Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή, η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει την πεποίθηση ότι η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια και προσθέτει πως «το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό».

Στην εισήγηση περιγράφονται επίσης όλα όσα πέτυχε η κυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και την αποτροπή της ανταπεργίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ακόμη, περιγράφει αναλυτικά και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που αποτελούν και τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Με αφορμή το συνδικαλιστικό νόμο, προαπαιτούμενα στο πολυνομοσχέδιο για την γ΄αξιολόγηση, η εισήγηση τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία απέναντι σε όλους όσοι το επιβουλεύονται όπως το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και η ΝΔ.

Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής η ΚΕ υπογραμμίζει ως στόχο της κυβέρνησης την εδραίωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει η ανάγκη να παρθούν οι αποφάσεις για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Είναι μια πρόκληση οικονομική και γεωπολιτική, μα πάνω από όλα είναι μια μάχη ενάντια στους εθνικιστικούς διχασμούς που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 χρόνια, οδηγώντας σε συρράξεις, βαθαίνοντας τα ρήγματα μεταξύ γειτονικών κρατών και αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή, τονίζεται.

Η συγκυρία είναι σήμερα ευνοϊκότερη από κάθε άλλη φορά, εκτιμά η ΚΕ καθώς κυριαρχούν δυνάμεις και στις δύο πλευρές με βούληση να λύσουν το ονοματολογικό: Στην Ελλάδα, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ισχυρής αριστερής δύναμης στην κυβέρνηση, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου, προσαρμοσμένου στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα, που να ενοποιεί όλες τις υπαρκτές, αντιεθνικιστικές δυνάμεις που τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Στη δε πΓΔΜ, η πρόσφατη πολιτική αλλαγή συνοδεύεται από σημαντικές πολιτικές και συμβολικές κινήσεις απαλλαγής από τον αλυτρωτισμό και τη βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος, που επέτρεψαν την έναρξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα η ΚΕ καλεί -μπροστά στο ενδεχόμενο επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ- όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα, ώστε να ηττηθεί και σε αυτό το πεδίο η πολιτική της αδιαλλαξίας. Σημειώνει πάντως πως η ηγεσία της ΝΔ δεν ανταποκρίνεται θετικά στην πρόκληση αυτή. Παλινωδεί μεταξύ της «θέσης του Βουκουρεστίου» και της στήριξης των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, δικαιώνοντας έτσι πολιτικά τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά το 1993.

Αναφορικά με την «ΑΥΓΗ» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», μέσα ενημέρωσης στα οποία είναι βασικός μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του κόμματος και την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους πολίτες και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του πολιτικού κύρους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με τη λυσσαλέα αντίδραση των μέσων της διαπλοκής, καθιστώντας επιτακτική τη χάραξη δικής του στρατηγικής στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά και την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των δικών του δημοσιογραφικών οργανισμών. Κανένα άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συμβολή τους», επισημαίνεται.

Το δημοσιογραφικό σχέδιο για τα κομματικά μέσα θα υλοποιηθεί από τα δημοσιογραφικά επιτελεία των 2 μέσων και το οικονομικό σχέδιο από τα δύο Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία και θα προετοιμάσουν τη μετάβαση στον Όμιλο, στο πλαίσιο των βασικών αρχών που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και των διατιθέμενων πόρων.

Το σχέδιο επιβίωσης των κομματικών μέσων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ουσιαστική στήριξη του κόμματος στην «ΑΥΓΗ» και στον «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», και συντονισμένες ενέργειες για την αναβάθμισή τους και την ενίσχυση του δημοσιογραφικού και πολιτικού τους στίγματος και λειτουργική ενοποίηση, συστέγαση και συμπράξεις μεταξύ των δύο μέσων με τελικό στόχο και τη νομική τους ενοποίηση σε Όμιλο.