Συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο

Στηλίτες για τον κ. Τσακαλώτο όσοι δεν κατανάλωσαν τα Χριστούγεννα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2018 00:30 |
Στηλίτες για τον κ. Τσακαλώτο όσοι δεν κατανάλωσαν τα Χριστούγεννα
«Κάθε φορά που μιλάω στην αίθουσα, δυστυχώς για την αντιπολίτευση (όχι για εμάς), τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από την προηγούμενη φορά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε τις εξελίξεις στα χρηματοοικονομικά, στην κατανάλωση, στην πραγματική οικονομία, στον τομέα της μεταποίησης αλλά και το προχθεσινό EuroWorking Group (EWG). Πηγή: INTIME NEWS

«Στην κατανάλωση, με όλους αυτούς και αυτές που δεν αποφάσισαν νηστεία και να είναι οι σύγχρονοι στηλίτες, τα στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή κίνηση στην αγορά. Αυτά τα Χριστούγεννα σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κατανάλωση» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο και θέλοντας να παρουσιάσει τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν στον οικονομικό τομέα. 

«Δεν είναι αυτή η κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ εκείνη που εφάρμοσε πελατειακές πολιτικές για τρίτεκνους και πολύτεκνους», ανέφερε επίσης ο κ. Τσακαλώτος, υπερασπιζόμενος απόλυτα την αναδιαμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών ήρθε λίγη ώρα μετά τη δημόσια δήλωση της Θ. Φωτίου ότι οι διατάξεις δεν αλλάζουν και τυχόν μειώσεις που θα υποστούν δικαιούχοι - τρίτεκνοι και πολύτεκνοι - θα αναπληρωθούν εντός του έτους.

Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου στα οικογενειακά επιδόματα εκτιμάται και ως μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Η κριτική για τα επιδόματα

Ηταν η στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η κριτική για τα επιδόματα αγνοεί ότι 730.000 οικογένειες από το σύνολο των 800.000 θα έχουν σημαντικό όφελος, αγνοεί όσα έκανε η κυβέρνηση για το αφορολόγητο, ιδίως για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, αγνοεί ότι το μέρισμα στήριξε οικογένειες με τρία και με τέσσερα παιδιά, αγνοεί όλες τις πολιτικές που διαπραγματεύτηκε και υλοποιεί η κυβέρνηση για το παιδί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία, στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και στην επόμενη φάση, τη διαπραγμάτευση δηλαδή, για την έξοδο από το Πρόγραμμα.

«Κάθε φορά που μιλάω στην αίθουσα, δυστυχώς για την αντιπολίτευση (όχι για εμάς), τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από την προηγούμενη φορά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε τις εξελίξεις στα χρηματοοικονομικά, στην κατανάλωση, στην πραγματική οικονομία, στον τομέα της μεταποίησης αλλά και το προχθεσινό EuroWorking Group (EWG).

«Τα spreads όταν μίλησα στον Προϋπολογισμό ήταν 4,01 και τώρα είναι 3,88. Στην κατανάλωση, με όλους αυτούς και αυτές που δεν αποφάσισαν νηστεία και να είναι οι σύγχρονοι στηλίτες, τα στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή κίνηση στην αγορά. Αυτά τα Χριστούγεννα σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κατανάλωση. Για την πραγματική οικονομία, ο δείκτης για τη μεταποίηση δείχνει αύξηση-ρεκόρ παραγγελιών», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πρώτη φορά νομοσχέδιο δεν έχει νέα μέτρα»

Παράλληλα, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «στο χθεσινό EWG, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και διαπιστώθηκε ότι τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σε πολύ καλό δρόμο, η Ελλάδα είναι εντός στόχων και εντός του χρονοδιαγράμματος» και συνεπώς με το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά η συζήτηση για το χρέος, για την έξοδο στις αγορές, για τη δόση - και αν θα έχει και ένα κομμάτι για τα αποθέματα, για την έξοδο από το μνημόνιο.

Στις θετικές αυτές εξελίξεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπεριέλαβε και το πολυνομοσχέδιο, διότι όπως τόνισε, «έχουμε για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο που δεν έχει νέα μέτρα».

Για το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων και τα πυρά που δέχονται οι συναφείς διατάξεις, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση όλα τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την επισκόπηση των δαπανών να κατευθυνθούν στην κοινωνία και ιδίως στις πολιτικές για το παιδί.

«Η κριτική που ασκείται, αγνοεί ότι 730.000 οικογένειες θα έχουν όφελος, αγνοεί όσα κάναμε για το αφορολόγητο - ιδίως για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους - αγνοεί ότι το μέρισμα ευνοεί περισσότερο τις οικογένειες με τρία και με τέσσερα παιδιά, αγνοεί όσα γίνονται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

»Η κριτική ότι αυτή η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε τα οικογενειακά επιδόματα με πελατειακά κίνητρα, δεν έχει έδαφος. Ο κ. Βορίδης είπε απόψε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρική για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Αυτός είναι ένας ισχυρισμός που δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτός για εμένα που έχω τρία παιδιά», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και απευθύνθηκε στα έδρανα της ΝΔ:

