Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το Σκοπιανό για την κυβέρνηση, καθώς ιδιαίτερα πιεστικό κλίμα για αποφάσεις στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο διαμορφώνουν πλέον και οι κινητοποιήσεις. Με αφετηρία το χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει τα αρνητικά δημοσκοπικά μηνύματα για μια συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» για το όνομα της γειτονικής χώρας, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για το χιονισμένο Νταβός και το ραντεβού με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ μέσα σε ένα ηλεκτρισμένο περιβάλλον.

Ελληνικές σημαίες, πολίτες με παραδοσιακές στολές μακεδονομάχων, πλακάτ με τον ήλιο της Βεργίνας και το όνομα Μακεδονία, συνθήματα κατά των Σκοπίων και ένα πλήθος που εκτεινόταν σε μεγάλη απόσταση δεξιά και αριστερά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, επανέφεραν στη μνήμη εικόνες από τα μεγάλα συλλαλητήρια του 1992.

Η χθεσινή συγκέντρωση μπορεί να ήταν μικρότερη σε όγκο, αλλά ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ελληνική επικράτεια μετά την αλλαγή αιώνα. Η Αστυνομία υπολογίζει ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 90.000, ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για υπερπολλαπλάσια μεγέθη. Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν σχεδόν όλοι οι βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, της Ενωσης Κεντρώων, η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καΐλή, αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε χθες την κυβέρνηση να ζητήσει από τον ΟΗΕ την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς, αμφισβητώντας ευθέως την αντικειμενικότητα του διαμεσολαβητικού ρόλου του.

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ», ΑΛΛΑ… Ισχυρή ήταν και η παρουσία της Ιεραρχίας παρά τις συστάσεις που είχε απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επισημαίνοντας «πως δεν χρειάζονται συλλαλητήρια». Το χθεσινό συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, μολονότι αρχικά ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν θα συμμετείχε. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός ιερέων ανάμεσα στους διαδηλωτές. Αλλωστε, αρκετές μητροπόλεις και ενορίες τις προηγούμενες ημέρες είχαν καλέσει τους πιστούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και είχαν οργανώσει και την μαζική μετακίνησή τους στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην πόλη έφθασαν χθες 284 λεωφορεία, ειδικά για το συλλαλητήριο. Ομιλίες και ψηφίσματα για τη Μακεδονία εκφώνησαν εκπρόσωποι ομογενειακών και μακεδονικών οργανώσεων, ενώ ρόλο κεντρικού ομιλητή είχε ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και στον Πρωθυπουργό προσωπικά ενώ απαίτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου «να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων».

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΖΟΥΡΑΡΙ. Από το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο, πάντως, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Σοβαρό επεισόδιο απειλήθηκε όταν έγινε στόχος προπηλακισμού από ομάδα διαδηλωτών ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις. Ανδρες της προσωπικής φρουράς του τον προστάτευσαν και τον φυγάδευσαν. Ενταση επικράτησε και νωρίς το μεσημέρι, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να προσεγγίσει τον χώρο στην Καμάρα, όπου ομάδες αντιεξουσιαστών έκαναν αντισυγκέντρωση. Το επεισόδιο δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση με παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία απώθησε την πρώτη ομάδα κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Μέλη της Χρυσής Αυγής, εξάλλου, προχώρησαν σε υβριστικά συνθήματα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης πυροδότησε και έναν νέο κύκλο διαμάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ως «διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα» χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να βρεθεί στο στόχαστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ ως «βαθιά αναξιόπιστο, ευθυνόφοβο και λαϊκιστή πολιτικό».

ΣΥΡΙΖΑ

«Ακροδεξιά στοιχεία καπηλεύτηκαν την εκδήλωση»

Σε ακραίες και επικίνδυνες στιγμές που αμαύρωσαν το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται η πυρπόληση νεοκλασικού κτιρίου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από την ομάδα Libertatia. Ομάδα κουκουλοφόρων του ακροδεξιού χώρου, σύμφωνα με καταγγελίες, που κρατούσε πυρσούς και φωτοβολίδες, περικύκλωσε το διώροφο στη διασταύρωση της Λεωφόρου Στρατού 19 και Σαρανταπόρου και έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή του νεοκλασικού και να απειληθούν διπλανά κτίρια.

