Δεν ήταν η πρώτη φορά, την περασμένη Τρίτη, που ο Κώστας Καραμανλής έβλεπε την φωτογραφία του σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το οποίο συνοδευόταν από τίτλους και λεζάντες περί δήθεν στοχοποίησής του από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, αμέσως μόλις διάβασε το σενάριο και αφού ξεπέρασε την αρχική του έκπληξη, προχώρησε –με την προσφιλή μέθοδο των διαρροών από τους κύκλους της πλατείας Μαβίλη –σε επαναβεβαίωση της συμπόρευσής του με την κομματική ηγεσία. Η Πειραιώς από την πλευρά της κατήγγειλε «προβοκατόρικα χτυπήματα» και ξιφούλκησε εναντίον της «νέας διαπλοκής».

Η κίνηση Καραμανλή προφανώς δεν ήταν τυχαία. Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει ότι η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας ξεφεύγει από τα όρια και ότι στον δρόμο προς τις κάλπες η όλη κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο «άγρια», κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης που έχει και την αγωνία της δημοσκοπικής ανάκαμψης. Σε αυτό ακριβώς το «παιχνίδι» των εντυπώσεων δεν θέλει να «παίξει» και πολύ περισσότερο δεν θέλει να αποτελέσει το «όχημα» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, προκειμένου να πληγεί η ενότητα της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον λόγο αυτό, επέλεξε να «κόψει» άμεσα τη σχετική συζήτηση και την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς είναι βέβαιος ότι τέτοιου είδους «χτυπήματα» θα υπάρξουν ξανά.

ΣΤΗΡΙΞΗ ON CAMERA. Σε ό,τι τον αφορά προσωπικά η περίοδος της απόλυτης σιωπής του φαίνεται ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν τουλάχιστον για ζητήματα που συνδέονται με στρατηγικές επιλογές και ειδικά όταν στη ΝΔ βρίσκονται άπαντες σε εκλογική εγρήγορση καθώς εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες μπορεί να κρύβουν μια εκλογική αναμέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ήδη προηγηθεί η on camera δήλωση στήριξης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος –και σε αυτή θα παραπέμπει στο εξής μπροστά σε κάθε σενάριο περί αντιπαραθεσής του με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Κώστας Καραμανλής όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπουν ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε επικοινωνιακό μηχανισμό που διαθέτει προκειμένου να αποπροσανατολίσει και να εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μια «Βαβέλ» με ανοικτά εσωκομματικά ζητήματα και χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική σε μεγάλα θέματα. Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είχαν συζητήσει και το ζήτημα αυτό στη συνάντηση που είχαν μέσα στον Δεκέμβριο και συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν να καλλιεργηθεί ένα κλίμα διχόνοιας στη συντηρητική παράταξη. Ο Κώστας Καραμανλής, τον οποίο και κατά το παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πλήξει τον Αντώνη Σαμαρά, δηλώνει σε όλους τους τόνους προς τους τακτικούς συνομιλητές του ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην ηγεσία του κόμματός του.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μείζονα θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: Οι αναφορές του στην «εθνική γραμμή» που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι το 2008 κάλυψαν απόλυτα τον πρώην πρωθυπουργό και έδειξαν ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους. Σταθερός «κρίκος» μεταξύ των δύο παραμένει ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, ο οποίος είχε αναλάβει να αποδομησει και τη ρητορική Καμμένου κατά την περίοδο που ο υπουργός Αμυνας ανέπεμπε ύμνους για την πρωθυπουργία Καραμανλή στην προσπάθειά του να διεμβολισει το «δεξιό ακροατήριο».

ΤΗΛΕ-ΜΑΧΙΕΣ. Το επόμενο διάστημα και εφόσον αναδειχθεί μια νέα κυβερνητική απόπειρα για έλεγχο του πεδίου της ενημέρωσης, μέσα και από το νέο σχέδιο διευθέτησης της τηλεοπτικής αγοράς, στην οδό Πειραιώς αναμένουν κλιμάκωση ενός πολέμου με ανάλογα χτυπήματα κατά της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην αφήνει τίποτε αναπάντητο και μάλιστα έχει ενημερώσει σχετικά και τον πρώην πρωθυπουργό. Δεν θα διστάσει, δε, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του, να προχωρήσει κι ένα βήμα περισσότερο, κατονομάζοντας τα συμφέροντα που «κρύβονται» πίσω από τις επιθέσεις και αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους τους, όπως και τη διασύνδεση που έχουν με την κυβέρνηση.