Σενάρια ευρύτατου ανασχηματισμού, με διαδικασίες – εξπρές, φέρνει στο προσκήνιο η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναπλήρωση του απερχόμενου υφυπουργού Παιδείας ούτε καν να ανακοινώσει –επισήμως τουλάχιστον –εάν κάνει αποδεκτή την παραίτησή του, με την καταφατική απάντησή του πάντως να θεωρείται δεδομένη. Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός αναμένει την αποψινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να μη διαταραχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.

Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο Τσίπρας ουδέποτε είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μόλις κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλει στην επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου και την επίλυση και άλλων εσωτερικών ζητημάτων στην κυβέρνηση, όπως αυτά που είχαν ανακύψει με την κριτική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάννη Μουζάλα για το Μεταναστευτικό. Φαίνεται, όμως, πως τα πράγματα έτρεξαν με πιο γρήγορους ρυθμούς και ξεπέρασαν τον αρχικό σχεδιασμό του Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να είναι πλέον ανοιχτά: από την προσωρινή μη αναπλήρωση της θέσης που αφήνει κενή ο Ζουράρις στο υπουργείο Παιδείας μέχρι τις εκτεταμένες αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το μόνο βέβαιο είναι προσώρας η αποχώρηση Ζουράρι από την κυβέρνηση, αλλά και η νέα ένταση που προκαλεί στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επεισόδιο με τον υφυπουργό Παιδείας. Οι τριγμοί στην κυβερνητική συμμαχία καταδεικνύουν εξάλλου ότι ο Τσίπρας τελεί υπό μία ιδιότυπη ομηρεία, αυτή των ΑΝΕΛ, καθώς η εκπεφρασμένη διαφωνία του Πάνου Καμμένου με το ενδεχόμενο λύσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» αποτελεί μία ακόμη εστία έντασης και απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων. Και μάλιστα στο εγγύς μέλλον, καθώς πρόθεση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών είναι να προχωρήσουν με πολύ γοργά βήματα τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων για το ζήτημα.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗΝ. Κατά πληροφορίες, ο Ζουράρις υπέβαλε την παραίτησή του χθες το μεσημέρι με μία τυπική επιστολή που απέστειλε στο Μαξίμου και τελικό αποδέκτη τον Πρωθυπουργό. Το σκεπτικό του ήταν πως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς είχε προηγηθεί η οργή του Μαξίμου με αφορμή τις ανοίκειες δηλώσεις του και γενικότερα μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεών του το τελευταίο χρονικό διάστημα (π.χ. οι δηλώσεις του για τις σχολικές εκδρομές). Στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασαν μάλιστα μηνύματα από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να ληφθούν αποφάσεις για τον Ζουράρι, ενώ την ίδια στιγμή ο απόηχος των δηλώσεών του δίχασε εσωτερικά και τους ΑΝΕΛ.

Ετσι, με αντίστοιχο τρόπο, μεταφέρθηκε ενόχληση βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ προς τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζουράρι και η επικοινωνία αυτή δρομολόγησε επί της ουσίας τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικό ήταν πως ανακοίνωση εις βάρος του υφυπουργού Παιδείας εκδόθηκε και από τους ΑΝΕΛ Θεσσαλονίκης, με την οποία οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονταν ως «ανεπίτρεπτες, άστοχες και προσβλητικές» και διευκρινιζόταν ότι «δεν υιοθετούνται». Σημειώνεται ο Ζουράρις δηλώνει «συνεργαζόμενος» με τους ΑΝΕΛ και όχι στέλεχός τους, όντας επικεφαλής της κίνησης Πυρίκαυστος Ελλάς που έχει συγκροτήσει.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ. Ενδεικτική, εξάλλου, του κλίματος ήταν η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο: «Ή αυτός ή εγώ. Ή θα του βάλουν μυαλό ή να φύγει από την κυβέρνηση. Να παρθούν αποφάσεις. Ας αποφασίσει ο Πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, εγώ δεν ξανακάνω πίσω», είπε (Σκάι) ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Λίγο αργότερα, τον Ζουράρι αποδοκίμασε με σκληρό τρόπο και ο Τέρενς Κουίκ: «Δεν γίνεται ο Ζουράρις να σταθεί άλλο στους ΑΝΕΛ και στις θέσεις που κατέχει χάρη στο Κίνημα», σημείωσε (newpost.gr) ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Εντονες ήταν εξαρχής και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Για «κατάντια» και «εκφυλισμό» της κυβέρνησης έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, καταλογίζοντας ευθύνες στον Πρωθυπουργό: «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο Ζουράρις, αλλά ο άνθρωπος που επέλεξε Ζουράριδες να κυβερνούν», τόνιζε η ανακοίνωση από το επιτελείο της Πειραιώς.

