Με φόντο τις εξελίξεις στις σχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που μετρούν ήδη πολλά «τραύματα» τους τελευταίους μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του, μεταξύ των οποίων είναι και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, το παζλ του ανασχηματισμού μετά και την αποπoμπή – παραίτηση Ζουράρι, αλλά και τις απαιτήσεις του Πάνου Καμμένου να μη μεταβληθούν οι αριθμητικές ισορροπίες στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι πλέον μια εύκολη υπόθεση, γεγονός που πιστοποιήθηκε από την καθυστέρηση και στην αποδοχή της παραίτησης του απερχόμενου υφυπουργού, και στον ορισμό του αντικαταστατή του. Είναι σαφές ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα ένα ακόμη «παζάρι» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην σταθερότητα της κυβέρνησης και ο υπουργός Αμυνας να κερδίσει όσες περισσότερες υπουργικές θέσεις μπορεί. Σε αυτό το «παζάρι» απέδιδαν κομματικοί παράγοντες και την απουσία Καμμένου από την κρίσιμη για την κυβέρνηση συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, γεγονός που προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια και μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας.

Επισήμως, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει τους τόνους, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία και αφήνοντας να διαρρεύσει, παράλληλα, ότι τον χρόνο του ανασχηματισμού θα τον επιλέξει ο Πρωθυπουργός και όχι ο Κώστας Ζουράρις. Αφήνεται με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βιαστεί να κάνει τις αλλαγές και ότι θα περιμένει πρώτα την απόφαση του Eurogroup για την τρίτη αξιολόγηση, την προσεχή Δευτέρα.

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΖΟΥΡΑΡΙ. Το πρόβλημα, όμως, με τον Πάνο Καμμένο δεν είναι μόνον αυτό: η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή την ώρα πόσους βουλευτές διαθέτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς ναι μεν ο Κώστας Ζουράρις ψήφισε χθες το πολυνομοσχέδιο, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εφεξής η ψήφος του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Δεν έχω ιδέα, δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο», απάντησε σε ερώτηση για το αν ανήκει ακόμη στην κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝΕΛ και κατά συνέπεια στην κυβερνητική πλειοψηφία και έσπευσε να διευκρινίσει ότι διατηρεί τη βουλευτική έδρα, η οποία –όπως είπε –είναι προσωπική.

Η αινιγματική αυτή τοποθέτηση έγινε παρά το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Αμυνας κατεβλήθη κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξουν επιθετικές δηλώσεις από υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές. Ορισμένοι εξ αυτών πάντως, ανακοίνωσαν την… ετοιμότητα τους να τον αντικαταστήσουν. Ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αφού χαρακτήρισε τον Ζουράρι «καλό παιδί και αυθεντικό», απάντησε ως εξής για το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του: «Ξέρετε κάποιον που δεν θέλει να δει το φως του;». Προανήγγειλε δε τον ανασχηματισμό για μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, λέγοντας ότι «είναι πιο καλή συγκυρία μετά τις 22 Ιανουαρίου».

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Με πρωτοβουλία Καμμένου, εξάλλου, διατηρείται η σύγχυση στην κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό. Την ώρα, μάλιστα, που πλησιάζει το ραντεβού του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενιαία και σταθερή θέση για το θέμα. Οι διαρκείς μεταβολές των απόψεων του Πάνου Καμμένου, κάτι που επισήμαναν χθες στη Βουλή όλοι οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν προκαλέσει vertigo στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς είναι σαφές ότι υπάρχει πλέον διάσταση απόψεων μεταξύ του Νίκου Κοτζιά, που δήλωσε δημόσια ότι δεν υπάρχει λόγος για δημοψήφισμα, και του Πάνου Καμμένου που υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Της θέσης αυτής, είχαν προηγηθεί η υπεράσπιση της «γραμμής» που καθόρισαν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ’92 για μη χρήση της λέξης Μακεδονία και στη συνέχεια η υπεράσπιση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων που προέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, πάντως, ενώ είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί χθες στη Βουλή, δεν το έπραξε, καθώς επέλεξε να μην παραστεί στη συζήτηση.