνική αποστολή στο Βουκουρέστι –ότι τυπικά βέτο δεν ετέθη. Κι αυτό διότι οι Αμερικανοί δεν έθεσαν το θέμα ακριβώς για να μην εισπράξουν το «όχι» ως απάντηση από την Αθήνα, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στις επαφές που είχαν όλο εκείνο το διάστημα έως και λίγο πριν από την Σύνοδο. Ανάλογες προσπάθειες υποτίμησης των επιλογών Καραμανλή έκανε στην Αθήνα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή (2007-2008) και στην απάντηση που είχε δώσει στον Γιώργο Καρατζαφέρη περί λύσης με σύνθετη ονομασία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης πως το Σκοπιανό θα δημιουργούσε εσωκομματικό ζήτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε πλήρως και αναζητούν τώρα άλλους τρόπους, χρησιμοποιώντας το όνομα του Καραμανλή. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζουν την βεβαιότητα ότι και αυτή η απόπειρα θα πέσει στο κενό και επιμένουν ότι η ΝΔ έχει καθαρή θέση για το θέμα και όλοι είναι σύμφωνοι με αυτήν. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, όπου θα είναι παρόντες οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, θα επιμείνει στην ανάγκη υιοθέτησης όλων των όρων που είχαν τεθεί στο Βουκουρέστι, στους οποίους εκτός της ονομασίας έναντι όλων περιλαμβάνονται η καταδίκη του αλυτρωτισμού και η αλλαγή των συμβόλων και του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Προεξοφλείται δε ότι θα καταγγείλει τον Πρωθυπουργό για άσκηση μυστικής διπλωματίας και θα περιγράψει τις κινήσεις που θα έκανε ο ίδιος εάν είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Μεταξύ αυτών είναι η εκ των προτέρων ενημέρωση της Βουλής και των αρμόδιων επιτροπών και, φυσικά, η ανταλλαγή απόψεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, προϋπόθεση για να τοποθετηθεί ο ίδιος επισήμως ήταν και παραμένει η έκφραση ενιαίας στάσης από τα κόμματα που συγκυβερνούν.