Βιβλίο - προσφορά των «ΝΕΩΝ»

Η «Στρατηγική οικονομικής αναπτύξεως της Ελλάδος» και ο δρόμος της κεντροαριστερής ανασύνταξης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2018 08:00 |
Η «Στρατηγική οικονομικής αναπτύξεως της Ελλάδος» και ο δρόμος της κεντροαριστερής ανασύνταξης

Η έκδοση από «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» του βιβλίου «Στρατηγική οικονομικής αναπτύξεως της Ελλάδος», το οποίο υπήρξε το πρώτο που έγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του '60, υπερβαίνει σε σημασία και περιεχόμενο τον χαρακτήρα μιας, ακόμα και τόσο ουσιαστικής, εκδοτικής προσφοράς. Η επαναφορά αυτού του, εξαιρετικά επίκαιρου ακόμα και σήμερα - αν όχι ειδικά σήμερα -, βιβλίου στη δημόσια συζήτηση για πρώτη φορά έπειτα από 56 χρόνια, μετά την πρώτη και μοναδική του έκδοση, συνιστά σημαντική συμβολή στη σύγχρονη εθνική και πολιτική αυτοσυνειδησία. Συνιστά επίσης εξίσου ουσιώδη συμβολή στην κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος μιας εποχής που για την Ελλάδα υπήρξε δύσκολη, μα ταυτόχρονα και ελπιδοφόρα, για να κλείσει τελικά με τον πιο τραγικό τρόπο λίγα χρόνια αργότερα. Οχι στην κατεύθυνση της προόδου που εδώ περιγράφεται, αλλά της ριζικής οπισθοδρόμησης, όταν οι απριλιανοί επίορκοι δικτάτορες επέβαλαν την τυραννία τους στη χώρα.

