«Οταν η εύνοια του Ερντογάν είναι πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Ο Ερντογάν βάζει τις φωνές και ο Τσίπρας πάει πάσο». «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αρνηθεί σε τούρκους στρατιωτικούς την παροχή ασύλου με κάθε μέσο. Προφανώς πρέπει να θυσιαστούν τα δικαιώματά τους για να κατευναστεί ο Ερντογάν». Είναι τα πιο ενδεικτικά αλλά όχι και τα μόνα σχόλια που επιφυλάσσει το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» σε εκτενέστατο άρθρο του για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα διαβεβαίωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεργαστεί μαζί της στην υπόθεση. Η Αθήνα χρειάζεται την Αγκυρα ως αξιόπιστο εταίρο, κυρίως δεδομένης της προσφυγικής κρίσης και της προσπάθειας να διατηρηθεί στο Αιγαίο η ηρεμία. Ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του. Πλέον όμως, και με δεδομένη την καταρχήν αναίρεση της απόφασης για το άσυλο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί όλες τις νομικές της δυνατότητες προκειμένου να τους αρθεί το δικαίωμα παραμονής» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

ΟΙ «ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ» ΤΟΥ ΜΟΥΖΑΛΑ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δήλωση του Γιάννη Μουζάλα περί «ισχυρών ενδείξεων» ότι οι οκτώ αξιωματικοί είναι πραξικοπηματίες. «Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ακόμη και να υιοθετεί τα επιχειρήματα των τουρκικών Αρχών κατά των Οκτώ» σχολιάζει το περιοδικό. «Ξαφνικά, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πιστέψει ακόμη και τις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι οι στρατιωτικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, και αυτό παρότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταλήξει ήδη στο αντίθετο συμπέρασμα».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την κατακραυγή του δικηγορικού κόσμου, οργανώσεων αρωγής, διανοουμένων αλλά και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γράφει το «Σπίγκελ», επισημαίνοντας ότι «οι δικηγόροι των στρατιωτικών εκφράζουν φόβους ότι θυσιάζονται τα δικαιώματα των Τούρκων για να μετριαστεί η οργή του Ερντογάν. «Η ελληνική κυβέρνηση υφίσταται μόμπινγκ από την Αγκυρα» δηλώνει ο Ομηρος Ζέλιος, ένας εκ των δικηγόρων των Οκτώ».

«Εάν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα μπορούσε να στείλει τους Οκτώ πίσω στην Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» λέει στο «Σπίγκελ» ο Θάνος Ντόκος από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Αλλοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας ενεργεί με αυτόν τον τρόπο μόνο και μόνο για να πει στο τέλος στον Ερντογάν ότι έκανε ό,τι μπορούσε στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. «Το παρελθόν όμως έχει δείξει ότι ο Ερντογάν δεν συμβιβάζεται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» σχολιάζει το περιοδικό.

Τουρκικές προκλήσεις και για τη σαρία

Σε νέο γύρο προκλήσεων προχώρησε η Τουρκία – αυτή τη φορά για τον νόμο που ψήφισε η ελληνική Βουλή και κάνει προαιρετική τη σαρία, την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου δηλαδή, στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική» και κατηγορεί την Ελλάδα για νομική παρέμβαση στους μουφτήδες. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σε έντονο ύφος και συνέστησε στην Τουρκία «να ασχοληθεί με τα του οίκου της», επισημαίνοντας πως «η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες».

Η νέα πρόκληση της Αγκυρας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από τουρκικές εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις κατά τον τελευταίο μήνα. Η αρχή έγινε με την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας στις αρχές Δεκεμβρίου και όσα δήλωσε περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Ακολούθησαν οι αντιδράσεις του τούρκων αξιωματούχων για την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών, που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, καθώς η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους. Μάλιστα η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται να εντείνεται την ώρα που η γειτονική χώρα συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και την αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό.

«Η ελληνική Βουλή έκανε αποδεκτό έναν νόμο που επιτρέπει την εφαρμογή του Αστικού Δικαίου σε ένα ζήτημα που προκαλούσε διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, θέτοντας ως προαιρετική τη χρήση του ισλαμικού νόμου για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο – αποκαλώντας τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη τουρκική. Εγκαλεί δε την Ελλάδα επειδή δεν διαβουλεύτηκε με τους εκλεγμένους μουφτήδες, «ούτε και γι’ αυτή τη νομοθετική εργασία».