Την περασμένη εβδομάδα και όλο το προηγούμενο διάστημα οριστικοποιήθηκε μια νέα πραγματικότητα στην ευρύτερη αντιπολίτευση: το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του έχουν βρει τον ζωτικό τους χώρο στον δρόμο και από κει οργανώνουν πια το σκληρό ροκ τους. Η πρόταση της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ (της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας) στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, αλλά και στην ΑΔΕΔΥ, για πανελλαδική απεργία μόλις η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ήταν ένα μόνο προμήνυμα για τις διαθέσεις του ΚΚΕ.

Η πρόσφατη μεγάλη κόντρα Πάνου Σκουρλέτη και Θανάση Παφίλη με αφορμή τις κινητοποιήσεις του Περισσού εικονογράφησε και εντός Κοινοβουλίου τους υψηλούς τόνους μεταξύ των δύο άσπονδων δυνάμεων. Η έφοδος του ΠΑΜΕ στο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης στη Δυτική Αττική πυροδότησε την όλη αντιπαράθεση. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφηκε όλο αυτό ως αντιδιαδήλωση που θυμίζει άλλες εποχές (προφανώς μεταπολεμικές). Από την πλευρά του ΚΚΕ ως δίκαιες αντιδράσεις για μια κυβέρνηση που εξαθλιώνει τον κόσμο, μοιράζει ψίχουλα και χτυπάει και το δικαίωμα σε απεργία. Αυτό το τελευταίο, ως προαπαιτούμενο και ως μέλλουσα τροπολογία που όλοι αναμένουν, είναι το απόλυτο casus belli για τον Περισσό.

Ακόμη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας το ανέφερε ως τέτοιο στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό. Η εικόνα του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ να εμποδίζεται από τα ΜΑΤ να μπει στη Βουλή κατά την πρόσφατη διαδήλωση του ΠΑΜΕ ξεχείλισε το ποτήρι για τον Περισσό.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΛΑΪΚΕΣ ΜΑΖΕΣ. Η απεργία και το δικαίωμα σε αυτήν από όλες τις βαθμίδες της συνδικαλιστικής δράσης είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή για το ΚΚΕ. Ταυτοτική με την ίδια τη σύσταση και πορεία του, σήμερα είναι το μεγάλο στοίχημα συσπείρωσης όλου του εργατικού κόσμου. Ακόμη και παραδοσιακά σωματεία με όχι τόσο κόκκινο παρελθόν επιχειρεί ο Περισσός να συστρατεύσει μαζί του π.χ. σε Σώματα Ασφαλείας. Η απεργία και η υπεράσπισή της διαμορφώνει και έναν προνομιακό βιότοπο για κομματική οικοδόμηση και για νέες στρατολογήσεις στο ΚΚΕ. Εξάλλου με αφορμή αυτό σήμερα οργανώνεται ένα μπαράζ ανοίγματος σε ευρείες λαϊκές μάζες και όχι μόνον με προπαγάνδιση των θέσεων του κόμματος αλλά και με καμπάνια οικονομικού ανοίγματος. Εδώ, στο τελευταίο, υπάρχει μια νέα και ενδιαφέρουσα διάσταση.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ. Η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων –η νέα παρέμβαση μειώνει περαιτέρω από 50 σε 15 ευρώ το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης –ερμηνεύθηκε από πεπειραμένα στελέχη του Περισσού ως ευθεία επίθεση στο ΚΚΕ, που στηρίζει μεγάλο μέρος της δράσης του στην οικονομική συνδρομή φίλων και οπαδών του. Η επίθεση από την κυβέρνηση –όπως λένε –είναι απάντηση στην καταιγίδα κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ και του κόμματος όλο αυτό το διάστημα. Απάντηση και στο απεργιακό μέτωπο που οι κόκκινες δυνάμεις επιχειρούν να σηκώσουν. Σε αυτό το πεδίο εξάλλου είναι βέβαιη η ηγεμονία του ΚΚΕ. Προσφάτως όμως και στο μέτωπο των πλειστηριασμών ο Περισσός απέκτησε μεγαλύτερη επιρροή, παρά το γεγονός πως πρωτοστατεί η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη στα ειρηνοδικεία και στις συγκρούσεις με την Αστυνομία που τείνουν να λάβουν μόνιμα χαρακτηριστικά κάθε Τετάρτη που εκδικάζονται οι πλειστηριασμοί.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Από τα κάτω και απ’ τα αριστερά, έχει διαμορφωθεί πια μια νησίδα αντιστάσεων και αγώνων και μάλιστα χωρίς δυνάμεις που θα προέτασσαν μορφές όπως οι Αγανακτισμένοι προηγούμενων χρόνων. Οι δυνάμεις τώρα ναι μεν είναι πιο μικρές σε μαζικότητα, είναι όμως αμιγώς ταξικές και τον τόνο δίνει το ΠΑΜΕ και η στρατηγική του. Η καταστολή της κυβέρνησης εξάλλου επιτείνει την αμηχανία και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει ένα παραπάνω επιχείρημα στο ΚΚΕ για τη συνέχιση και κλιμάκωση της τακτικής του. Ας μην ξεχνάμε ότι αν τα άλλα κόμματα προετοιμάζονται και για εκλογές το 2018, η εκλογική ετοιμότητα του ΚΚΕ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τους αγώνες στον δρόμο που θέλει να αναπτύξει και με τον χώρο που έχει καταφέρει να ανοίξει στις κοινωνικές συγκρούσεις. Οπως λένε στελέχη του Περισσού, μόνο έμπρακτα σπάει το μύθευμα της ανάπτυξης και της εξόδου από το Μνημόνιο. Αυτό το τελευταίο δεν θα απαγορεύσει και την κοινοβουλευτική δράση του ΚΚΕ με προτεινόμενες τροπολογίες, υπερψήφιση επιμέρους μέτρων που θα ανακουφίζουν τον κόσμο. Ο Περισσός, άλλωστε, δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για στήριξη της κυβέρνησης. Το επιβεβαιώνει και ο δρόμος.