Οι ειδήσεις κρύβονται στις λεπτομέρειες που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά στο πολιτικό παιχνίδι. Και μια τέτοια λεπτομέρεια, στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, ήταν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός σε κάποιο σημείο της παρέμβασής του σημείωσε ότι «το 2018 δεν θα είναι και δεν πρέπει να γίνει 2008» και διευκρίνισε: «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε και δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που γέννησε την ελληνική τραγωδία».

Η αναφορά αυτή ήταν για τους μυημένους ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ώστε να ενισχυθεί το σήμα ότι πλέον ασκείται και κριτική στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Η επιλογή να τονιστεί το 2008, έτος κατά το οποίο η ΝΔ επί Καραμανλή ήταν στην εξουσία, μόνο τυχαία δεν ήταν. Και αυτό διότι κεντρική επιλογή του κεντρικού συστήματος εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το σταδιακό άδειασμα του «καραμανλισμού».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά που ανασυντάσσεται και πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες, προχωρεί στην οριστική διακοπή της παρασκηνιακής σχέσης με τμήμα του «καραμανλισμού».

το Κίνημα Αλλαγής. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει και συζητούν πάλι το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας – συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ και του φορέα της Κεντροαριστεράς που θα προκύψει από το προσεχές συνέδριο στη λογική της δημιουργίας ενός αντιδεξιού και αντινεοφιλελεύθερου μετώπου.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν προκύπτει καμία ουσιαστική συζήτηση σε κεντρικό επίπεδο, καθώς η Φώφη Γεννηματά λέει ότι αυτό δεν την αφορά και πως δεν υπάρχει πεδίο επαφής με τον Αλέξη Τσίπρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, ουδείς εκ των κεντρικών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής έχει διάθεση να συζητήσει σε τέτοιο επίπεδο το σενάριο της συνεργασίας –συμμαχίας.

Ομως, στο παρασκήνιο η συζήτηση έχει προχωρήσει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με μικρομεσαία στελέχη σε επίπεδο δήμων και περιφερειών και στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι αυτή η συμμαχία θα ενισχυθεί και με την προώθηση της απλής αναλογικής για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Ηδη, π.χ. έχει γίνει προσέγγιση με τους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ ρόλο – κλειδί παίζουν και πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Παναγιώτης Κουρουμπλής (σ.σ.: προ ημερών εκθείασε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς τον «προσωπικότητα διεθνώς αναγνωρισμένη» με πολλές επαφές στο εξωτερικό).

Η αρχή. Η σταδιακή αποστασιοποίηση από τον καραμανλισμό, αν και ο κεντρικός και καθημερινός συνομιλητής του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει ο καραμανλικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, άρχισε από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού από την Κοζάνη. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το έλλειμμα του 2009, έδειξε την περίοδο Καραμανλή ως υπεύθυνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Το «όπλο». Η πρόσφατη συζήτηση για τις προειδοποιήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος προς την κυβέρνηση Καραμανλή για τον επικείμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό θεωρήθηκαν από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλό όπλο στην προσπάθειά τους να βρουν σημείο προσέγγισης και επαφής κυρίως με την κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς.

Η κίνηση αυτή έχει ενδιαφέρον για τις παρασκηνιακές διεργασίες, διότι μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε συνειδητά να αναφερθεί στις ευθύνες της περιόδου Καραμανλή (2004 – 2009) και η κριτική εστιαζόταν στην περίοδο διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Η επιλογή Τσίπρα να αρχίσει να μιλά για τις «αμαρτίες» της πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, υπηρετεί και την εξής στρατηγική: συγκράτηση στον ΣΥΡΙΖΑ αριστερόστροφων και αντιδεξιών ψηφοφόρων που άλλοτε στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και πλέον φλερτάρουν με την ιδέα της επιστροφής στο παραδοσιακό πολιτικό τους σπίτι. Εξάλλου, η άνοδος των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής οδήγησε σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό διότι μελετώντας τις μετρήσεις αναγνωρίζουν ότι οι απώλειες αυτή τη στιγμή προς το Κίνημα Αλλαγής είναι της τάξεως του 6%-7%.