Ιδιαίτερα αισιόδοξος δηλώνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για επίλυση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχεγια το θέμα στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Όπως ανέφερε ο Μ.Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς, κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι», σχολίσε μετά τη συνάντηση, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα για την πορεία των συζητήσεων.

Δηλώσεις και παρασκήνιο πριν την συνάντηση

Για πρόθεση του Νίμιτς να προτείνει ως λύση το όνομα «Νέα Μακεδονία» μιλούσε επικαλούμενη πληροφορίες η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, λίγες ώρες πριν τη τριμερή συνάντηση στη Ν.Υόρκη.

Σε λύση «Νέα Μακεδονία» προσανατολίζεται ο Νίμιτς

Πάντως προς λύση που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, έδειξε και ο ίδιος ο Νίμιτς με χθεσινές (Τρίτη) δηλώσεις του αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον ANT1 ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε χαρακτηστικά: «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».

«Τίποτα δεν έχει δοθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς» ήταν το σχόλιο του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου για όλα τα παραπάνω ενημερώνοντας την Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή πριν τη τριμερή συνάντηση.

Από την πλευρά των Σκοπίων πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στο BIRN (Balkan Investigative Network) έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία να «κλείσει» το ζήτημα του ονόματος με την Ελλαδα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι δύσκολη η υπέρβαση των διαφορών, αλλά και ότι ο όρος Μακεδονία πρέπει να είναι στο όνομα.

Άλλωστε και σε συνέντευξη του πριν λίγες εβδομάδες είχε επαναφέρει στο τραπέζι το «χαρτί» ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή…