Το όνομά μας είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

ΠΓΔΜ: Οι προτάσεις Νίμιτς δεν αποτελούν αξιοπρεπή λύση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2018 22:52 |
ΠΓΔΜ: Οι προτάσεις Νίμιτς δεν αποτελούν αξιοπρεπή λύση
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς (κέντρο), με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη (αριστερά) και Βάσκο Ναουμόφσκι.Πηγή: ANA

Λίγη ώρα μετά την έκφραση αισιοδοξίας για το θέμα του ονόματος από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ενώπιον των διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο διαπραγματευτής των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι, έσπευσε να δηλώσει ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ «δεν αποτελούν αξιοπρεπή λύση».

Η διαδικασία κινείται προς θετική κατεύθυνση, είπε ο κ. Νίμιτς, το όνομά μας είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ισχυρίστηκε, αργότερα, ο κ. Ναουμόφσκι.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί λύση.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε, κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.

«Ούτε ο ΟΗΕ έχει δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα»

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε πριν από λίγο ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα Τετάρτη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του.

»Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα, το 2018, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας.

»Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση.

Τον διόρισε ο Γκρούεφσκι, δεν τον αντικατέστησε ο Ζάεφ

»Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία για ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

5
αριστερός 1-1-4.
27/01/2018 16:05
Το ...νιμιτς δεν είναι σλάβικη ρίζα, όπως ίλιτς, ι βιτς κ.α΄. Γιατί δεχόμαστε έναν ανθέλληνα για διαπραγματευτή που τον όρισαν οι Αμερικάνοι, που δεν έχουν ιστορία και βάζουν τους ισλαμιστές να καταστρέψουν κάθε αρχαίο πολιτισμό! Που είναι η φυλή των ερυθρόδερμων μετά την ολοκληρωτική γενοκτονία της;
Ο Νιμιτς Ψεύδεται αισχρώς
18/01/2018 12:13
"η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ" Η Ελλάδα όπως και ο κόσμος όλος δεν είχε ποτέ αποδεχθεί ούτε και θα μπορούσε να είχε το δικαίωμα ακόμη και αν ήθελε να αναγνωρίσει τον όρο "Μακεδονία" όπου και με όποιον τρόπο και αν αυτός αναφέρεται χωρίς την εγκυρή της συγκατάθεση ενώπιον του συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. ΔΙΟΤΙ "Σύμφωνα με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών (U.N.) η παραπάνω προσωρινή και --- π ρ ο σ δ ι ο ρ ι σ τ ι κ ή - συντομογραφία (ΠΓΔΜ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς αναγνώριση ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό ή νομική εκπροσώπηση της προαναφερόμενης οντότητας έως ότου βρεθεί ονοματολογική λύση" ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ"
Οι . . δήθεν δυσαρέσκειες :)
17/01/2018 23:32
Αν και δεν ξέρουμε ποιές είναι οι δήθεν "μη αξιοπρεπείς" (σίγουρα συνεννοημένες) προΦάσεις του θείου Νίμιτς ένα είναι βέβαιο. Κάτι του αρέσει του ΝαΠουμεοφσκι και μας το(ν) παίζει "δύσκολος" ελπίζοντας πως θα τσιμπήσουμε. Έ! ρε χωριάτικο στυλιάρι που 'χει να πέσει την Κυριακή . .
Βλαμμένος
18/01/2018 03:43
Μεγάλε με πρόλαβες. Συμφωνώ απόλυτα. Το όνομα θα εχει Μακεδονία, αλλα Οι γυφτοι των Σκοπίων θα το παίξουν αδικημένοι, όυτως ώστε οι Ελληναρες να φάνε το κουτόχορτο οτι τους κατατρόπωσαμε. Τσίπροκολπα βλέπω.
Οι . . δήθεν δυσαρέσκειες :)
18/01/2018 12:08
Φίλε, δεν υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα που να μην την βλέπει την πονηρή την φτιάξη και όχι μονο εσύ κι εγώ επειδή το πληκτρολογήσαμε χάριν συζητήσεως..Εκείνο όμως που πρέπει να πάρουμε χαμπάρι είναι ότι συνομιλητής μας στην πραγματικότητα δεν είναι τα Σκόπια, αλλά οι ΗΠΑ, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Αυτοί καίγονται και ενδιαφέρονται για το "κακόμοιρο το παιδί" που κάνει ότι του λένε !