Η πρώτη ουσιαστική συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και Σκοπίων πραγματοποιείται απόψε στις 17.00 ώρα Ελλάδος υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Ο μεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ φρόντισε, μάλιστα, να προαναγγείλει ότι και η νέα πρότασή του θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές… Ο όρος Μακεδονία συνδέεται με τη χώρα αυτή» ανέφερε χθες στον Αnt1 επικαλούμενος την ονομασία που αναγνωρίζεται σήμερα από την Ελλάδα (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), αλλά και το γεγονός ότι πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως Republika Makedonija.

Παραμένει αδιευκρίνιστο, πάντως, εάν ο Νίμιτς περιοριστεί στον πυρήνα της εντολής του, που είναι το όνομα και το εύρος χρήσης του, ή αν θα συμπεριλάβει σε αυτό και άλλα ζητήματα (π.χ. γλώσσα ή ταυτότητα). Δεν είναι επίσης σαφές αν ο πολύπειρος διπλωμάτης θα καταθέσει ένα ή περισσότερα ονόματα. Eπειτα από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων, ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν πλέον μαγικές λύσεις. Αυτό που αναμένεται πάντως είναι η ενεργότερη ανάμειξη των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το ραντεβού των διαπραγματευτών Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόσκι (μετά των βοηθών τους) θα διεξαχθεί πάντως μέσα σε ατμόσφαιρα μάλλον βαριά τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.

Κακοφωνία στην Αθήνα. Στην μεν πρώτη, η κακοφωνία τόσο στην κυβέρνηση όσο και εκτός αυτής έχει ήδη δηλητηριάσει το κλίμα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος επανήλθε χθες αναρτώντας στον λογαριασμό του στο twitter έναν παλιό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας στον οποίο η σημερινή ΠΓΔΜ ονομάζεται Βαρντάρσκα. Πρόκειται για ονομασία για την οποία είχε και στο παρελθόν εκφράσει την προτίμησή του ο Καμμένος –χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με οποιονδήποτε στην κυβέρνηση.

Σύννεφα στα Σκόπια. Στην ΠΓΔΜ η πολιτική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες κυριαρχείται από τον νόμο περί υιοθέτησης της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους. Το ζήτημα είναι κρίσιμο για τη συνέχιση της συνεργασίας του Ζόραν Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα στα οποία στηρίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησής του. Ο νόμος αυτός έχει επιτείνει τις μεγάλες διαφωνίες της κυβέρνησης με το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό VMRO – DPMNE, γεγονός που καθιστά απίθανη οποιαδήποτε περίπτωση να περάσει από το Κοινοβούλιο πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 80 βουλευτών σε σύνολο 120.