Τι «ψιθύρισε» στον Βαρουφάκη

Ντεϊσελμπλούμ: Ολα ευκολότερα με Τσίπρα - Τσακαλώτο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2018 10:55 |
Ντεϊσελμπλούμ: Ολα ευκολότερα με Τσίπρα - Τσακαλώτο

Στην Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις των ευρωπαίων εταίρων με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών των Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στους Financial Times.

Μιλώντας στους Financial Times έκανε εκτενή αναφορά στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και το Grexit.

«Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει παντελώς την σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», σχολίασε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Παραδέχτηκε ότι κάποια από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να διορθώσει τα κατεστραμμένα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία», όμως οι συζητήσεις έχουν στραφεί τώρα από το ‘σφίξιμο του ζωναριού’ στις μεταρρυθμίσεις.

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 μετά από ένα ταραχώδες εξάμηνο κατά το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πολέμησαν με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τους όρους που συνόδευαν τα δάνεια διάσωσης.

Ο Ντεϊσελμπλούμ μιλά ακόμη για το μυστήριο του διαλόγου που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι «σκότωσες την τρόικα» και ότι «αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους σου στην ευρωζώνη θα πρέπει να εργάζεσαι με την τρόικα και άρα λέγοντας “αντίο στην Τρόικα” λες “αντίο στο ευρώ”».

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ είπε πως αν και πολλά έχουν λεχθεί για τα σχέδια που κυκλοφόρησε η Γερμανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκείνων για ένα προσωρινό «Grexit» πρακτικά ήταν οι χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης –πολλές από τις οποίες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν πλούτο απ’ ότι η Ελλάδα- που είχαν περισσότερο χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.

Ο ίδιος είπε πως ποτέ δεν υποστήριξε μια έξοδο της Ελλάδας, κάτι το οποίο θα ήταν «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος». Η Ελλάδα δεν παραβιάζει πλέον τους όρους της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς και αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης φέτος.

5
Johny -- Eternal Memorandum
12/01/2018 15:47
Οποία έκπληξη! Οι ηρωϊκοί "αντιστασιακοί" της πιτσαρίας αμέσως μετα απο ένα 5-λεπτο άτονου τσαμπουκά τα κατέβασαν, έπεσαν στα τέσσερα ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ" ΣΤΟΝ ΜΕΣΟ ΕΝΤΙΜΟ ΕΛΛΗΝΑ. Τελικα κθήλωσαν την Ελλάδα σε μια θεση που πλέον η αυτοδύναμη ανάπτυξη και απεξάρτηση απο τα δωράκια της ΕΕ είναι αδύνατη. Νά και τα ΤΡΕΛΛΑ "ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ" ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΟΙ ΣΥΝΕΤΟΙ κ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΠΑΡΑΓΕΙ κ ΤΑ ΜΟΣΤΡΑΡΟΥΝ ΣΑΝ ΛΑΦΥΡΟ ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΥΤΟΖΩΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΤΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΑ ΜΕΣΑ. ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΙΟΛΛΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΟΤΟΥΡΕΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΛΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ-ΠΟΛΛΑ.

ΦΑΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΦΑΥΒΛΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΥΔΡΙΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΙΜΑ ΟΙ ΑΧΡΙΣΤΟΙ/ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΑΥΤΟΙ.
chrisAK
12/01/2018 15:26
Σιγά τα δύσκολα. Ο Τσίπρας δεν είναι Έλληνας και ο Τσακαλώτος Ολλανδός που μαθαίνει ελληνικά. Τον Τσίπρα και καραμέλα να του έδινες θα έπεφται στα τέσσερα ποσο δε καρέκλα. Ο Τσακαλώτος είναι ένα φορφούρι, γυρίζει όπωςκα όπου φυσάει ο άνεμος.
Λάκης
12/01/2018 13:38
Βέβαια όλα είναι πιό εύκολα με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο οι οποίοι "ακούν κι υπακούουν" στις εντολές των "θεσμών"!
Λιακουρας
12/01/2018 13:23
Θυμαστε τον Μπαρουφακη που επαιζε τον τσαμπουκα; Τωρα εχει εφαρμοσει η κυβερνηση το αγγουρι σταννταρντ μεσα της και εχει ντρεσαριστει...
"XY" Βερολίνο
12/01/2018 12:22
Μην ξεχνάμε, ότι ο Jeroen Dijsselbloem είναι Ολλανδός και ο Τσακαλώτος είναι γεννημένος στο Rotterdam από μητέρα Ολλανδέζα και γνωρίζει την ολλανδική γλώσσα καλύτερα από τα ελληνικά, γιαυτό είναι το "μεγάλο στήριγμα" του Τσίπρα στην ΕΕ. Να δούμε όμως αυτό πόσο ακόμα θα συνεχιστεί, διότι ο Dijsselbloem αποχωρεί. Αν είχε το Μπαρουφάκη, θα τους είχαν δώσει οι Ευρωπαίοι από καιρό "τα παπούτσια στο χέρι" και "τα σπασμένα" θα τα πλήρωνε ο ελληνικός λαός. Τώρα όμως γιά τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο χρόνος μετράει αντίστροφα.