«Πρέπει μεταξύ μας να είμαστε ξεκάθαροι. Δημιουργούμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα, όχι ομοσπονδία των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Ένα νέο προοδευτικό κόμμα, το οποίο θα λειτουργεί με τρόπο ανοικτό, δημοκρατικό, διαφανή, με ορατή την ευθύνη, με λογοδοσία, με σύγχρονες μεθόδους άμεσης, αλλά και ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συμμετοχής, με θεσμοθετημένη τη λειτουργία των διαφορετικών τάσεων και ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό του. Γιατί αν θέλουμε μία κοινωνία ανοικτή, δεν μπορούμε παρά πρώτοι εμείς να είμαστε ανοικτοί, ανεκτικοί και υπόλογοι». Αυτή είναι για τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, η πρόκληση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, την οποία περιέγραψε στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι με την ανοικτή διαδικασία εκλογής ηγεσίας, άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα δώσει σάρκα και οστά στις προσδοκίες και στις ελπίδες όλων των δημοκρατικών πολιτών. Τόνισε μάλιστα ότι «έχουμε ιερό καθήκον να μην τους απογοητεύσουμε, έχουμε υποχρέωση να μην τους προδώσουμε. Γιατί όλοι αυτοί οι πολίτες είναι οι συνιδρυτές της νέας Παράταξης και μας έδωσαν μια ισχυρή, ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη εντολή. Με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο κόμμα. Έναν ενιαίο φορέα που θα αναλάβει να εκφράσει τους πολίτες εκείνους που ασφυκτιούν ανάμεσα στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι πρέπει «να μάθουμε από τα λάθη μας και να εμπνευστούμε από τα θετικά μας. Γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ως πυξίδα μας και στο νέο φορέα μια απλή και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια. Ότι αυτή η Παράταξη ήταν πρωταγωνιστής και πήγαινε τη χώρα μπροστά, μόνο όταν ήταν ενωμένη», για να υποστηρίξει ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε και τώρα ενιαία έκφραση. «Μόνο έτσι θα γίνουμε δυνατοί και θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ως ίσο προς ίσο απέναντι σε αυτούς που καθημερινά οδηγούν τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική παρακμή, που στο όνομα της προόδου μας γυρίζουν πίσω, στο χειρότερο παρελθόν μας, χτίζοντας παράλληλα και απροκάλυπτα ένα μπετόν από ψηφοφόρους – πελάτες. Μόνο έτσι θα γίνουμε δυνατοί και θα μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ως ίσο προς ίσο απέναντι και σε αυτούς που άγονται και φέρονται από τα πιο συντηρητικάένστικτα της ελληνικής κοινωνίας τη στιγμή που δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτό που και η πρόσφατη αποκάλυψη του εγγράφου της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξε: Ότι η αιτία των μνημονίων έχει όνομα και επίθετο και ότι υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική δεν κάνεις σε χαρτοπετσέτες».

Για τον κ. Καμίνη ο νεός προοδευτικός φορέας πρέπει να καταθέσει στην κρίση των πολιτών τους μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα. Ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, αλλά και ένα πλαίσιο αξιών για το νέο κόμμα μας. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητες την παραγωγή πλούτου με την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιότητα ζωής, την ενσωμάτωση πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, την αποκέντρωση, τις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση στα Πανεπιστήμια λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι προοδευτικό στο να παραμένουν στην κατάσταση που βρίσκονται, δεν είναι προοδευτική πράξη η επίκληση του ασύλου που επιτρέπει σε ελάχιστους τραμπούκους να εκφοβίζουν και να προπηλακίζουν πανεπιστημιακούς, αλλά και να διαλύουν τις υποδομές». «Να πούμε στους πολίτες ότι οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι σε φαινόμενα ανομίας. Δεν είναι πρόοδος αυτό που κάνει η κυβέρνηση κλείνοντας το μάτι σε ομάδες κουκουλοφόρων και κάθε λογής «συλλογικότητες» ότι μπορούν να καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και τάξης, χωρίς συνέπειες», συμπλήρωσε.