Τρία χρόνια μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Βενιζέλου (1928 -1932), ο Γεώργιος Παπανδρέου, προερχόμενος από τα σπλάγχνα του Κόμματος των Φιλελευθέρων και έχοντας θητεύσει στην εξέχουσα θέση του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Ελευθερίου Βενιζέλου, κάνει ένα μεγάλο προσωπικό βήμα στην πολιτική. Ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο, κατά κάποιον τρόπο, θα αποτελέσει και μακρινό πρόγονο της Ενωσης Κέντρου.

Οπως ο ίδιος δηλώνει, η απαρχή της κίνησης αυτής γίνεται ύστερα από το αποτυχημένο φιλοβενιζελικό κίνημα του 1935. Το κοινωνικό πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως εξαγγέλλεται από τον ίδιο, δίνει με σαφήνεια το στίγμα της πολιτικής σκέψης τού μετέπειτα αδιαφιλονίκητου ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το απόσπασμα που ακολουθεί προέρχεται από το βιβλίο του Γεωργίου Παπανδρέου «Πολιτικά θέματα» που εκδόθηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην αρχή της Κατοχής, το 1941, και, έκτοτε, παρέμεινε άγνωστο επί 77 χρόνια, μέχρι την έκδοσή του το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 με «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Στα «Πολιτικά θέματα» ο Γεώργιος Παπανδρέου γράφει τα σημαντικότερα ίσως κείμενά του για το σύνολο των μεγάλων εθνικών, ιδεολογικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.