Ανοιχτό παραμένει για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς το θέμα του «μεσάζοντα της Αραβίας» και της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χθες στο Κίνημα Αλλαγής. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη, εκπρόσωποι των κομμάτων και των σχημάτων που απαρτίζουν τον ενιαίο φορέα ενημερώθηκαν από τον Ανδρέα Λοβέρδο για πτυχές της υπόθεσης που δημιουργούν πρόσθετα ερωτηματικά, με τα οποία αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα αντιμέτωπος ο υπουργός Αμυνας. Με το θέμα να έχει ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, τα κεντροαριστερά στελέχη αποφάσισαν στο ζήτημα αυτό να επικεντρωθεί προσεχώς το Κίνημα Αλλαγής, καθώς –όπως τονίστηκε –πολιτικά δεν κλείνει, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί μέσω της ακύρωσης της επιχειρούμενης πώλησης πολεμικού υλικού στους Σαουδάραβες.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, εκτιμήθηκε ότι ο Πάνος Καμμένος είναι πολιτικά εκτεθειμένος με την υπόθεση και το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να επιμείνει στο αίτημα για εξηγήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και την πλήρη αποκάλυψη της δράσης του μεσάζοντα που έχει εμπλακεί στη σκανδαλώδη επιχείρηση. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επιλέγουν, ωστόσο, να διαχειριστούν το θέμα πολιτικά και κοινοβουλευτικά σε κατάλληλο χρόνο, καθώς σε άλλη περίπτωση κινδυνεύει να χαθεί κάτω από το βάρος της επικαιρότητας, πρωτίστως των εξελίξεων στο Σκοπιανό –που επίσης αναδεικνύει ως «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης τον Καμμένο.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Το πλάνο της χθεσινής σύσκεψης δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο νέος κεντροαριστερός φορέας στον δρόμο προς το Συνέδριο –κανείς δεν εξαιρείται, ενώ η ενημέρωση γίνεται προς όλους. Παράλληλα με την αντιπολιτευτική δράση, η οποία θα ενταθεί εντός κι εκτός Βουλής, τα επιτελικά στελέχη του νέου φορέα καλούνται να «κλείσουν» και τις οργανωτικές λεπτομέρειες που ταλανίζουν κάθε κομματική διαδικασία.

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας σύνθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ) υπό τον Αντώνη Βγόντζα, στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση πέντε υποεπιτροπών που θα αναλάβουν κομμάτι κομμάτι την εκλογή των συνέδρων στις 4 Μαρτίου. Η Επιτροπή Διαδικασιών έχει στόχο τη σύνταξη της εγκυκλίου για τις εκλογές, η οποία θα πρέπει να προνοεί τόσο για τη διασφάλιση του γνησίου του αποτελέσματος όσο και για τη διευκόλυνση της προσέλευσης των ψηφοφόρων. Η Επιτροπή Εκλογικών Κέντρων θα επιλέξει τους τόπους ψηφοφορίας, στα χνάρια των αντίστοιχων που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής, ενώ ξεχωριστή Επιτροπή Εξωτερικού θα αναλάβει τον ανάλογο συντονισμό εκτός Ελλάδας. Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα έχει την εποπτεία της διαδικασίας και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή την εξέταση των ενδεχόμενων ενστάσεων για το αποτέλεσμα.

Και σε πολιτικό επίπεδο, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και οι ομάδες εργασίας στις οποίες προεδρεύουν, έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για το Σχέδιο Ελλάδα, υπό τον Γιώργο Καμίνη, συνεδρίασε την Τρίτη, ενώ η αντίστοιχη ομάδα για την επικοινωνία και το σύμβολο, υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη, θα έχει τη δική της συνάντηση αύριο το απόγευμα. Στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν έμφαση τόσο στη διάθεση για δουλειά από όλους τους εμπλεκομένους στο εγχείρημα όσο και στην αυξημένη συμμετοχή των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής σε επιμέρους ομάδες εργασίας –από τα 600 μέλη, περισσότερα από 400 δήλωσαν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εμπλακούν περαιτέρω στη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, εξετάζονται όλες οι προτάσεις για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεικτής λύσης στον αριθμό και τον τρόπο επιλογής των συνέδρων –γι’ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ακόμα ανοιχτό.