«Μα δε μου λέτε, όταν εσείς αποφασίσατε να κάνετε παρέμβαση στα επιδόματα των παιδιών, αλλά δεν κάνατε τίποτα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και τα δώσατε όλα στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, αυτό δεν ήταν πελατειακό; Έχετε κάποιον επιστήμονα ειδικό δίπλα σας, που να έχει ισχυριστεί ότι πρέπει το πρώτο παιδί να παίρνει ένα ευρώ, το δεύτερο παιδί να παίρνει δύο και μετά τα πάει στο δώδεκα;

»Αυτή την πολιτική θέλετε; Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό επιτέλους να έχουμε μια πολιτική για το παιδί και για τις εργαζόμενες γυναίκες αλλά και για τα ίδια τα παιδιά - και μάλιστα μια πολιτική που δεν θα εξαντλείται στα επιδόματα» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Για τις απεργίες και τους πλειστηριασμούς

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην εισαγωγή ειδικής απαρτίας για την κήρυξη απεργίας σε πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό σωματείο. «Αν θεωρείτε ότι συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα η επίτευξη απαρτίας, τότε πρέπει να συζητήσουμε γιατί το εργατικό κίνημα έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο για να παλέψει και να κερδίσει μια απεργία», είπε και πρόσθεσε ότι μαζί με το πρόβλημα της ανεργίας, ή τα υπαρκτά προβλήματα λόγω της νομοθεσίας που έχει επιβληθεί, πρέπει τότε σίγουρα να συζητηθεί και το ζήτημα συνδικαλιστικών πρακτικών, που μάλιστα δεν είναι προέλευσης ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ, αλλά άλλων χώρων.

Τέλος, για την κριτική που ασκείται στις διατάξεις για την υπαγωγή επιχειρήσεων στο «υπερταμείο», ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «μπαίνουν στο υπερταμείο και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα δεν είναι απαραιτήτως προς ιδιωτικοποίηση», καλώντας πάντως τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ να αναλογιστούν, ότι ένας λόγος για τον οποίον υπάρχει επιβολή αυτού του οργανισμού, είναι ο τρόπος που επί 40 χρόνια λειτουργούσαν αυτές οι ΔΕΚΟ στα δικά τους χέρια.

Ταυτόχρονα, ζήτησε νηφάλια συζήτηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που, όπως τόνισε, δεν αλλοιώνουν το προστατευτικό κέλυφος που ισχύει:«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαστρέβλωση ότι 31.12.2018 τελειώνει ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη, διότι αυτό δεν ισχύει. Γνωρίζετε ότι και μόνο αίτηση υπαγωγής να έχει υποβάλει κάποιος στις 30 Δεκεμβρίου έχει την προστασία που θα αποφασίσει το δικαστήριο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις διατάξεις για τα καζίνο, και επισήμανε ότι οι δύο άδειες για Μύκονο και Σαντορίνη θα είναι εποχικές, ώστε η λειτουργία τους να επιτρέπεται μόνο τους μήνες με τουριστική κίνηση - η άδεια στην Κρήτη υπήρχε με νόμο από το 1994 και δεν δόθηκε, η άδεια στη Φλώρινα έχει ήδη δοθεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι «πλέον μπαίνουν κανόνες για την προστασία των θέσεων εργασίας και για την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να υπάρξουν έσοδα».

3
Nikos
13/01/2018 08:45
Ο κ. Τσακαλώτος είναι γόνος δεξιάς αστικής οικογένειας, που δίδασκε Ιστορία του Μαρξισμού σε μία μητρόπολη του καπιταλισμού (Λονδίνο), και συμμετείχε πριν την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα αριστερό ημιπεριθωριακό κόμμα που τα τελευταία 3 χρόνια μας κυβερνάει. Δυστυχώς, η σύγχυση ταυτότητας που διέκρινε τον βίο του προ υπουργίας, τον χαρακτηρίζει και σήμερα ως υπουργό, με το να δηλώνει αριστερός πολιτικός που αγωνίζεται για το καλό του λαού, και την ίδια στιγμή να υπογράφει νόμους γιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Τα αστεία του και οι εξυπνακισμοί του που από μερίδα του τύπου θεωρούνται ως ένδειξη εφυίας είναι επιπέδου Μαρίας Αντουανέτας "Αν ο λαός δεν έχει ψωμί, τότε δώστε του παντεσπάνι", και αν δεν είναι αποτέλεσμα διπολικής συμπεριφοράς είναι ένδειξη τουλάχιστον πολιτικής αλητείας.
Φίλιππος
13/01/2018 02:20
Άρα εγώ είμαι στηλίτης εκ πεποιθήσεως, επειδή δεν θέλω να καταναλώνω τα σκουπίδια που μας πουλάτε. Αν είναι να πάθουμε όλοι καρκίνο απ' τα μεταλλαγμένα για να «σωθεί η οικονομία», προτιμώ να ζω στα δέντρα σαν πρωτόγονος.
Και εις το σώμα αλλά κυρίως και εις την ψυχή. Διαφωνάς κύριε Ελεγκτά;;;
13/01/2018 00:46
Η κερία Ευκλειδία παγαίνει εις το γκέη παρέηνδ ( δια του λόγου το αληθές https://www.youtube.com/watch?v=CHuSFNvsFa4 ) κι ως εκ τούτου είναι πολύ λογικό να ειρωνεύεται και να απαξιώνει και να κάμει πλακίτσα με όσους δεν έχουν να φάνε.