Στον εμπρησμό του νεοκλασικού και στην επίθεση στον Κώστα Ζουράρι εστίασε η Κουμουνδούρου, η οποία, αν και σημείωσε ότι «στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλία», κατήγγειλε ότι την συγκέντρωση «καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής».

Εύα

Καϊλή

«Εχουν παραδώσει το όνομα»

Συμμετείχα στο συλλαλητήριο γιατί δεν είχε κομματική ταμπέλα. Πολλά χρόνια τώρα έχω παλέψει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην ακούγεται το όνομα «Μακεδονία». Οι διαπραγματεύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει σε χέρια ανίκανων που παραδίδουν τα πάντα χωρίς κόκκινες γραμμές. Ξεκινήσαμε τις συνομιλίες παραδίδοντας το όνομα. Το όνομα πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί παραστάσεις απειλής και να ανοίγει παράθυρα αμφισβήτησης για το μέλλον. Αυτό που θέλουμε είναι μία λύση αρχών. Αν δεν υπάρχουν αρχές, δεν υπάρχουν έντιμες συμφωνίες και συνώνυμο της έντιμης διαπραγμάτευσης δεν είναι η πλήρης παράδοση της ψυχής μας.

Σταύρος

Καλαφάτης

«Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση»

Από τη Θεσσαλονίκη το μήνυμα διαβιβάζεται τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη δημοτική Αρχή, σε όλους όσοι επιμένουν να κινούνται ανιστόρητα. Ημασταν μαζί με δεκάδες χιλιάδες Ελληνες σε ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ανησυχούμε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βελιγράδι έχριζε τους Σκοπιανούς απογόνους των Μακεδόνων και του αρκούσε να δηλώσουν πως δεν είναι οι μόνοι. Για μας η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.Σπύρος

Δανέλλης

«Επανάληψη

των ίδιων λαθών»

Η άρνηση του πολιτικού συστήματος να αναστοχαστεί με ψυχραιμία και ειλικρίνεια τι χάσαμε και τι κερδίσαμε τα 26 χρόνια αυτής της περιπέτειας μάς οδηγεί στην επανάληψη των ίδιων λαθών. Η πατριδοκαπηλία στήνει πολιτικές καριέρες, με τεράστιο όμως εθνικό κόστος. Οι αγνοί πατριώτες παγιδεύονται για μια ακόμη φορά από τους εμπόρους του πατριωτισμού αδυνατώντας να αντιληφθούν πως ο σοβινιστικός μαξιμαλισμός οδηγεί μοιραία στην απευκταία ολοκληρωτική επιβολή του σκέτου «Μακεδονία». Εθνικό έγκλημα θα είναι η μετατροπή μιας ηττημένης πολιτικής σε μια εθνική ήττα, ή μάλλον στην πανωλεθρία του απόλυτου απομονωτισμού από εταίρους και γείτονες.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

«Κόντρα στο ρεύμα και τον λαϊκισμό»

Οσοι έχουμε σταθεί απέναντι στον λαϊκισμό, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία οφείλουμε να βγούμε μπροστά κόντρα σε ένα υποτιθέμενο ρεύμα. Υποτιθέμενο γιατί οι ηγεσίες οφείλουν να καθοδηγούν και όχι να ακολουθούν. Αν η χώρα μας ακολουθούσε το «ρεύμα» δεν θα έμπαινε ούτε καν στην ΕΕ. Τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν γιατί η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασκείται στη βάση του θυμικού. Η επίλυση αυτού του χρόνιου ζητήματος, με σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων, θα διευκολύνει τη χώρα μας ώστε να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια. Αυτή είναι μία πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.