Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι η σκληρή αντιπολίτευση εσχάτως είναι εξ αριστερών του πολιτικού χάρτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μελλοντικούς πολιτικούς συσχετισμούς και επιλέγουν κυρίως τη μετωπική με το ΚΚΕ και όχι τόσο με τους πρώην συνοδοιπόρους (Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη).

Παρά την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμμένουν ότι αργά ή γρήγορα οι αντιδράσεις θα κοπάσουν, όπως και οι κινητοποιήσεις. Παράλληλα, μένουν στη μεγάλη εικόνα, όπως λένε, αυτή μετράει και θα γείρει την πλάστιγγα: στην έξοδο από τον μνημονιακό λαβύρινθο τον ερχόμενο Αύγουστο. Στο πλαίσιο της πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης που έχουν ξεκινήσει, αρνούνται τις κατηγορίες περί οπορτουνισμού και προδοσίας. Στέκονται στην τακτική που ακολουθεί ειδικά το ΠΑΜΕ, το οποίο τους έκανε έξαλλους με την εισβολή κυρίως στο υπουργείο Εργασίας και στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου.

«ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ». Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέλεξε χθες να επιτεθεί ευθέως στο ΚΚΕ, κατηγορώντας ότι απουσίαζε όταν η παρούσα κυβέρνηση έδινε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.ά.

Ιδιαίτερη αξία έχει ότι για πρώτη φορά δημόσια από την κυβέρνηση γίνεται ευθεία παραπομπή στο ΚΚΕ λόγω κινήσεων του ΠΑΜΕ και κατηγορεί τον Περισσό για επικοινωνιακού χαρακτήρα καμπάνια με στόχο τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Γι’ αυτό και σημείωσαν ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ όταν πήγαν στο υπουργείο ομολόγησαν, κατά την κυβέρνηση, «θα περιμένετε να έρθουν οι κάμερες».

Πέρα από τον χαρακτηρισμό «θεατρική παράσταση» που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, πολύ σκληρός ήταν και προκάλεσε πολλά σχόλια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Εκτός από τον βαρύ όρο «πολιτική αλητεία», ταύτισε το ΠΑΜΕ με τον Ρουβίκωνα, λέγοντας: «… αυτά είναι πρακτικές που χρησιμοποιούσε μερίδα πολιτικής αντιπαράθεσης –λέγε με Ρουβίκωνα –που έχει αντιγράψει το ΠΑΜΕ».

Στην κυβέρνηση δεν έχουν ψευδαισθήσεις για την πίεση που δέχονται εξ αριστερών τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τους πρώην συνοδοιπόρους της, σε μια σειρά από σημειολογικά και άκρως ιδεολογικά ζητήματα, όπως π.χ. ο τρόπος κήρυξης των απεργιών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.ά., αλλά δεν σκέπτονται την καταστολή ως λύση. Επιμένουν όμως ότι οι απαντήσεις θα είναι πολιτικές και παράλληλα θέτουν το ερώτημα πού ήταν όλοι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται επί διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2015.

ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΜΝΗΜΕΣ. Το άκρως ανησυχητικό, όσο και εάν δεν το παραδέχονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι ότι έχουν ξυπνήσει μνήμες που πλήγωσαν την Αριστερά, όπως είπε πρόσφατα και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μπέττυ Μπαζιάνα και ετέθησαν στην αριστερή φρασεολογία λέξεις όπως προδοσία, ψέματα και ρεφορμισμός.

Η κυβέρνηση εμμένει ότι κέρδισε πολλά πράγματα, όπως π.χ. την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ αποκρούστηκε η απαίτηση για την ανταπεργία (lockout), για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων κ.ά.