Με το Σκοπιανό ανοιχτό, το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης εν αναμονή του Eurogroup και τον ανασχηματισμό να πλησιάζει, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ηρεμήσει τα εσωκομματικά μέτωπα. Η διήμερη συνεδρίαση (αύριο και μεθαύριο) της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις και να ικανοποιηθεί το αίτημα των τάσεων, προεξαρχούσης της ομάδας των 53, που καθυστερούσε από το καλοκαίρι.

Κυρίως όμως θα αποτελέσει ευκαιρία για «ψυχοθεραπεία», δεδομένου ότι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ είναι διάχυτη η ανησυχία και ο προβληματισμός για την ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης. Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία χαρακτηρίστηκε από την αμηχανία και τη συνειδητοποίηση πως η «καθαρή» έξοδος έχει ήδη διαψευστεί από τις εξελίξεις, γεννώντας την ανάγκη νέας επικοινωνιακής διαχείρισης.

Η οικονομία κυριάρχησε έτσι στην ατζέντα της συνεδρίασης, μαζί με το Σκοπιανό, με πολλές και αντικρουόμενες απόψεις στελεχών, οι οποίες είχαν κοινό παρονομαστή την αγωνία για το πώς θα πορευτεί η χώρα μετά τον Αύγουστο και την (τυπική) έξοδο από το Μνημόνιο. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως προφανώς θα υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή και μια σχετική ελευθερία δράσης για την κυβέρνηση, αλλά δεν θα είναι όλες οι αποφάσεις εφικτές, καθώς θα παραμείνει μιας μορφής εποπτεία.

Ετσι, σε μια πρώτη προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ανησυχίες, συμφωνήθηκε οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής να είναι συχνότερες το επόμενο τρίμηνο, ούτως ώστε να παρακολουθείται βήμα βήμα η πορεία προς την έξοδο του προγράμματος και να συμβάλει ο κομματικός οργανισμός στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για τη διαπραγμάτευση και τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος. Αρκετά στελέχη ζήτησαν να υπάρξει ατζέντα για την επόμενη μέρα με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, οι οποίες προσιδιάζουν στα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και βάζουν στο επίκεντρο τους εργαζομένους (αύξηση κατώτατου μισθού, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τον περιορισμό της ανεργίας κ.τ.λ.).

ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ. Αν και δεν προχώρησε σε πλήρη εισήγηση, ο Πρωθυπουργός σε μια σύντομη τοποθέτησή του «κάρφωσε» τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει τον στόχο της». Και πρόσθεσε ότι «έχουμε οικοδομήσει συμμαχίες στην Ευρώπη που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε την οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018». Ως θετικό στοιχείο καταγράφηκε επίσης η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Σημειώνεται πάντως ότι η προσδοκία του ανασχηματισμού και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης συνέβαλαν στο να κρατηθούν σχετικώς ήπιοι τόνοι στη χθεσινή συνεδρίαση. Δεν θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι θα γίνει το ίδιο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς η ομάδα των 53 αναμένεται να επανέλθει στα ζητήματα που έχει κατ’ επανάληψη θέσει, κατεβάζοντας τη δική της ατζέντα.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Στην πρώτη θέση φιγουράρει η νομοθετική κατοχύρωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπως έχει προτείνει επανειλημμένα ο Νίκος Φίλης και έχει αρνηθεί το Μαξίμου. Επίσης, θα τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης της επόμενης μέρας, όπως ακριβώς εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ενστάσεις υπάρχουν, επίσης, για τη μεταναστευτική πολιτική και τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα, το όνομα του οποίου έχει ευρέως συζητηθεί ως ένα από τα υποψήφια προς αποχώρηση στον ανασχηματισμό –κυρίως λόγω δικής του πρόθεσης να παραιτηθεί μετά τη σύγκρουση με τους 53 σε προηγούμενη συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ… Κορυφαίο θέμα προς συζήτηση θα αποτελέσει και αυτό των συμμαχιών υπό το πρίσμα τόσο της στάσης Καμμένου – ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό όσο και των διευρύνσεων που επιχειρεί το Μαξίμου. Κατά καιρούς, αρκετά στελέχη έχουν περιγράψει ως αναγκαστική τη συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει μετά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και τη γέννηση του Κινήματος Αλλαγής ο τρόπος με τον οποίο η Κουμουνδούρου θα αντιμετωπίσει (ξανά) τον εν λόγω χώρο. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης έχει ήδη στείλει ένα πρώτο μήνυμα τείνοντας χείρα φιλίας αλλά υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.