Απόστολος Τζιτζικώστας

«Εκτός από το όνομα υπάρχει και ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων»

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τάσσεται κατά του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο και δεν θα συμμετάσχει, ενώ τονίζει τη δυναμική που έχουν οι κινητοποιήσεις μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παραμένει όμως αμετακίνητος στη γραμμή να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Κατά τον ίδιο, το κλίμα είναι «θερμό», αλλά όχι όπως το 1992. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που τέτοιες ημέρες πριν από δύο χρόνια διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ, αλλά αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, με το βλέμμα στο δεξιό ακροατήριο της περιοχής, έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. «Το κρίσιμο σημείο, εκτός από το όνομα είναι και ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων» τονίζει στα «ΝΕΑ» και διευκρινίζει ότι είναι συμφέρον για την Ελλάδα η ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Παράλληλα, σημειώνει ότι αυτό συζήτησε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στάθηκε στον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ κατά την περιοδεία του στην Πιερία και στην Πέλλα. Στον απόηχο σεναρίων περί ίδρυσης δεξιού κόμματος (ως παραλλαγή μιας ιταλικής Λέγκας του Βορρά), ο ίδιος γελάει. Αναφέρει ότι κοιτάζει την επανεκλογή του στην περιφέρεια και τη νίκη της ΝΔ και σημειώνει ότι η στάση που τηρεί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι συνεπής και με σαφή κόκκινη γραμμή.

Θεωρεί λάθος τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά προ ημερών, όχι τόσο για την ουσία των θέσεών του, όσο για το χρονικό σημείο που έγιναν. Στέκεται ιδιαίτερα στο κλίμα στην εκλογική βάση της ΝΔ και τονίζει με έμφαση ότι «υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στον κόσμο της ΝΔ για τα εθνικά θέματα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα» και ως εκ τούτου θεωρεί λογικές και τις όποιες αντιδράσεις. Αν και δεν είναι υπέρμαχος της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, με την οποία διαφωνεί ριζικά στον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στο θέμα, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Γιάννης Μπουτάρης

«Το όνομα θα διευκολύνει την εξέλιξη των πραγμάτων»

Για πολλούς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει έναν άτυπο διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν και ο ίδιος το αρνείται και τονίζει πως δεν βρίσκεται σε ειδική αποστολή, ούτε λειτουργεί ως απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνομιλία του με «ΤΑ ΝΕΑ» επισημαίνει τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την ηγεσία της γειτονικής χώρας, την οποία επισκέφθηκε πρώτη φορά το 1991, ενώ μιλά με έμφαση για την αποτελεσματικότητα της λεγόμενης «διπλωματίας των πόλεων». Παράλληλα τονίζει ότι περίπου ένα εκατομμύριο Σκοπιανοί έρχονται στη Θεσσαλονίκη (σ.σ.: την αποκαλούν «Παρίσι») και στη γύρω περιοχή και προβάλλει το οικονομικό όφελος από αυτή την κινητικότητα. «Το όνομα θα διευκολύνει την εξέλιξη των πραγμάτων» λέει στα «ΝΕΑ» και σημειώνει την προσπάθεια της γειτονικής χώρας να αποκτήσει ταυτότητα, αλλά όχι με πλαστά στοιχεία. «Οποιος δεν έχει ζήσει στην περιοχή μας, δεν έχει ιδέα για το Μακεδονικό» υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με το θέμα τόσα πολλά χρόνια και έχει άλλα ζητήματα που τον απασχολούν. Τον Απόστολο Τζιτζικώστα δεν τον θεωρεί αντίπαλο. Τονίζει τη συγγενική τους σχέση, αλλά εστιάζει στο εκλογικό κοινό του περιφερειάρχη που κινείται στον χώρο της σκληρής Δεξιάς και ως εκ τούτου κατανοεί ως έναν βαθμό τη στάση του. Διαφωνεί όμως με την άποψη Τζιτζικώστα που δίνει υπερβολική έμφαση στον αλυτρωτισμό των σκοπιανών εθνικιστών, δηλώνοντας: «Είναι ψευδής και ανεδαφικός ο αλυτρωτισμός τους, αλλά εκπορεύεται από συγκεκριμένους εθνικιστικούς κύκλους. Φανατικοί υπάρχουν και στα Σκόπια αλλά και στην Ελλάδα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης θεωρεί ότι και η Εκκλησία δεν βοηθάει με τη στάση της στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, αν και κρατά χαμηλούς τόνους. «Η Εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ορίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας» λέει και επισημαίνει ότι προ ημερών συνάντησε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο. Δεν διστάζει, μάλιστα, να κρίνει ως θετική τη στάση του Ανθιμου που είπε όχι στο συλλαλητήριο που υποδαυλίζεται από ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και οι οποίες δεν έχουν εικόνα τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Βέβαια, δεν παραλείπει να πει ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση πως ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή.