Για την καθοριστική συμβολή του στην βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών

Η Τουρκία βράβευσε τον Γ.Παπανδρέου για τη συνεισφορά του στην ειρήνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2018 14:00 |
Η Τουρκία βράβευσε τον Γ.Παπανδρέου για τη συνεισφορά του στην ειρήνη
Τον Γιώργο Παπανδρέου, βράβευσε ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου για τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τον Γιώργο Παπανδρέου βράβευσε ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου για τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε μια εποχή άνθισης του λαϊκισμού και των εθνικιστικών εξάρσεων, ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εκφράζει τη μερίδα εκείνη της τουρκικής κοινωνίας που επιδιώκει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, πήρε την πρωτοβουλία να βραβεύσει τον Γιώργο Α. Παπανδρέου για την καθοριστική συμβολή του στην βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διάσημος συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί παρέδωσε το βραβείο στον Γιώργο Α. Παπανδρέου, δηλώνοντας:

«Ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πέρα από ηγέτη, θα τον χαρακτήριζα πολιτικό φιλόσοφο και νομίζω ότι αυτή η ιδιότητα έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας.»

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Εκρεμ Ιμάμογλου για την προσήλωση του στις αρχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:«Θέλω να αφιερώσω το βραβείο αυτό σε όσους θαρραλέα άνοιξαν το δρόμο της συνεργασίας των δύο λαών. Πολλοί από αυτούς είναι και σήμερα συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακρά πορεία για την ειρήνη και την κατανόηση.

Δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη. Πρέπει να την συντηρούμε, προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Γιατί η ειρήνη δεν είναι μόνο σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ κρατών, ή λαών. Είναι σημαντική και για την διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας μιας κοινωνίας.

Η βία, ο πόλεμος, οι διώξεις, τα βασανιστήρια, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακρίσεις, τα εγκλήματα μίσους είναι σημάδια μιας κοινωνίας σε κρίση. Μιας κοινωνίας που χάνει τη δυνατότητα να είναι δημιουργική, ασφαλής, με ευημερία για όλους.

Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά την ευρύτερη περιοχή μας, οι υπάρχουσες συγκρούσεις συνοδεύονται από χιλιάδες θύματα, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, πρόσφυγες που υποδεχόμαστε και στις χώρες μας.

Ας αναλογισθούμε τι συνέβη στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Πόσο γρήγορα η κατάσταση εξελίχθηκε σε έναν αιματηρό πόλεμο που εξακολουθεί να καταστρέφει και σήμερα τη χώρα. Πως, με την υπόθαλψη τρίτων, ο πόλεμος αυτός έγινε πηγή αστάθειας για όλες τις γειτονικές χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, σε μια εποχή που ευδοκιμούν οι ψυχροπολεμικές θεωρίες που οδηγούν σε εκτόξευση απειλών και αυξανόμενες εντάσεις, ποιο είναι το συμφέρον μας, το συμφέρον των λαών μας;

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός αυτής της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν κινούμαστε με πνεύμα συνεργασίας. Μακριά από απειλές και πράξεις που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Όταν περνάμε το μήνυμα ότι παρά τις διάφορες μας επενδύουμε στο αμοιβαίο όφελος.
Αυτό το όραμα μοιράστηκα με τον Ισμαΐλ Τζέμ κι αλλάξαμε τη ροή των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων μετά την κρίση των Ιμίων. Ασφαλώς, δεν λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Αλλά βάλαμε τα θεμέλια για μια συνύπαρξη που διαρκεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια.

Σε μια συγκυρία όπου σημειώνεται άνοδος του εξτρεμισμού, των ψευδών ειδήσεων, της ξενοφοβίας, αποτελεί πειρασμό για τους πολιτικούς που αποσκοπούν σε μια γρήγορη εκτόξευση της δημοτικότητάς τους να προτάξουν τον φόβο και τον ακραίο εθνικισμό. Αντί ο πατριωτισμός τους να τρέφεται από την υπερηφάνεια για την πατρίδα τους, τρέφεται σκορπώντας το μίσος για τους άλλους.

