Ενα σκηνικό αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο έρχεται να συντήρησει το νέο επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, όταν η τουρκική ακταιωρός «Köycegiz» ακούμπησε ελαφρά με τα πλευρά την ελληνική κανονιοφόρο «Νικηφόρος». Το επεισόδιο –που έληξε χωρίς υλικές ζημιές και τραυματισμούς και δίχως να δοθεί συνέχεια –εντείνει τον προβληματισμό που καταγράφεται τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, μποστά στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις που ακολουθούν την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το τουρκικό σκάφος που κινούνταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα έπειτα από έναν επικίνδυνο ελιγμό ακούμπησε την κανονιοφόρο «Νικηφόρος», η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Μετά το περιστατικό η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε προς την Τουρκία, ενώ η ελληνική κανονιοφόρος συνέχισε την προγραμματισμένη αποστολή της στην περιοχή των Ιμίων. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ωστόσο, είχε ήδη σημάνει συναγερμός και η περιοχή τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση, ενώ σχετική παρέμβαση για όσα διαδραματίστηκαν έκανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας απέδιδαν πάντως τη σύγκρουση σε λανθασμένο χειρισμό από την τουρκική πλευρά. Συμπλήρωναν δε, πως παρόμοια επεισόδια «χαμηλής έντασης» –δηλαδή χωρίς τραυματισμούς, ζημιές και περαιτέρω εμπλοκή –έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίσιο τέλος τέτοιων επεισοδίων οφείλεται στην άριστη αντίδραση και τον επαγγελματισμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Εντούτοις, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί παράγοντες, ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι η κινητικότητα τουρκικών και ελληνικών σκαφών γύρω από τα Ιμια είναι πιθανόν να συνδέεται και με τη «μάχη της τσιπούρας» που είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, ανάμεσα σε τούρκους και έλληνες ψαράδες.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο συμβάν στα Ιμια δείχνει ότι η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η αρχή έγινε με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη χώρα μας και τις απαράδεκτες αξιώσεις που διατύπωσε ενώπιον του έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης. Ομως οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Οι αντιδράσεις της γείτονος για την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών –τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες –συνεχίζονται, ενώ προκλητικές δηλώσεις ακολούθησαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή και τον νόμο που ψήφισε η ελληνική Βουλή για την προαιρετική εφαρμογή της σαρίας στη μουσουλμανική μειονότητα –την οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει εκ νέου «τουρκική».

Επισημαίνεται πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης φαίνεται να έχει παγιωθεί. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται, ενώ δεν εκλείπουν τα περιστατικά όπως αυτό με την τουρκική ακταιωρό που έπλεε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Και στο θέμα της Κύπρου η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί σταθερά προκλητική στάση, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα θερμό σκηνικό με αφορμή τις κινήσεις της Λευκωσίας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Το σοβαρό περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία –διά του τομέρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου –κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει ορθή εκτίμηση των γεγονότων προκειμένου να διαμορφώσει μια αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα». Πρόσθεσε δε, ότι «η συνεχιζόμενη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικής πλευράς υπογραμμίζει το επικίνδυνο αναθεωρητικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ηγεσία της γειτονικής χώρας».