Η μελέτη αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ένα από τα πλέον άγνωστα αλλά και, ταυτόχρονα, από τα πιο σημαντικά κείμενα της μεταπολεμικής ελληνικής οικονομικής και πολιτικής βιβλιογραφίας. Ο μέχρι λίγο καιρό πριν από τη συγγραφή της καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Μπέρκλεϊ ήταν ένας εκ των επιφανέστερων καθηγητών της εποχής του στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα. Η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε με σκοπό να αναλάβει επικεφαλής του νεοσύστατου τότε Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (τότε ΚΟΕ, σήμερα ΚΕΠΕ). Το βιβλίο γράφτηκε ως η πρώτη από μια σειρά μελετών που σκοπό είχαν να υπηρετήσουν το έργο του ΚΟΕ, το οποίο δεν ήταν άλλο από την επιστημονική μελέτη της ελληνικής οικονομίας, την ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις ανάγκες και τις δυνατότητές της, καθώς και την παραγωγή στελεχών που θα αναλάμβαναν το δυσχερές έργο της αναγέννησης της ελληνικής διοίκησης και οικονομίας σύμφωνα με τις επιταγές της Συμφωνίας Συνδέσεως με την ΕΟΚ του 1961, με σκοπό την προετοιμασία της χώρας για την πλήρη και ισότιμη ένταξή της στην Κοινότητα. Στο βαρυσήμαντο, επί δεκαετίες ξεχασμένο αυτό έργο του, ο οικονομολόγος Ανδρέας Παπανδρέου «ακτινογραφεί» την ελληνική οικονομία και εισηγείται τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Τέλος, υπάρχει μία ακόμα διάσταση: οι σκέψεις που αναπτύσσονται σε αυτήν τη μελέτη, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, κινούνται στη συναίρεση δύο κατευθύνσεων που φαινομενικά ίσως απάδουν μεταξύ τους, αλλά ουσιαστικά αποτελούν τον μόνο δρόμο προς το μέλλον: την οργάνωση μιας σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας, ικανής να αντεπεξέλθει στις εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες μιας όλο και πιο δύσκολης εποχής, αλλά έχοντας ταυτόχρονα και ένα πραγματικά ανθρώπινο πρόσωπο, που να αποτρέπει τους αποκλεισμούς και να δίνει ευκαιρίες σε όλους. Και που κυρίως να επιτυγχάνει εκείνο στο οποίο ρητά και κατηγορηματικά καλεί σε αυτό το βιβλίο ο Ανδρέας Παπανδρέου: ο λαός να μην είναι μόνο φορέας των βαρών με τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και τη δραματική αύξηση των φόρων, αλλά και, εν τέλει, αποδέκτης των όποιων ωφελημάτων που προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό ακριβώς μέσα από τις θυσίες του.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος που εδώ προτείνει από πολύ νωρίς ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι ο δρόμος της κεντροαριστερής ανασύνταξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
9
Ερικ
13/01/2018 12:26
Για τους δεξιούς που γράφουν για τον Ανδρέα Παπανδρεου ποτε δεν κατάλαβαν τις ιδέες αυτού του ανθρώπου ,αλλα και το έργο του. Το μόνο που ξέρουν να εκφράσουν ειναι το μίσος αλλα και την αφοσίωση τους σε αγράμματους πολιτικους της δεξιάς με επι κεφαλης τον Κωνσταντίνο Καραμανλή , πο6 τρομάρα τους τον κάνανε και εθνάρχη !! !
Γαργάρα
13/01/2018 18:43
Ο Μητσοτάκης πάντως στο βιβλίο του Παπαχελά λέει ότι ο Καραμανλής, ο αυθεντικός, είχε "σοσιαλιστικές ιδέες", σε αντίθεση με τον πατέρα του Ανδρέα, που ήταν κάργα αντικομμουνιστής, κι η αριστερά το ήξερε στο πετσί της. Γιατί τώρα, για να παινέψεις τον Ανδρέα νοιώθεις την ανάγκη να πεις τον Καραμανλή "αγράμματο", αυτό μόνον εσύ το ξέρεις. Αν το ξέρεις δηλαδή...
Άκακος
12/01/2018 18:47
Ήταν άτυχος ο Ανδρέας που δεν πρόλαβε να ζήσει από κοντά τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τα ...αγαθά αποτελέσματά της. Αλήθεια ο..Βούδας της δεξιάς πού κρύβεται τόσα χρόνια; Δεν έπρεπε να απολογηθεί για την οικονομική πολιτική του και τα τεράστια ελλείμματα; Μου προκαλεί γέλιο, όταν ακούω ότι ο κύριος αυτός, αποτελεί ..πολιτικό κεφάλαιο της ΝΔ.Αν σ' αυτόν αθροίσουμε και τον ανένδοτα αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά, τότε κάνουμε ένα αχτύπητο δίδυμο ανεύθυνων πολιτικών της Δεξιάς. Με τέτοιους ηγέτες πώς να μην ανεβεί στα κάγκελα ο σχίστης των μνημονίων κ. Τσίπρας;
takis
12/01/2018 07:48
ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΤΑ 80%.ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ.ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Για το υπόλοιπο 20%; Ο Σημίτης;
13/01/2018 18:39
Συμφωνώ ανυπερθέτως και επαυξάνω με τα ρέστα μου! Ειδικά όταν απέλυσε τον Αλογοσκούφη που του είπε ότι έρχεται κρισάρα, αυτός αρειμάνιος ως Βούδας χρησμοδότησε: "Άστο γι αργότερα". Κι ύστερα την έκανε μεσ' στα μαύρα μεσάνυχτα για τη Ραφήνα, αφήνοντας πίσω του κυριολεκτικά καμένη γή, και μην τον είδατε (κι ακούσατε) έκτοτε τον Παναή. Δε λες καλά που τον ταΐζουμε ακόμα δωρεάν στο Πρυτανείο, θα πέθαινε απ' την πείνα ο καημένος ο Μουγκός, ή θα αναγκάζονταν να πάει να δουλέψει (θεός φυλάξει! πα, πα, πα). Μετά μας Σαμάρωσαν για τα καλά, κάνοντας ανάποδες κωλοτούμπες στο πανηγύρι του success story, κι ύστερα φωνάξανε το τσίρκο των τσαρλατάνων Τσιπροκαμμένων φίλων του Μουγκού να συνεχίσουν το πανηγύρι με ζουρνάδες και με νταούλια, αυτή τη φορά σε νέο νούμερο, "στα τέσσερα". Φυσικά λοιπόν, ο Ανδρέας φταίει κατά 80% ! Ούτε κουβέντα!
Ο τόπος
12/01/2018 00:22
δεν αντέχει άλλο ΑΓΠ
aris
11/01/2018 16:46
το Τσοβολα δωστα όλα μιλάει μόνο του για το πόσο μεγάλος οικονομολόγος ήταν . μετά είχε τον Κοσκωτά το καλαμπόκι
Καμία σχέση. Μικρή ΝΔ του Βενιζέλου μηδέν πόιντς
11/01/2018 11:16
Καμία σχέση. Μικρή ΝΔ του Βενιζέλου μηδέν πόιντς
Στάσιμη
13/01/2018 18:27
Απέτυχε με το καλημέρα η μικρή χρυσή αυγή του σύριζα.