Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο με στόχο την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ. Μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη βιάζεται να κάνει ανακοινώσεις ονομάτων που θα σηματοδοτήσουν ακριβώς αυτό το άνοιγμα του κόμματος προς το Κέντρο και την κυριαρχία του στον χώρο της «δεξιάς» πτέρυγας του πολιτικού χάρτη, αλλά έχει δώσει εντολή στα πρόσωπα που χειρίζονται τα θέματα αυτά να επιταχύνουν τις κινήσεις τους, διότι θεωρεί ότι μέσα στο ’18 θα γίνουν εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πολύ κοντά στη ΝΔ βρίσκεται ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος δηλώνει ότι Το Ποτάμι «έχει κλείσει τον κύκλο του». Παραμένει βουλευτής του κόμματος, αλλά πολύ δύσκολα θα ακολουθήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Κίνημα Αλλαγής. Το «άνοιγμα» στο Κέντρο μπορεί να συμπληρωθεί με τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με πολλά στελέχη της ΝΔ (είχε συνεργαστεί άλλωστε με κυβερνήσεις Σαμαρά), αλλά –όπως τονίζουν πρόσωπα που χειρίζονται τα θέματα αυτά –υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να κλειδώσει η συγκεκριμένη μετακίνηση. Τέλος, από τον χώρο του Κοινοβουλίου κοντά στη ΝΔ βρίσκεται ήδη η, επίσης προερχόμενη από Το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, η οποία έχει κάνει ιδιαίτερα θετικές δηλώσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σχέδιο που έχει παρουσιάσει για τη χώρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που θεωρούν ότι έχει συμφωνηθεί η ανεξάρτητη βουλευτής να είναι υποψήφια στη γαλάζια λίστα της Β’ Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή, στις εκλογικές λίστες της ΝΔ δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν και πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής και αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι». Αποτελούν προσωπικές επιλογές του Κυριακού Μητσοτάκη, καθώς έχουν αποδεχθεί την πρότασή του και συμμετέχουν στο επιτελείο των συμβούλων του. Πρόκειται για τους καθηγητές Γιώργο Γεραπετρίτη και Θοδωρή Πελαγίδη, οι οποίοι μαζί με τον Στέλιο Πέτσα (σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής) αποτελούν την αιχμή των νέων συνεργατών του προέδρου της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κυριαρχία στον ευρύτερο δεξιό χώρο, το πρόσωπο – κλειδί φέρεται να είναι ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος. Το κρίσιμο θέμα είναι να αποδεχθεί αυτή την φορά τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς τον είχε προσεγγίσει και ο Αντώνης Σαμαράς πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία. Σημειώνεται ότι ο Φραγκούλης Φράγκος θα είναι από τους ομιλητές στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό. Ενα ακόμη πρόσωπο που ακούγεται ότι θα ενταχθεί στις λίστες της ΝΔ είναι αυτό του Χάρη Κονιδάρη, στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και με σημαντική επιρροή στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Οι αποφάσεις. Οι τελικές αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ αναμένεται να ληφθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, καθώς επιδίωξή του είναι τα ψηφοδέλτια της ΝΔ να είναι έτοιμα σε μεγάλο ποσοστό πριν από το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2018. Σε πολιτικό επίπεδο γνωρίζει ότι η πορεία προς την αυτοδυναμία περνά μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση, κάτι που θα βοηθήσει αποφασιστικά στην προσέλκυση ψηφοφόρων που δεν είχαν ποτέ επιλέξει τη ΝΔ, αλλά και στον «επαναπατρισμό» εκείνων που ανήκουν μεν στον δεξιό χώρο, αλλά ακολούθησαν τον αντιμνημονιακό προεκλογικό αγώνα των ΑΝΕΛ. Ο χρόνος της ανακοίνωσης των «μεταγραφών» δεν είναι κάτι που απασχολεί στη φάση αυτή την ηγεσία της ΝΔ, καθώς δεν θεωρεί ότι πρέπει αυτή την ώρα να μετάσχει σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα και την εικόνα που θα εμφανίσουν οι συνδυασμοί του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους συνεργάτες του.