Σε έναν καταιγισμό δηλώσεων και αντιδηλώσεων που προκαλούν πολύ «θόρυβο» και διαμορφώνουν βαρύ κλίμα πορεύεται η διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό.

Στην… κακοφωνία αυτή εισήλθε και ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, σε αντίθεση με το παρελθόν, έχει αποφασίσει, όπως φαίνεται, να ομιλεί πολύ περισσότερο προς τον Τύπο. Με νέα συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel της ΠΓΔΜ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ άγγιξε το ευαίσθητο θέμα της ταυτότητας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της σημερινής κυβέρνησης στα Σκόπια. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στην Ελλάδα, ανήμερα μάλιστα το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΝΔ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Νίμιτς.

«Η άποψή μου είναι ότι η πρότασή μου δεν παρεμβαίνει στην ταυτότητα, αλλά αντιθέτως ενισχύει τη δύναμη της ταυτότητας της χώρας και του λαού. Από τις επαφές μου με τον λαό της χώρας σας», ανέφερε ο Νίμιτς, «πιστεύω ότι έχει μια πολύ ισχυρή ταυτότητα που διήρκεσε πολλά χρόνια». Σημείωσε δε ότι η ταυτότητα αυτή άντεξε όχι μόνο όσο τα Σκόπια ήταν κομμάτι της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, αλλά και νωρίτερα, την εποχή του Βασιλείου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι δηλώσεις Νίμιτς συνέπεσαν με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα («Εθνος της Κυριακής»), ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της ύπαρξης «μακεδονικού έθνους», αλλά τα όσα είπε κινούνται σε μια μετριοπαθή γραμμή. «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

«Ευνοϊκή συγκυρία». Στο θέμα της ευνοϊκής συγκυρίας για επίλυση του Ονοματολογικού αναφέρθηκε επίσης ο απερχόμενος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χόιτ Μπράιαν Γι. Ο αμερικανός διπλωμάτης, που έχει διατελέσει στο παρελθόν γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να αναλάβει πρεσβευτής στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι διακρίνει πολιτική βούληση σε Αθήνα και Σκόπια και ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία το πρόβλημα να λυθεί.