Το μήνυμα μου είναι σαφές και το επαναλαμβάνω παντού. Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η υποδαύλιση του φόβου και του εξτρεμισμού αποτελεί επικίνδυνο μονοπάτι. Μπορεί να φέρνει ψήφους αλλά δημιουργεί και καταστροφές, μερικές φορές από ατύχημα, όταν δημιουργείται κλιμάκωση της έντασης. Και είναι βέβαιο, ότι στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα βγουν κερδισμένες. Μόνο όσοι αποσκοπούν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής μας σε βάρος των χωρών και των λαών μας θα βγουν κερδισμένοι.»
13
Ας
12/01/2018 23:00
τον βάλει στο ψηφοδέλτιό του
Καραγιαννίδης Κ.
12/01/2018 20:38
Φοβού τους δαναούς και δώρα φέροντας . Επί Παπανδρέου είχαν σταματήσει οι παραβάσεις στον εναέριο χώρο μας και οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών ; Μήπως, βραβεύοντας τους παλιούς, αποβλάπουν στο να αποδοκιμάσουν τους παρόντες;
Καραμήτρος Κ.
13/01/2018 15:01
Σιγά τα δώρα. Απλώς δημιουργείς συνθήκες που μπορείς κι εσύ κι η άλλη πλευρά να εκμεταλλευτεί στη συζήτηση, την κατάλληλη ώρα. Αυτό λέγεται "ειρήνη". Δεν είπε κανείς ότι ξεχνάς ποιος είσαι, ούτε τα συμφέροντά σου. Όσο για "τους παρόντες", αυτούς τους έχουν όλοι για τα θελήματα, δεν χρειάζεται να τους αποδοκιμάζουν κι όλας. Είδες ο Ντάισεμπλουμ καλά λόγια για τα παιδιά "στα τέσσερα";
ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΣΤΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ
12/01/2018 20:18
Μα ρε παιδιά, αφού εδώ δεν τον βραβεύει κανένας αχάριστος τι νά κάνει ; πάει κι αυτός όπου τον εκτιμάνε.
Απ το τσιφτετέλι "στα τέσσερα"!
12/01/2018 22:12
Σωστά. Εδώ εκτιμάνε τον Τσίπρα και τον Καμμένοπου "στα τέσσερα" γλείφουν εκεί που πριν έφτυναν, και το Σαμαρά που τους δίδαξε πως να πάρουν το διεθνές βραβείο για την πασίγνωστη πια Colotoumba, αυτόν τον αγαθιάρη που νόμισε ότι μπορεί να κάνει καλό στην πατρίδα για να γλιτώσει τα χειρόερα, αυτόν θα εκτιμήσουν;
ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΣΤΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ
13/01/2018 15:25
Έχεις δίκιο φίλε αλλά . . ένα-ένα τα καρπούζια !
Φίλιππος
12/01/2018 16:17
Γιωργάκη, αξίζεις το βραβείο για τη συνεισφορά σου στην Ειρήνη όσο ο Κίσινγκερ άξιζε το Νόμπελ Ειρήνης. Η μόνη διαφορά σας; Εκείνος ήταν μια σατανική ιδιοφυία, που χρησιμοποίησε την ευφυία του για να σκλαβώσει το μισό πλανήτη, ενώ εσύ ένας πρόθυμος βλάκας που ήθελες να βοηθήσεις και τα' κανες χειρότερα. Δεν αμφισβητώ την καλοσύνη σου. Αμφισβητώ, όμως, εκείνους που ισχυρίζονται ότι ποτέ δε διέκριναν τη βλακεία σου.
ΓΠ
12/01/2018 20:41
Δεν αμφισβητώ την βλακεία σου, γιατί αυτοί που σε έκαναν να βγάλεις αυτό το συμπέρασμα σε κυβέρνησαν με τον Σαμαρά, σε κυβερνούν και με τον Τσίπρα, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, αλλά χωρίς να το πιστεύουν
Αλέξιππος
12/01/2018 18:28
Σάπια λεκτική πτωμαϊνη συσκευασμένη σε κατηγορίες χωρίς υπόσταση, τυφλό μίσος για έναν άνθρωπο χωρίς αιτιολόγηση, φθόνος και ποταπότητα υποκόσμου, οπαδισμός αιώνιου βλάκα οπαδού του μίσους. Γιατί; Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε ο ίδιος μπορεί να εξηγήσει, γιατί βρίζει έτσι τον Παπανδρέου. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να το κάνει, λέω ότι όλο το σχόλιο όπως είναι εκφράζει την απύθμενη βλακεία του ίδιου του σχολιαστή και την ανικανότητά του να εξηγήσει στοιχειωδώς γιατί βρίζει. Έτσι λοιπόν Φίλιππε, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, και με το δικαίωμα που μου δίνει η δική σου απρέπεια, σε χαρακτηρίζω κι εγώ βλάκα με περικεφαλαία.
Φίλιππος
13/01/2018 02:38
Αλέξιππε και ΓΠ, μπορεί να είμαι και βλάκας. Εγώ δε σας θεωρώ βλάκες, πάντως, που εκθειάζετε τον ηλίθιο. Σας θεωρώ πονηρούς, όμως. Όλοι οι οπαδοί της βλακείας είναι πανέξυπνοι: επωφελούνται απ' αυτήν και κάνουν τα πάντα για να τη συντηρήσουν. Δεύτερον: ανέφερα κάπου τον Τσίπρα και τον Σαμαρά; Είπα πουθενά κάτι θετικό γι' αυτούς; Στον Γιωργάκη έδωσαν το βραβείο, οπότε ασχολούμαι αποκλειστικά μαζί του. Αν δώσουν κάτι αντίστοιχο και σ' αυτούς, τότε θα γράψω και γι' αυτούς σχόλιο. Μην ανησυχείτε.
Αλέξιππος
13/01/2018 14:49
Φίλιππε, πρέπει όντως να είσαι πολύ βλάκας, αφού βλέπεις να "εκθειάζουμε" κάπου τον Παπανδρέου. Να τον βρίζεις λοιπόν όσο θέλεις, αλλά επειδή εδώ τον βρίζεις δημόσια, να μας εξηγήσεις γιατί το κάνεις. Αλλιώς, άιντε για το άσυλο των διανοητικώς ανιάτων, αφού πρώτα καθαρίσεις τους εμετούς σου εδώ.
Φίλιππος
17/01/2018 01:09
Μακάρι να πάω στο άσυλο των διανοητικώς ανιάτων, ελπίζοντας εκεί να έχω δωρεάν στέγη και τροφή και όλα τ' άλλα που μου στέρησε (μας στέρησε) ΑΥΤΟΣ ο βραβευμένος κι' εκείνοι που ακολούθησαν. Ναι, είμαι όντως βλάκας που δουλεύω 60 ώρες τη βδομάδα για να πληρώνω αμαρτίες ΑΛΛΩΝ και να μη μου φτάνουν τα χρήματα για να περάσω το μήνα ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ! Να πας να πεις στα παιδιά σου που δουλεύουν για 400 και 500 Ευρώ πόσο καλός ήταν ο ΓΑΠ.
Αντί μπραβείων, κερδισμένες μάχες
12/01/2018 14:38
Μπράβο ρε Παπανδρέου! Εδώ όμως τα ανθρωπάκια του μίσους κατάφεραν να σε διαβάλουν και να σε παροπλίσουν. Βοήθησες κι εσύ σ' αυτό βέβαια και με το παραπάνω, με το "λεφτά υπάρχουν" και το βαθύ πασόκ που κληρονόμησες, αλλά δεν σου άξιζε αυτή η συμπεριφορά, κρίνοντας απ' αυτό που ακολούθησε, με τον ακροδεξιό Σαμαρά να κάνει κωλοτούμπες και να παραδίδει στο αλητάκι της αλάνας για να κάνει κι αυτό ρεκόρ στο μπουσούλημα "στα τέσσερα" και στην εθνική επαιτεία. Δεν αρκούν δυστυχώς τα καλά και πολιτισμένα λόγια, όταν αντίπαλός σου είναι το θράσος της αλητείας. Δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα η προσωπική αξιοπρέπεια των λίγων, όταν τα εκατομμύρια των πολιτών υφίστανται την ταπείνωση και την υποτέλεια. Δυστυχώς το μάθημα είναι: όταν αντιμετωπίζεις με ήθος και ευγένεια έναν χυδαίο αντίπαλο, τη μάχη την έχεις χαμένη από χέρι.