Η εικόνα περιγράφηκε από φιλοκυβερνητικούς και ως «τηλεοπτικός κομμουνισμός». Ηταν αυτή της Τρίτης, όπου συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έφτασαν στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, στο κτίριο της οδού Σταδίου, και είχαν μαζί της έναν πολύ έντονο διάλογο με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε και που περιλαμβάνει την αλλαγή πλαισίου των αποφάσεων στα πρωτοβάθμια και επιχειρησιακά σωματεία για την απεργία. Στη διαμαρτυρία, μπροστά στις κάμερες, ξεχώριζαν οι συνδικαλιστές Γιάννης Τασιούλας από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Γιώργος Πέρρος από την εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Λιγότεροι, μα μαχητικοί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν χθες στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, πάλι διαμαρτυρόμενοι για το δικαίωμα στην απεργία. Για τους παροικούντες την αριστερή Ιερουσαλήμ, ήταν γνωστό πως ο Περισσός θα κλιμάκωνε τις αντιδράσεις του με αφορμή τους νέους νόμους και μάλιστα για ένα ταυτοτικό ζήτημα, όπως το δικαίωμα στην απεργία. Πολύ περισσότερο, όταν στην άλλη όχθη του κοινωνικού μετώπου με αφορμή τους πλειστηριασμούς, το ηγεμονικό στον δρόμο ΚΚΕ έδειχνε να χάνει έδαφος στις διαμαρτυρίες αφού εδώ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο η Λαϊκή Ενότητα. Το ΚΚΕ όμως και οι εργατικές δυνάμεις που ελέγχει μέσω του ΠΑΜΕ είχαν προετοιμάσει το έδαφος όλο αυτόν τον καιρό για κλιμάκωση της πάλης και επιλογή όλων των μορφών διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης.

Σχεδόν σε πολεμικό ύφος μια σειρά κορυφαίων στελεχών, αλλά και ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στρέφονται πλέον για όλα κατά της κυβέρνησης. Και έμελλε η συγκυρία της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου να δώσει την αφορμή να ξεδιπλωθεί η μαχητική στρατηγική του Περισσού. Μάλιστα αύριο, ομοσπονδίες, σωματεία και εργατικά κέντρα προσκείμενα στο ΠΑΜΕ έχουν κηρύξει πανελλαδική απεργία και μάλιστα χωρίς την ομπρέλα της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ. Η Παρασκευή θα είναι ημέρα απεργίας, πιθανώς και ακτιβισμού εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Η Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα είναι ημέρα συγκέντρωσης αφού το ΠΑΜΕ καλεί τον κόσμο το απόγευμα στην Ομόνοια και φυσικά ξεχωριστά από τη ΓΣΕΕ που απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα. «Η ημερομηνία κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου θα μπορεί κάλλιστα να θεσμοθετηθεί ως «εθνική εορτή» του κεφαλαίου στην Ελλάδα, αφού γίνεται πράξη ένα πάγιο αίτημά του, αυτό που αφορά το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία…» είναι ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης του ΚΚΕ, που καταλήγει πως «σπείρανε ανέμους, θα θερίσουν θύελλες».

Εχει ιδιαίτερη σημασία πως παρότι το ΠΑΜΕ έδωσε το «παρών» χθες σε πολλά ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα –στο έτερο μέτωπο των πλειστηριασμών -, τον τόνο δεν έδωσαν στην Αθήνα οι δικές του δυνάμεις αλλά αυτές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μοιάζει να έχουν μοιραστεί τα μέτωπα σφυροκοπήματος κατά της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, παρότι δεν αποκλείεται όπως το ΚΚΕ πήρε επ’ ώμου το ζήτημα της απεργίας και την κινητοποίηση των σωματείων, να επιχειρήσει να ηγηθεί και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Η ΛΑΕ, εξάλλου, δεν συμμετέχει στις δράσεις του ΠΑΜΕ και στην αυριανή απεργία.

Ανένδοτος αγώνας από πρώην συντρόφους

«Μπαίνουμε σε πόλεμο με την κυβέρνηση. Μιλάμε για πολιτικό και κοινωνικό πόλεμο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κεντρικό πρόσωπο του σκληρού ροκ κατά της κυβέρνησης και με αφορμή το συνεχιζόμενο κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Χθες, το κλασικό ραντεβού έξω από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας και ειδικότερα στην οδό Λουκάρεως ήταν μαζικό, παρά το γεγονός ότι φυσικούς πλειστηριασμούς δεν είχαμε. Τα πανό της Λαϊκής Ενότητας και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλων δυνάμεων, είχαν σηκωθεί από νωρίς το μεσημέρι, ενώ το πολεμικό κλίμα είχε αρχίσει να πυροδοτείται από χθες το πρωί, καθώς υπήρξαν και παρεμβάσεις σε συμβολαιογραφικά γραφεία (στην οδό Καποδιστρίου και στην οδό Ακαδημίας) από μέλη της ΛΑΕ και λοιπές δυνάμεις κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στον χορό κατά των πλειστηριασμών έχουν μπει εδώ και καιρό η Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλες συλλογικότητες της μη συριζαϊκής Αριστεράς, όπως από την αρχή το κίνημα Δεν Πληρώνω. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε παρόντες και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ελπίζουμε πως θα τους μπλοκάρουμε μαζικά. Για τον Τσίπρα το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο, ενώ εμείς δεν θα διστάσουμε να αποκαλύπτουμε τον χαρακτήρα αυτών των διαδικασιών, δίνουμε αναλυτικά τι ακριβώς πλειστηριάζεται και έτσι θα πέσει σε κενό η προπαγάνδα της κυβέρνησης πως χάνουν τα ακίνητά τους μόνον οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», διαμηνύει ο επικεφαλής της ΛΑΕ.