Σκληρό πρέσινγκ στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, με αιχμή του δόρατος την υπόθεση των τούρκων αξιωματικών αλλά και το Σκοπιανό, επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς. Με αυτή την τακτική επιδιώκει να δείξει ότι σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα η ΝΔ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, επιδεικνύει σοβαρή και υπεύθυνη στάση, στοχεύοντας ταυτόχρονα και σε διεύρυνση της εκλογικής της απήχησης στα δεξιά της.

Ετσι, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη συνέχισε την επίθεση στους κυβερνώντες για το θέμα των τούρκων αξιωματικών, κατηγορώντας τους για τυχοδιωκτική συμπεριφορά «σε μια πολύευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι ηΕλλάδα είναι κράτος δικαίου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αφησε δε να εννοηθεί πως η ΝΔ φοβάται ότι η κυβέρνηση ενδέχεται τελικώς να εκδώσει στην Τουρκία τους στρατιωτικούς, καθώς εδώ και εβδομάδες –όπως σημείωσε –δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι ο Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοσή τους. Και συμπλήρωσε «πως η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της».

ΘΕΜΑ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ. Tην ίδια ώρα, η ΝΔ επιμένει στη σκληρή γραμμή και για το Σκοπιανό. Επαναλαμβάνει τη θέση που διατύπωσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι τίθεται, δηλαδή, ξεκάθαρα θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση εάν ο Πάνος Καμμένος διαφοροποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος επανέλαβε χθες εμφατικά πως για να στηρίξει η ΝΔ την όποια προσπάθεια, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη πρώτα απ’ όλα η θέση της κυβέρνησης. «Διότι, άλλως, υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν μπορεί να έχουμε μια α λα καρτ πλειοψηφία με αυτή την κυβέρνηση» είπε.