Για την ονομασία της γειτονικής χώρας

Μητσοτάκης: Λύση για όλες τις πτυχές του ζητήματος της ΠΓΔΜ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2018 21:09 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11/01/2018 21:12 |
Μητσοτάκης: Λύση για όλες τις πτυχές του ζητήματος της ΠΓΔΜ

Λύση για τις πτυχές του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τις περιοχές της Μακεδονίας που επισκέπτεται. «Οποιαδήποτε λύση μπορεί να συζητηθεί για το θέμα αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές αυτού του μεγάλου ζητήματος», τόνισε στα Γιαννιτσά και νωρίτερα στην Κρύα Βρύση Πέλλας ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Να μη μας θεωρούν δεδομένους» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει μια λύση που δε θα είναι ικανοποιητική, δηλαδή, εάν η πρόταση λύσης δεν περιλαμβάνει λύση σε «τρία επίπεδα», όπως προέβλεπε η γραμμή που χάραξε για αυτό το θέμα η ΝΔ, ως κυβέρνηση το 2008, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Και όταν μιλάμε για Βουκουρέστι, το έχω πει πολλές φορές, θέλω να το επαναλάβω και εσάς να θυμάστε τρία πράγματα: Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του κράτους αυτού με όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η θέση που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι αποτελεί το «ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε» ως λύση.

«Και η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρουμε ποια είναι τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Τα έχουμε υπηρετήσει. Έχουμε καταθέσει τα δικά μας διαπιστευτήρια στο ζήτημα αυτό. Το ίδιο θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Και μακάρι - θέλω να το πω ξεκάθαρα - μακάρι να μπορεί το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε :

«Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Και να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, εγκαλώντας τη ότι επιδίδεται σε «μυστική διπλωματία» και αντιπαρέβαλε στους χειρισμούς της, την στάση της ΝΔ την περίοδο 2007-2008 πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η οποία ως κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες πιέσεις που δεχόταν για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με άλυτο το ζήτημα της ονομασίας, «το χειρίστηκε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

«Εγκαλούμε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία. Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 - 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω, ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο καλό είναι να το θυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία και εντός και εκτός Ελλάδος. Εμείς θα τηρήσουμε μια στάση εθνικά υπεύθυνη».

«Η κυβέρνηση διχάζει τους Έλληνες»


Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στα Λουτρά Αριδαίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίσκεψή του στην περιοχή γίνεται σε μια περίοδο «συναισθηματικά και πολιτικά ιδιαίτερα φορτισμένη» και επανέλαβε τη θέση της ΝΔ στο θέμα αυτό, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, να «σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες» και «να ταυτίζει» ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, με την «άκρα δεξιά».

«Θέλω, εδώ, από τα βορειότερα σύνορα της χώρας, να καλέσω την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να ενημερώσει υπεύθυνα την αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει επιτέλους να επιδίδεται στη μυστική διπλωματία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Ζητώ επίσης από την κυβέρνηση, να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και δεν ευνοούν την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητη είναι, για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».

«Η ΝΔ είχε, έχει και θα έχει πάντα μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως και το 2008 ο Κώστας Καραμανλής χάραξε την εθνική γραμμή της χώρας μας, απέναντι στις διεκδικήσεις των βορείων γειτόνων μας, η ίδια γραμμή, είναι μια γραμμή η οποία και σήμερα, δεσμεύει και τη ΝΔ και πρέπει να δεσμεύει και συνολικά τη χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός, ότι η σημερινή κυβέρνηση, αντί να επιδείξει μια πραγματική προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, επιδίδεται σε μια μυστική διπλωματία. Χωρίς να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τον ελληνικό λαό για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Θέλω επίσης να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για δηλώσεις οι οποίες έγιναν χθες και οι οποίες, περίπου, ταυτίζουν οποιονδήποτε έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας της Μακεδονίας, με την άκρα δεξιά και με πολιτικούς χώρους οι οποίοι κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου».
4
γιαννης, Δραμα
12/01/2018 09:49
Η καυτη πατατα, δηλαδη το θεμα της ονομασιας του βορειου μας γειτονα, θα περιελθει στα χερια του Κουλη, εφ οσον δεν επελθει συμφωνια τωρα. Το εχει αναλογισθει αραγες ο επομενος πρωθυπουργος (τρομαρα του και τρομαρα μας) της Ελλαδος ????
Μια φορά Τσίπρας, πάντα Τσίπρας
11/01/2018 23:52
Μπορεί να κατηγορούμε τον Μουγκό για την ανικανότητά του σε άλλα θέματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο εθνικό αυτό θέμα κράτησε σωστή στάση, όπως το αναφέρει ο Μητσοτάκης. Ενημέρωνε τους άλλους αρχηγούς κανονικά, είχε φανερές θέσεις και έτεινε, με τις θέσεις του, χέρι φιλίας στους φανατικούς κι ανιστόρητους γείτονες, που καβαλούσανε το γάιδαρό τους ανάποδα, και τον λέγανε Βουκεφάλα. Δεν το πήραν το φιλικό χέρι τότε, κακό του κεφαλιού τους. Οι υποστηρικτές του Μαδούρο στη σημερινή κυβέρνηση, μαθημένοι στην παρανομία και στην κρυπτότητα, δεν έχουν τα κότσια να προβάλλουν καθαρές θέσεις ανοιχτά. Προσπαθούν να αποφύγουν τη δημοσιότητα, γιατί φοβούνται ότι ο κόσμος θα τους πάρει με τις πέτρες, πράγμα που ούτως ή άλλως θα γίνει, αν δεν συμφωνήσουν και τα άλλα κόμματα σε ό,τι αυτοί προτείνουν. Κι έτσι έχουμε ξανά την ΚΝίτικη μέθοδο του αποφασίζει το κόμμα, δηλαδή τα φιλαράκια του Τσίπρα, και περνάμε τη γραμμή στα πρόβατα, κάπου ανάμεσα στην ώρα του χόρτου και του αρμέγματος, όταν νομίζουν ότι θα τα βρούνε κοιμισμένα. Ξερουν όμως ότι μια λάθος κίνηση θα τους πάει απ' το 8% στο 2.5%, κι αν. Γι αυτό κάνουν αυτό που κάνουν και οι προστατευόμενοι τους στα Εξάρχεια: Κρύβονται από προσώπου γης. Κι ελπίζουν να μη γελάσει ο κάθε πικραμένος με ό,τι πρόκειται να τους συμβεί, αν τα θαλασσώσουν άλλη μια φορά.
aris
11/01/2018 22:38
δεν θα υπήρξαν προβλήματα εάν δεν πουλούσε το όνομα ο μπαμπάς σου Κυριάκο για αργύρια , άι σιχτίρ Εβραίικα ποντίκια των υπονόμων που έχετε το θράσος να μιλάτε
Πλάκωσαν οι εκπτώσεις
12/01/2018 06:56
"Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο". Σκέψου ρε aris αν το έλεγε αυτό τότε ο Γέρος του Μωριά, που στο διάολο θα είμαστε άν! υπήρχαμε σήμερα !