«Η όποια παραίτηση δεν σώζει ούτε τα προσχήματα. Εξάλλου, η πολιτική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν χαλάει ούτε με βουντού», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. «Πολλοί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάς έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους χυδαιότητες, αλλά οι δηλώσεις του ξεπερνούν ακόμη κι αυτά τα όρια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

Πολλές απουσίες και διαγωγή… κοσμία

Στο υπουργείο Παιδείας ανέμεναν απλά πότε θα συμβεί. Και βέβαια κανείς δεν θα τοποθετούσε το νέο υβριστικό παραλήρημα του υφυπουργού Παιδείας παραμονές της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και με ανοικτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα… ήσυχος. Σε σημείο που η εκπαιδευτική κοινότητα τον είχε ξεχάσει. Στις συνεντεύξεις Τύπου του υπουργείου δεν εμφανιζόταν, στο κτίριο του Αμαρουσίου δεν πολυπήγαινε, οι αρμοδιότητές του έτσι κι αλλιώς ήταν ελάχιστες (τα σχολεία του εξωτερικού, οι βιβλιοθήκες και μερικά ευρωπαϊκά προγράμματα).

Για τον Κώστα Γαβρόγλου ωστόσο, δεν μπορεί παρά να ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς συχνά κλήθηκε να δικαιολογήσει απερίγραπτες δηλώσεις του υφυπουργού του, όπως η περίφημη «και να χάσεις κάποια νησιά δεν πειράζει…».

«Να καταλάβετε ότι οτιδήποτε γίνεται τώρα – και είναι αυτή η αθλιότητα – είναι γιατί η Ελλάς είναι υπό κατοχή», δήλωσε μόλις μετά την ορκωμοσία του.

Πρόσφατα δε και με αφορμή το θέμα που άνοιξε με τις σχολικές εκδρομές επανέλαβε την γνωστή ιστορία με τους συμμαθητές του που πήραν διαγωγή «κοσμία» (και ο ίδιος «κοσμιωτάτη») , επειδή τους συνέλαβε ο διευθυντής σε στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου. «Θα γίνονται ακόμη πιο αυστηρά εκπαιδευτικές οι εκδρομές και όχι του χαβαλέ, μετά τις 8-9 να τρέχουμε σε διάφορα κωλάδικα και σκυλάδικα» είχε πει χαρακτηριστικά στις 5 του μήνα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ

Χυδαίος χούλιγκαν των ερτζιανών εναντίον Ολυμπιακού και Αρη

Η αντίστροφη μέτρηση για τον υφυπουργό Παιδείας ξεκίνησε από τις πρωτοφανούς χυδαιότητας για κυβερνητικό στέλεχος δηλώσεις του σε αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Metropolis). Χρησιμοποιώντας γηπεδική ορολογία, και συγκεκριμένα ένα υβριστικό σύνθημα οπαδών του ΠΑΟΚ, το παράφρασε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, βάζοντας στο στόχαστρο τον κόσμο του Ολυμπιακού: «Βουντού-βουντού και μια καρφίτσα μαύρη, στο κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού μου συστήματος καθίσανε 10.000 γαύροι». Λίγο αργότερα, εξεστόμισε ύβρεις και κατά του Αρη Θεσσαλονίκης («ποιος τον γ…ει τον Αρη;» είπε).

Πολύ σκληρή ήταν η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ομάδα και ο κόσμος της στοχοποιούνται από συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη πλην Ζουράρι (Καμμένος, Κοντονής, Τζανακόπουλος): «Ο κόσμος του Ολυμπιακού, πάνω απ’ όλα, έχει άριστα αντιληφθεί το ρόλο και τη διολίσθηση της κυβέρνησης, με εκφραστές τα προαναφερόμενα στελέχη της, σε μεθοδεύσεις απαξίωσης, που προδίδουν την απόλυτη απουσία συναίσθησης της αποστολής και του ρόλου της. Δυστυχώς για τη χώρα, ο Πρωθυπουργός, κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη εξαντλούνται σε ρόλους που περιφρονούν τη συνταγματική τάξη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση της ΠΑΕ Αρης χαρακτηρίζοντας τον Ζουράρι «γραφικό, ακαταλόγιστο» και «δίχως επαφή με τη σοβαρότητα, προφανώς λόγω ηλικίας», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον του: «Καλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα και να τον καθαιρέσει από το πόστο που κατέχει. Διότι οι χυδαίες βωμολοχίες του υφυπουργού του προκαλούν διχαστικές τάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Πέραν τούτου, η ΠΑΕ Αρης έχει στη διάθεσή της το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης και θα πράξει τα δέοντα. Ελπίζουμε, μόνο, να μην κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ανακοίνωση για τις ύβρεις Ζουράρι εξέδωσε και ο ραδιοφωνικός σταθμός στον οποίο έγιναν οι επίμαχες δηλώσεις: «To Metropolis 95.5 δηλώνει κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτη την έκφραση που απέδωσε στον ιστορικό σύλλογο του Αρη», ήταν η δική του τοποθέτηση.

Η επιστολή παραίτησης στον «ερίδματο Πρωθυπουργό»

Στη λογική Ζουράρι κινείται και το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης που διαβιβάστηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον υφυπουργό Παιδείας: «Ερίδματε (σ.σ. καλοδομημένε) πρωθυπουργέ και σύντροφε υποβάλλω σήμερα 14.1.2018 την από την θέση του υφυπουργού επί της παιδείας παραίτησίν μου, η οποία διευκολύνει, ως εικός την κυβερνητική αλληλεγγύη και, συνάμφω το πολιτικό μου αυτεξούσιον. Μετά της προσηκούσης τιμής, Κώστας Γ. Ζουράρις».